Μαύρη Παρασκευή για τις τράπεζες – Πάνω από 1,5 δισ. ευρώ οι εκροές καταθέσεων – Τα σχέδια και οι φόβοι για τη Δευτέρα

0

simaia_585_355

– Οι εκροές καταθέσεων από τις τράπεζες σήμερα θύμιζαν παραμονή εκλογών
– Οι παραγγελίες για μετρητά που δόθηκαν σήμερα δείχνει πως η Δευτέρα θα είναι ακόμα πιο δύσκολη ημέρα για τις τράπεζες
– Οι τραπεζίτες δηλώνουν πως όσο στηρίζει τις τράπεζες η ΕΚΤ δεν πρόκειται να υπάρξει πρόβλημα
– Το ποσό της αύξησης του ELA δεν έχει ανακοινωθεί – Δεν αποκλείεται και τη Δευτέρα να αυξηθεί εκ νέου ο ELA
– Κύκλοί της Τράπεζας της Ελλάδος βλέπουν θετική έκβαση στη έκτακτη Σύνοδο Κορυφής τη Δευτέρα

Παραμονή εκλογών θύμιζαν οι εκροές των καταθέσεων από τις τράπεζες σήμερα. Από το πρωί οι καταθέτες επισκέφθηκαν τα γκισέ των τραπεζών και προχώρησαν σε αναλήψεις που συνολικά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ανέρχονται σε 1,5 δισ. ευρώ περίπου.

Η παρέμβαση της Τράπεζας της Ελλάδος εξασφάλισε την ομαλή ροή και την ομαλή τροφοδοσία των τραπεζών, όμως οι δυσκολίες δεν ξεπεράστηκαν.

Αντιθέτως, σύμφωνα με τις παραγγελίες που έχουν δοθεί στις τράπεζες, αναμένονται μεγαλύτερες εκροές τη Δευτέρα.

Η κατάσταση είναι πολύ λεπτή λένε τραπεζίτες. Από τη στιγμή, όμως, που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεχίζει να στηρίζει τις ελληνικές τράπεζες μέσω του ELA δεν πρόκειται να υπάρξει πρόβλημα.

Οι ίδιοι εκφράζουν την ελπίδα πως τη Δευτέρα στη σύνοδο Κορυφής θα βρεθεί λύση ή μία φόρμουλα που θα οδηγεί σε λύση ώστε να εκτονωθούν οι πιέσεις και σταδιακά να ηρεμήσουν οι καταθέτες.

Επιπλέον ελπίζουν η λύση να είναι οριστική και όχι παράταση, γιατί θα επιστρέψουν ταχύτερα στις τράπεζες οι καταθέσεις που είναι στα σεντούκια, στα στρώματα και τα μαξιλάρια.

Αντιθέτως, αν δοθεί παράταση οι επιστροφές θα είναι μικρότερες και βραδύτερες, γιατί οι καταθέτες θα σκεφτούν ότι σε λίγο καιρό θα ξαναζήσουν το θρίλερ του Grexit.

Τέλος, αξίζει να διευκρινιστεί ότι το κύμα των εκροών δεν έχει θίξει ομοιόμορφα όλες τις τράπεζες, καθότι άλλες αντιστέκονται περισσότερο και άλλες λιγότερο.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ σε έκτακτη συνεδρίαση χορήγησε σήμερα πρόσθετη ρευστότητα, ενώ δεν αποκλείεται να επαναληφθεί το ίδιο και τη Δευτέρα αν υπάρξει ανάγκη.

Leave a Reply