Μάχη με το χρόνο και τα διαθέσιμα στις τράπεζες: Ούτε 800 εκατ. το ρευστό!

0

ImageHandler (48)

Φόβος ότι οι τράπεζες θα αναγκαστούν να διακόψουν και τη λειτουργία των ΑΤΜ – Τα προβλήματα μπορεί να αρχίσουν να γίνονται ορατά και κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου – Ο κίνδυνος για απώλεια καταθέσεων δεν είναι πλέον υποθετικός ενώ πιθανό «κούρεμα» θα μπορεί να πρέπει να επιβληθεί σε καταθέσεις πολύ χαμηλότερες των 100.000 ευρώ

Μειώνεται σε επικίνδυνα επίπεδα το ρευστό των τραπεζών μετά και την πρόσθετη πίεση που δημιουργήθηκε στο σύστημα από τις αναλήψεις των συνταξιούχων. Σύμφωνα με πληροφορίες λιγότερα από 800 εκατ. ευρώ έχουν παραμείνει στις τράπεζες και οι εκτιμήσεις είναι ότι εάν συνεχιστεί με αυτό το ρυθμό η κατάσταση τη Δευτέρα μετά το δημοψήφισμα τα λεφτά θα έχουν τελειώσει και οι τράπεζες θα αναγκαστούν να διακόψουν και τη λειτουργία των ΑΤΜ.

Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις είναι πολύ πιθανό τα προβλήματα να αρχίσουν να γίνονται ορατά και κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Βεβαίως σε μία τέτοια περίπτωση εάν διαφανεί ότι υπάρχει υπαναχώρηση της ελληνικής πλευράς και προσπάθεια συμφωνίας οι τράπεζες είναι δυνατόν να στηριχθούν και πάλι μέσω του ELA.

Δεν είναι τυχαίο ότι η ΕΚΤ αποφάσισε χθες, Τετάρτη, να διατηρήσει παγωμένο το ELA και να μην αυξήσει τα haircuts περιμένοντας ουσιαστικά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Και αυτό καθώς δεν θέλει να πάρει πάνω τις κινήσεις που θα τίναζαν στον αέρα το τραπεζικό σύστημα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών κύκλων ο κίνδυνος για bail in και απώλειας καταθέσεων δεν είναι υποθετικός και μάλιστα πιθανό «κούρεμα» θα πρέπει να επιβληθεί σε καταθέσεις πολύ χαμηλότερες των 100.000 ευρώ που είναι και το όριο της ευρωπαϊκής οδηγίας.

Την ίδια ώρα όμως θα δοθεί και πάλι μάχη με το χρόνο, αφού όπως υπολογίζει το Reuters, με βάση τις διαδικασίες που θα πρέπει να γίνουν ώστε να υπάρξει μία συμφωνία Αθήνας και πιστωτών και να εγκριθεί ένα πακέτο βοήθειας θα απαιτηθούν τουλάχιστον τρεις εβδομάδες, ακόμα και στο καλό σενάριο.

Κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει στο ενδιάμεσο να βρεθεί εκείνη η φόρμουλα ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα λόγω της έλλειψης ρευστού.

Leave a Reply