Με αλλαγές κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την «Ανθρωπιστική κρίση»

0

Με αλλαγές κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την «Ανθρωπιστική κρίση»

 

Της Αργυρώς Μαυρούλη
Πλήθος ερωτημάτων προκύπτουν από την πρώτη ανάγνωση του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, το οποίο κατατέθηκε αργά χθες στη Βουλή με αρκετές διαφορές από το αρχικό κείμενο.

Το κόστος των προωθούμενων διατάξεων σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου ανέρχεται σε περίπου 200 εκατ. ευρώ, χωρίς ωστόσο το υπουργείο να μπορεί να εξειδικεύσει τα ποσά ανά δράση, καθώς δεν έχει προσδιοριστεί ο ακριβής αριθμός των δικαιούχων αφού δεν υπάρχουν τα κριτήρια που θα τους προσδιορίζουν.

Η κα Φωτίου ξεκαθαρίζει ότι θα ωφεληθούν πολίτες που επιβιώνουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, θέτοντας το όριο στα 4.800 ευρώ για μια 4μελή οικογένεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην εξειδίκευση των όρων και προϋποθέσεων επιλογής των δικαιούχων, θα υπάρξει πρόβλεψη για πραγματικό (όχι τεκμαρτό) εισόδημα έως 400 ευρώ το μήνα για τετραμελή οικογένεια.

Το εισόδημα θα μπορεί να φθάνει έως τα 6.000 ευρώ το χρόνο για οικογένειες με τρία παιδιά και πάνω, ενώ δεν θα αποκλείονται περιπτώσεις μονογονεϊκών οικογενειών και μεμονωμένων ατόμων.

Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους σημειώνει πως δεν μπορεί να υπολογίσει το κόστος που αυτά θα έχουν, «διότι εξαρτάται από την έκδοση της σχετικής κοινής υπουργικής απόφασης».

Στην Εκθεσή του, ωστόσο, που συνοδεύει το σχέδιο νόμου, γίνεται επίκληση της κυβερνητικής πρόβλεψης ότι το κόστος αυτό θα ανέλθει «σε εννεάμηνη βάση, στο ύψος των 200.300.000 ευρώ περίπου, η οποία αναλύεται σε: 22.100.000 ευρώ για την ανάληψη δαπάνης παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, 40.500.000 ευρώ από τη χορήγηση επιδόματος ενοικίου, και 137.700.000 ευρώ από τη χορήγηση σίτισης».

Το άρθρο για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος άλλαξε και πλέον προβλέπει ότι δωρεάν ρεύμα για το 2015 και σε ποσότητα έως 300 Kwh το  μήνα, θα παρέχεται σε νοικοκυριά που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, απαλείφοντας την προϋπόθεση να έχουν ενταχθεί σε κοινωνικό τιμολόγιο.

Σε περιπτώσεις δικαιούχων των οποίων η παροχή είχε διακοπεί έως και 31/1/2015, η παροχή επανασυνδέεται ατελώς και χωρίς καμία επιβάρυνση, οι δε ληξιπρόθεσμες οφειλές ρυθμίζονται (στο αρχικό άρθρο υπήρχε πρόβλεψη για διαγραφή τους).

Η χρηματική αξία της παροχής  δεν συνυπολογίζεται για τη λήψη οποιασδήποτε άλλης παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα που χορηγείται βάσει εισοδηματικών κριτηρίων.

Οι όροι και οι προϋποθέσεις ρύθμισης οφειλών θα καθοριστούν με σύμβαση που θα συναφθεί  μεταξύ του υπουργείου Εργασίας και των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το μέτρο θα αφορά περίπου 150.000 οικογένειες.

Στο άρθρο για το επίδομα στέγασης από 70 έως 220 ευρώ το μήνα σε έως 30.000 οικογένειες προβληματισμό προκαλεί η προϋπόθεση ένταξης στο μέτρο της επιδότησης, η λήξη του υφιστάμενου συμβολαίου ή η ανανέωσή τους, που στην πράξη αποκλείει τις οικογένειες που έχουν συμβόλαιο σε ισχύ.

Στο τελικό άρθρο για την επιδότηση σίτισης, έχει αφαιρεθεί η αρχική πρόβλεψη για έως 300.000 άτομα, καθώς δεν είναι δυνατό να εκτιμηθεί ο πραγματικός αριθμός των δικαιούχων.

Σύμφωνα με την κ. Φωτίου, οι δικαιούχοι είναι πιθανό να ανέρχονται σε 170.000 οικογένειες που με ένα κουπόνι σίτισης ή μια ηλεκτρονική κάρτα (η έκδοσή της είναι χρονοβόρα και πιθανότατα να παραπεμφθεί για το μέλλον) θα έχουν πρόσβαση σε είδη σίτισης, ίσως και κάποια είδη προσωπικής υγιεινής.

Αντιδράσεις προκαλεί επίσης, η πρόβλεψη για εξαίρεση από τις προβλεπόμενες παροχές, όσων μετέχουν σε  προγράμματα σίτισης – στέγασης από τους δήμους ή την εκκλησία, ή από το πρόγραμμα για την φτώχεια που επιδοτείται ήδη από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Πηγή: enikonomia.gr

Leave a Reply