Μελέτη για τις επιπτώσεις στους καταναλωτές της εισόδου του φυσικού αερίου στην Πελοπόννησο (Π.Ε. Κορινθίας)

0

Ανακοίνωση του Institute for European Energy and Climate Policy

Αγαπητέ Κε Περιφερειάρχα και μέλη του Π.Σ

Αγαπητέ Δήμαρχε Κορινθίων και πρόεδρε του Δ.Σ.

Αγαπητοί Βουλευτές του Νομού Κορινθίας,

Στα πλαίσια δύο μεγάλων Ευρωπαϊκών έργων που συντονίζουμε σχετικά με την Ενεργειακή Πολιτική και την ενεργειακή ένδεια (www.ensmov.eu) και (www.enpor.eu) και από τη θέση μας σαν βασικοί σύμβουλοι της Ευρωπαϊκής επιτροπής στις νέες πολιτικές και στις αξιολογήσεις των κρατών μελών για ενεργειακά και κλιματικές πολιτικές και αξιολογήσεις Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, θα θέλαμε να σας παρουσιάσουμε προς συζήτηση το ακόλουθο.

Έχει εκπονηθεί μια μεγάλη μελέτη για την Πελοπόννησο (που τελειώνει εντός 10ημέρου και θα παρουσιαστεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στον Ελληνικό Τύπο) σχετικά με τα αποτελέσματα και την επιβάρυνση κόστους της εισόδου του φυσικού αερίου σαν μεταβατικό καύσιμο στη θέρμανση στην Πελοπόννησο. Σε αυτή τη φάση σας παρουσιάζουμε την περίπτωση της Π.Ε. Κορινθίας όπου έχουν εξεταστεί όλα τα πιθανά σενάρια με βάση και τις νέες Ευρωπαϊκές πολιτικές (που ουσιαστικά απομακρύνουν το φυσικό αέριο από τη θέρμανση εντός 5ετίας) και το βασικό αποτέλεσμα είναι ότι εάν εφεξής το φυσικό αέριο αυξήσει τη συμμετοχή του στη θέρμανση θα αυξηθούν σημαντικά και τα ποσοστά ενεργειακής ένδειας στη δεκαετία. Ο Δήμος Κορινθίων δε θα πρέπει να προσβλέπει σε εξοικονόμηση στα νοικοκυριά από το φυσικό αέριο στον ορίζοντα 10ετίας με βάση και τις νέες Ευρωπαϊκές πολιτικές και της επικείμενης αναθεώρησης του Εθνικού Σχεδίου Ενέργειας και Κλίματος (ΕΣΕΚ) αλλά αντιθέτως θα πρέπει να προωθήσει έγκαιρα τις ενεργειακές αναβαθμίσεις κτιρίων μέσω της συμμετοχής του σε Εθνικά προγράμματα (Εξοικονομώ – Αυτονομώ) με πολύ χαμηλό κόστος. Τα οφέλη είναι πολλαπλά και θα μπορέσει (σε συνεργασία με τους άλλους Δήμους της ΠΕ Κορινθίας) να ανακουφίσει 1400 νοικοκυριά κατ’ έτος με πλήρη ενεργειακή αναβάθμισή τους ώστε να ξεφύγουν από τη ραγδαία αυξανόμενη ενεργειακή ένδεια (που θα είναι και άμεσα συμβατική υποχρέωση του Δήμου). Το βασικό λοιπόν είναι προτού υπογραφούν συμβάσεις με εταιρείες για αλλαγή θέρμανσης σε νέα ορυκτά καύσιμα, οι Δήμοι θα πρέπει να έχουν αναλυτικές μελέτες για τη βιωσιμότητα και την τελική επιβάρυνση στον καταναλωτή, ώστε να συγκρίνουν και τις εναλλακτικές. Το κόστος των ορθών αποφάσεων τώρα θα είναι πολύ μικρότερο στο μέλλον (και διαχρονικά θα φέρει και όφελος) από το να πάρουμε την ορθή απόφαση μετά (που θα είναι πολύ υψηλότερο και με λιγότερες δυνατότητες χρηματοδότησης).

Είναι σημαντικό να αλλάξει ο προσανατολισμός της Περιφέρειας έγκαιρα, γιατί όπως θα σας αποστείλουμε και την μελέτη για την Περιφέρεια εντός του μήνα, το κόστος των νοικοκυριών θα αυξηθεί σημαντικά εάν δεν επενδυθούν υπερπολλαπλάσια χρήματα σε ενεργειακές αναβαθμίσεις και άμεσες αντικαταστάσεις συστημάτων θέρμανσης με ΑΠΕ ή εξηλεκτρισμό (πχ αντλίες θερμότητας). Το νέο Εξοικονομώ είναι μια καλή αρχή αλλά δεν παύει να είναι ένα πολύ μικρό πρόγραμμα σε σχέση με τις ανάγκες.

Ελπίζουμε να ξεκινήσει ένας σοβαρός διάλογος μετά από αυτή τη μελέτη, καθότι από όσο πληροφορούμαστε δεν υπάρχει καμία αντίστοιχη τέτοια ποσοτικοποίηση ή σχέδια βιωσιμότητας, επομένως και οποιαδήποτε απόφαση ή σύμβαση θα πρέπει να επανεξεταστεί. Ας μην ξεχνάμε τέλος πως το φυσικό αέριο δεν θεωρείται πια από την Ευρώπη σαν μεταβατικό καύσιμο και οι τελευταίες οδηγίες για κλιματική προστασία σε αποφάσεις για ενεργειακές υποδομές όπως και η Αρχή για Ενεργειακή Απόδοση Πρώτα δεν του αφήνουν κανέναν χώρο για χρηματοδότηση (και αποτελούν αυτές οι αρχές και βασικά κριτήρια για αποδοχή ή μη των επιχειρησιακών προγραμμάτων).

Αναμένουμε την απάντησή σας και κάποιον δημόσιο διάλογο με ειδικούς τόσο στο Περιφερειακό όσο και στο Δημοτικό Συμβούλιο για να συζητηθεί το θέμα προτού παρθούν αποφάσεις

Ο σύνδεσμος για την μελέτη για την Π.Ε. Κορινθίας http://ieecp.org/wp-content/uploads/2021/09/Μελέτη-θέρμανσης-κατοικιών-στην-ΠΕ-Κορινθίας_v01.pdf

Παρουσίαση διαδικτυακή στα μέσα https://www.youtube.com/watch?v=vK2wrRDwrG0

Leave a Reply