Μάχη των πυροσβεστών για να ελέγξουν την πυρκαγιά στα Καλύβια

0

Μάχη με τις φλόγες έδωσαν τη νύχτα οι πυροσβέστες στα Καλύβια, προκειμένου να καταφέρουν να περιορίσουν τη φωτιά που ξέσπασε περίπου στις 17:00 το απόγευμα της Δευτέρας.Πρωί-πρωί τρία ελικόπτερα και δύο αεροσκάφη ρίχτηκαν στη μάχη, προκειμένου να ελέγξουν το κυρίως μέτωπο στο λόφο Σκόρδι και τελικά τα κατάφεραν αφού, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, αυτή την ώρα στην περιοχή δεν υπάρχει κάποιο ενεργό μέτωπο.

Διάσπαρτες εστίες παραμένουν στο άλλο μέτωπο προς τη Σαρωνίδα ενώ οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην ευρύτερη περιοχή κάνουν τους πυροσβέστες να είναι σε επιφυλακή για τυχόν αναζωπυρώσεις.

Ελικόπτερα και αεροπλάνα στη μάχη με τη φωτιά 
Με το πρώτο φως της ημέρας άρχισαν να κάνουν χαμηλές πτήσεις πάνω από την περιοχή 2 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα, βοηθώντας αποφασιστικά τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις στη δύσκολη προσπάθεια για να τεθεί υπό έλεγχο η πυρκαγιά, που βρίσκεται ευτυχώς μακριά από κατοικημένη περιοχή.

Αυτή την ώρα επιχειρούν στην περιοχή 75 πυροσβέστες, 30 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 25 ατόμων, 11 οχήματα εθελοντών, 14 υδροφόρες ΟΤΑ και 8 της Περιφέρειας Αττικής, η οποία ενίσχυσε παράλληλα τις πυροσβεστικές δυνάμεις και με 2 ειδικά μηχανήματα βαρέως τύπου, κατάλληλα για χωματουργικές εργασίες και διανοίξεις δρόμων.

Σύμφωνα με κάτοικο της περιοχής, η φωτιά ξεκίνησε από ένα οικόπεδο, επί της οδού Τενέδου, που είχε μέσα ελιές και σκουπίδια και πέρασε απέναντι από τη λεωφόρο Αναβύσσου, με αποτέλεσμα να αρχίσει να καίει στο βουνό, ενώ είναι ακόμη άγνωστο το πως ξεκίνησε η φωτιά.

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου τόνισε ότι η παρέμβαση της πυροσβεστικής ήταν ουσιαστική και έκανε λόγο για ηρωική προσπάθεια των πυροσβεστών να ελέγξουν τη φωτιά, προκειμένου να μην κινδυνεύσουν άνθρωποι και σπίτια. Ο κ Φιλίππου εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι το μέτωπο θα ελεγχθεί.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Σαρωνικού, Γιώργος Σοφρώνης, είπε πως για την περιοχή ξημέρωσε μια πολύ καλύτερη από τη χθεσινή μέρα και εκτίμησε πως πάνω από 10.000 στρέμματα έχουν καεί. «Το σημαντιλότερο είναι ότι η πυρκαγιά δεν άγγιξε κατοικημένες περιοχές» σημείωσε. Ωστόσο όπως τόνισε όταν κοπάει η κατάσταση τότε θα ξέρουν με ακρίβεια το μέγεθος της καταστροφής.

Όλη τη νύχτα οι πυροσβέστες αγωνίζονταν να διασφαλίσουν τις περιουσίες των κατοίκων, ενώ δημιουργούσαν αντιπυρικές ζώνες.

Λίγο μετά τις 11 τη νύχτα όμως, η φωτιά έφτασε τελικά μέχρι την παραλιακή στη Σαρωνίδα, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων για περίπου μία ώρα. Ευτυχώς οι δυνάμεις της πυροσβεστικής κατόρθωσαν να αντιμετωπίσουν την πύρινη λαίλαπα και πλέον το συγκεκριμένο σημείο ελέγχεται επαρκώς.

Leave a Reply