Μας απομένουν μόλις 60 χρόνια καλλιέργειας…

0

kal

Η υποβάθμιση του εδάφους μπορεί να φέρει και υποβάθμιση στη ζωή μας, προειδοποιούν οι επιστήμονες, που βλέπουν το κατάλληλο χώμα υψηλής ποιότητας για καλλιέργεια να εξαντλείται μέσα στα επόμενα 60 χρόνια. Αιτία ο  άνθρωπος, ο οποίος μέσω της χρήσης χημικών στις γεωργικές δραστηριότητες, τις αποψιλώσεις εκτάσεων αλλά και του φαινομένου του θερμοκηπίου, «τραυματίζει» το έδαφος.

Με το έδαφος να αποτελεί τη βάση της ζωής, από όπου περίπου το 95% των τροφίμων μας προέρχεται, η ανησυχία είναι τουλάχιστον τρομακτική. Το έδαφος διαδραματίζει σημαντικό ρόλο άλλωστε και στην απορρόφηση άνθρακα και το φιλτράρισμα του νερού. Όσο περισσότερο έδαφος καταστρέφεται, τόσο λιγότερος άνθρακας απορροφάται, με αποτέλεσμα ο πλανήτης να γίνεται πιο θερμός και να επιδεινώνεται η κατάσταση του εδάφους, δημιουργώντας ένα φαύλο κύκλο.

Εάν δεν εφαρμοστούν νέα μέτρα, η συνολική έκταση καλλιεργήσιμης και παραγωγικής γης το 2050 θα είναι τρεις φορές μικρότερη από τα επίπεδα του 1960, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO). .Την ίδια στιγμή, άλλα στοιχεία από περιβαλλοντικές οργανώσεις αναφέρουν πως κάθε λεπτό χάνονται εκτάσεις ισοδύναμες με τριάντα γήπεδα ποδοσφαίρου, κυρίως λόγω της εντατικής καλλιέργειας.

tvxs.gr

 

Leave a Reply