Μαζικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ ενάντια στο νόμο – λαιμητόμο (VIDEO – ΦΩΤΟ)

0

Πάρτε πίσω το νόμο-λαιμητόμο» το σύνθημα που βροντοφώναξαν εργαζόμενοι, άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι, γυναίκες, νέοι και νέες, οι οποίοι διαδήλωσαν στο Σύνταγμα, ύστερα από το κάλεσμα του ΠΑΜΕ. Το πανό στην κεντρική εξέδρα έστειλε το μήνυμα: «Δεν θα περάσει ο νόμος-λαιμητόμος για την Κοινωνική Ασφάλιση. Όλοι στη 48ωρη γενική απεργία», με υπογραφή ΠΑΜΕ.

image

Νωρίτερα, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στα σημεία όπου είχαν οριστεί οι προσυγκεντρώσεις, στην πλατεία Κάνιγγος, στο σταθμό του ΗΣΑΠ στο Μοναστηράκι, στους Στύλους του Ολυμπίου Διός και στην πλατεία Ομονοίας.

Πίσω από τα πανό των σωματείων τους και των Λαϊκών Επιτροπών απαίτησαν δουλειά για όλους, δουλειά με δικαιώματα με βάση τις σύγχρονες ανάγκες τους. Με συνθήματα όπως «Μέσα στης Ευρώπης τη λυκοσυμμαχία έχει μόνο φτώχεια, πολέμους και ανεργία», «Μια επιλογή έχει ο λαός, ταξικός αγώνας, όχι συμβιβασμός», «Είμαστε σε πόλεμο μην παραδοθείς, έφτασε η ώρα να ξεσηκωθείς», «Πολέμα ταξικά, σημάδεψε σωστά γκρέμισε μνημόνια και αφεντικά» έκαναν ξεκάθαρο ότι όποτε και να φέρει για ψήφιση το νόμο – έκτρωμα για το Ασφαλιστικό, θα απαντήσουν με γενικό ξεσηκωμό, με 48ωρη απεργία, με συλλαλητήρια οργής και αγώνα.

Στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα, μίλησε ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Ηλίας Τσιμπουκάκης, εκ μέρους των Επιτροπών Αγώνα Μισθωτών και Αυτοαπασχολούμενων Τεχνικών. (Διαβάστε αναλυτικά παρακάτω)

Κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν ακόμα στη Θεσσαλονίκη, στη Χαλκίδα και σε άλλες πόλεις.

Το πρόβλημα του Ασφαλιστικού δεν είναι λογιστικό, αλλά πολιτικό, ταξικό τονίζει το ΠΑΜΕ, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να πληρώσει το κράτος και η μεγαλοεργοδοσία που ευθύνονται για την κρίση, την καταλήστευση των ταμείων. Η ελπίδα βρίσκεται στο δρόμο της ρήξης, της ανατροπής της πολιτικής και οικονομικής κυριαρχίας των μονοπωλίων, στο δρόμο της ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών. Μέση λύση δεν υπάρχει: Ή τα κέρδη των μονοπωλίων ή οι σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους σε κάθε κλάδο, τα λαϊκά στρώματα, να δυναμώσουν, όλοι μαζί σε συμπόρευση, τον κοινό βηματισμό, τη συμμαχία των λαϊκών στρωμάτων που πλήττονται από την ίδια πολιτική και με γραμμή πάλης ενάντια στη μεγαλοεργοδοσία και την πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντά της. Να δώσουν μαζικό, μαχητικό «παρών» στην απεργία και στις απεργιακές πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα στις 8 Μάη, στην Αθήνα στις 10.30 π.μ. στο Σύνταγμα και στη συναυλία αλληλεγγύης, που θα γίνει στο πλαίσιο της απεργιακής συγκέντρωσης και θα έχει τον τίτλο «Ένα τραγούδι για τον πρόσφυγα».

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, ο οποίος σημείωσε ότι «μια απλή ματιά στο σχέδιο νόμου και χωρίς ακόμη να λάβουμε υπόψιν μας ότι σίγουρα, όπως πάντα, το τελικό κείμενο θα είναι χειρότερο, αρκεί για να καταλάβει και ο πιο δύσπιστος, ότι και ο ορισμός νόμος – λαιμητόμος δεν αρκεί για να καταδείξει τη βαρβαρότητα των μέτρων».

Υπογράμμισε ότι δεν είναι τυχαία η επιλογή της κυβέρνησης να καταθέσει το νομοσχέδιο στη Βουλή μέσα στις γιορτές του Πάσχα, όπως δεν είναι τυχαία και η μετάθεση της Πρωτομαγιάς ως αργίας την Τρίτη του Πάσχα. «Προσπαθούν με κάθε τρόπο να βάλουν εμπόδια στις κινητοποιήσεις και στην έκφραση της λαϊκής αγανάκτησης και οργής».

Στέλνουμε μήνυμα και από τη σημερινή μας μεγάλη κινητοποίηση, ότι δεν θα έχουν εύκολο δρόμο, ούτε καλά ξεμπερδέματα με το ταξικό κίνημα, τόνισε ο Σ. Πουλικόγιαννης, προσθέτοντας «Να μη συμβιβαστούμε. Καμία υποχώρηση. Εμείς πρέπει να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Εμείς παράγουμε τον πλούτο, εμείς κουμαντάρουμε τα γρανάζια της παραγωγής. Έχουμε τη δύναμη. Ο γίγαντας εργατική τάξη δεν έχει ακόμη μιλήσει». (Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ)

Ο χαιρετισμός του Ηλ. Τσιμπουκάκη

Χαιρετισμό απήυθυνε ο Ηλίας Τσιμπουκάκης εκπρόσωπος Επιτροπών Αγώνα Μισθωτών και Αυτοαπασχολουμένων Μηχανικών. Σημείωσε ότι «εξοντώνουν τους μισθωτούς επιστήμονες που εργάζονται με το μπλοκάκι, καθώς τους κλέβουν σχεδόν το 40% των αποδοχών τους.

Το επιχείρημα της κυβέρνησης πως δήθεν θα υποχρεώσει τους εργοδότες να καταβάλουν συμμετοχή 13% στα “μπλοκάκια” για την κύρια σύνταξη, αποτελεί για μας αληθινή πρόκληση. Στην πράξη, η κυβέρνηση νομιμοποιεί τελεσίδικα την ελαστική εργασία με το “μπλοκάκι”. Δίνει νέα κίνητρα στους εργοδότες να απαλλαχθούν οριστικά από τη συμμετοχή στην ασφάλιση του εργαζόμενου, τις αποζημιώσεις, τις πληρωμένες άδειες, ωράρια και υπερωρίες, τα όρια απολύσεων.

Η εργοδοσία τρίβει τα χέρια της και για αυτό το δώρο, και δηλώνει ότι θα μετακυλήσει το “βάρος” του 13% στον μισθωτό επιστήμονα μέσα από τα ατομικά συμφωνητικά».

Ο Ηλ. Τσιμπουκάκης υπογράμμισε ότι αυτή η πολιτική δε διορθώνεται. «Στόχος είναι να απαλλαγεί το κεφάλαιο από τις ασφαλιστικές εισφορές, να ελαττωθεί το “βάρος” του κράτους στην Κοινωνική Ασφάλιση, έτσι το κράτος θα εξασφαλίσει νέους πόρους για τη χρηματοδότηση των μονοπωλίων».

Τόνισε ότι «ενάντια στην αντιασφαλιστική λαίλαπα σηκώνουμε τη σημαία των αναγκών μας. Απαιτούμε δραστική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και αυξήσεις στις συντάξεις με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας».

Leave a Reply