Μάθε τι είναι οι ακτίνες UVA-UVB-UVC και προστατέψου σωστά από τον ήλιο

0

Καλοκαίρι χωρίς μαύρισμα δεν πάει. Πόσο μάλλον σε μια χώρα όπως η Ελλάδα που ο ήλιος είναι το βασικό χαρακτηριστικό της. Μαύρισμα όμως και σωστή προστασία από τον ήλιο πάει?
Πριν απαντήσω σε αυτό το ερώτημα. Πρέπει πρώτα να ξέρουμε ότι ο ήλιος περιλαμβάνει 3 ειδών ακτινοβολίες :1) τις υπέρυθρες που προκαλούν τη ζέστη. 2)τις ορατές που δεν είναι άλλες από τις ακτίνες του φωτός.3) τις υπεριώδεις, οι οποίες δεν είναι αντιληπτές από το ανθρώπινο μάτι.

Οι υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου, που επηρεάζουν περισσότερο το δέρμα μας και προκαλούν το μαύρισμα αλλά και την καταστροφή των δερματικών στοιβάδων είναι δυο ειδών : – η υπεριώδης ακτινοβολία τύπου A (UVA) και – η υπεριώδης ακτινοβολία τύπου Β (UVB).
Σε αυτό το σημείο θα ξεχωρίσουμε τι είναι η κάθε μία .
Οι επιθετικές ακτίνες UVC δεν μας απασχολούν καθώς απορροφούνται εξ ολοκλήρου από το στρώμα του όζοντος .Αυτές όμως που μας ταλαιπωρούν και χρόνο με το χρόνο φαίνονται στο δέρμα μας είναι οι υπεριώδεις ακτινοβολίες UVA-UVB.
Οι ακτίνες UVB («Β» όπως “burn”, δηλαδή έγκαυμα) είναι αυτές που μας χαρίζουν το πολυπόθητο μαύρισμα αλλά ταυτόχρονα μπορεί να προκαλέσουν και ηλιακό έγκαυμα αν δεν προστατευτούμε σωστά .Διαπερνά το άνω στρώματα της επιδερμίδας και το μαυρίζει γρήγορα. Αν η ένταση της UVB ακτινοβολίας είναι δυνατή τότε προκαλεί κοκκινίλα στο δέρμα και ηλιακό έγκαυμα. Μακροπρόθεσμα αυτό μπορεί να προκαλέσει ζημιά στα κύτταρα του δέρματος καταστρέφοντας την ελαστικότητα και προκαλώντας πρόωρη γήρανση. Αυτό το είδος ακτινοβολίας συνδέεται άμεσα και με το καρκίνο του δέρματος.
Οι ακτίνες UVA («Α» όπως αλλεργία) είναι οι πιο ύπουλες. Δεν προκαλούν ηλιακό έγκαυμα. Καταστρέφουν όμως το δέρμα καθώς εισχωρούν πιο βαθειά στα χαμηλότερα επίπεδα του δέρματος με αποτέλεσμα να προκαλούν απώλεια του τόνου του δέρματος. Αυτός είναι ο λόγος που συχνά παραπονιόμαστε γιατί δεν μαυρίζουμε τόσο πολύ όσο μαυρίζαμε στης πιο μικρές ηλικίες. Επίσης επιταχύνουν την γήρανση της επιδερμίδας και δημιουργούν αλλεργίες όπως μέλασμα και κηλίδες. Αποτελούν το 95% της ηλιακής ακτινοβολίας και είναι φυσικά και αυτές οι ακτίνες συνδεδεμένες με τον καρκίνο του δέρματος
Ωστόσο αξίζει να αναφέρουμε και τα θετικά της έκθεσης στον ήλιο τα οποία είναι λίγα αλλά εξίσου σημαντικά. Ο λαμπερός ήλιος λοιπόν καταφέρνει να διώξει την μελαγχολία για αυτό και σε χώρες όπως η Αγγλία όπου δεν ξέρουν τη σημαίνει ήλιος τα ποσοστά κατάθλιψης είναι σε πολύ ψηλά επίπεδα. Οι ακτίνες UVB παράγουν την σημαντική για τα οστά βιταμίνη D3.Για να χαρούμε όμως τα ωφέλει του ήλιου αρκούν μόνο 10 -15 λεπτά την ημέρα και όχι παραπάνω. Μην ξεχνάτε όμως ότι η αλόγιστη έκθεση στον ήλιο προκαλεί τους παραπάνω κίνδυνους για αυτό προστατέψου σωστά.
Τι πρέπει να κάνουμε λοιπόν.
-Να φοράμε χειμώνα-καλοκαίρι αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας καθώς ο ήλιος παραμονεύει παντού.
.-Να ανανεώνουμε κάθε μια ώρα το αντηλιακό μας όταν βρισκόμαστε στην παραλία τους καλοκαιρινούς μήνες κυρίως.
-Να φοράμε πάντα γυαλιά ηλίου έτσι ώστε να προστατεύουμε και τα μάτια μας από της υπεριώδεις ακτίνες του ήλου.
-Να φοράμε πάντα καπέλο και να επιλεγούμε να καθόμαστε στην σκιά.
Με αυτούς τους τρόπους λοιπόν μπορούμε να μαυρίσουμε αλλά και να προστατέψουμε το δέρμα μας από τον ήλιο. Χαρείτε το καλοκαίρι σας και αφήστε πίσω τους κίνδυνους που παραμονεύουν οι υπεριώδεις ακτίνες.

Κατερίνα Ντάση.

Leave a Reply