Μαζεύει τα “ανοικτά σύνορα” ο Τσίπρας

0

Image result for τσιπρας

ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΤΩΝ ΑΝΟΙΧΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ…Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΚΑΝΕΙ ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟΝ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤOΝ ΕΝΤΕΧΝΟ “ΡΕΑΛΙΣΜΟ”…

«Η Ελλάδα δεν θα αναλάβει ούτε λιγότερους, ούτε περισσότερους πρόσφυγες από όσους αντιστοιχούν στον πληθυσμό της». Αυτό ήταν το μήνυμα – προειδοποίηση που έστειλε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά το τέλος της συνάντησής του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

«Η Ελλάδα, ως προς την προσφυγική κρίση, έχει ήδη αναλάβει βάρος δυσανάλογο με τις δυνάμεις της. Η ανταπόκρισή μας, όμως, ήταν άριστη και αφορά το καθήκον μας απέναντι στις δικές μας αξίες και στον πολιτισμό μας» ανέφερε ο πρωθυπουργός. Τόνισε δε ότι «η ΕΕ φάνηκε ακόμη πιο αδύναμη να διαχειριστεί την προσφυγική κρίση» και πρόσθεσε ότι μονομερείς ενέργειες που αντιβαίνουν τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου οδήγησαν στον δραστικό περιορισμό των ροών από τη βαλκανική οδό, τόσο για τους πρόσφυγες, όσο και για την Ελλάδα.


Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι αυτές οι ενέργειες ήρθαν να προστεθούν στην άρνηση κρατών μελών να συμμετάσχουν στη διαδικασία μετεγκατάστασης, της νόμιμης οδού για τη μετακίνηση των αιτούντων άσυλο προσφύγων από τις εμπόλεμες περιοχές. Όπως είπε ο πρωθυπουργός, κατά τη συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τουσκ συμφωνήθηκε η ανάγκη τήρησης των συμφωνηθέντων και των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η σημερινή συνάντηση πραγματοποιείται ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη δραστικός περιορισμός των ροών από τη βαλκανική οδό και ενώ υπάρχει άρνηση κρατών μελών να συμμετάσχουν στη διαδικασία μετεγκατάστασης. Ο πρωθυπουργός τόνισε πως η κατάσταση απαιτεί ομοψυχία και στην Ευρώπη και στο εσωτερικό της χώρας και σημείωσε ότι προσβλέπει θετικά στη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας. Εκεί όπου, όπως είπε, περιμένει μια ρητή δέσμευση των Ευρωπαίων πως η Ελλάδα δεν μπορεί να σηκώσει όλο το βάρος του προσφυγικού μόνη της.
Η Ελλάδα περιμένει από την ΕΕ να αναγνωρίσει πως η χώρα μας δεν μπορεί να μείνει μόνη σε αυτή την κρίση και ότι πρέπει να λειτουργήσει άμεσα η μετεγκατάσταση προσφύγων με αξιοπρεπείς συνθήκες, επεσήμανε ο πρωθυπουργός. Επίσης, ζήτησε την εφαρμογή μίας συγκροτημένης πολιτικής από πλευράς της ΕΕ για την επιστροφή παράτυπων μεταναστών στις χώρες προέλευσης.

Στην επικείμενη σύνοδο κορυφής πρέπει να αναδειχθούν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν από την Τουρκία για να μειωθούν οι ροές των προσφύγων, επεσήμανε ο πρωθυπουργός και ανακοίνωσε ότι την προσεχή Τρίτη θα επισκεφθεί ο ίδιος τη Σμύρνη για το τέταρτο ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας με την Τουρκία. Όπως ανακοινώθηκε δε από το γραφείο του πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου. 
Όπως έγινε γνωστό από ελληνικής πλευράς, η συζήτησή τους επικεντρώθηκε στη μείωση και διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, στη Σύνοδο Ε.Ε.-Τουρκίας που θα πραγματοποιηθεί στις 7 Μαρτίου, στις Βρυξέλλες, καθώς και στην 4η Σύνοδο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας που θα πραγματοποιηθεί στις 8 Μαρτίου στη Σμύρνη.

NEWSIT.GR-NAFTEMPORIKI.GR

Leave a Reply