Λεπτό προς λεπτό: Πώς έφτασαν στην Ελλάδα τα 230 κιλά κοκαΐνης

0

Λεπτό προς λεπτό: Πώς έφτασαν στην Ελλάδα τα 230 κιλά κοκαΐνης

Ο μεγαλύτερος «βαρόνος» κοκαΐνης της Λατινικής Αμερικής βρίσκεται πίσω από την ιστορία με τα 230 κιλά ναρκωτικών που βρήκαν οι αστυνομικοί μέσα σε διαμέρισμα στη Βούλα – Το μυστήριο με τους αγοραστές και τα 10.000.000 ευρώ – Συνελήφθησαν ένας Έλληνας, ένας Μεξικανός και ένας Κολομβιανός

Τα αδέρφια Γκονζάλες κατέχουν περίοπτη θέση στα μεξικανικά καρτέλ και λόγω του νεαρού της ηλικίας τους θεωρούνται ότι για πολλά χρόνια θα βρίσκονται στην κορυφή της άτυπης ιεραρχίας των βαρόνων της κόκας. Η σύλληψη όμως του μικρότερου την Τετάρτη στη Βούλα αλλάζει το χάρτη μεταξύ των 65 μεγάλων καρτέλ που κυριαρχούν στο Μεξικό και δημιουργεί φόβους ότι ενδεχομένως ο μεγάλος θα προσπαθήσει να εκδικηθεί για το χτύπημα των ελληνικών αρχών στη φαμίλια του.

Η ιδέα του μεγάλου αδερφού να κάνει την Ελλάδα πύλη της κοκαΐνης για την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, προς το παρόν απέτυχε. Η πρώτη «καραβιά» από τον Παναμά στον Πειραιά πιάστηκε, το νούμερο δύο του καρτέλ συνελήφθη και ο αντιπρόσωπος του με τον Έλληνα οδηγό του κατέληξαν στον Κορυδαλλό. Μάλιστα, είναι η πρώτη φορά που στις επιχειρήσεις των ελληνικών αρχών ασφαλείας πήραν μέρος μυστικοί αστυνομικοί που διείσδυσαν στο καρτέλ, είχαν όχι μόνο γνώση αλλά σε πολλές περιπτώσεις τον έλεγχο των κινήσεων φθάνοντας σε σημείο να νοικιάσουν ακόμη και τη μεζονέτα – καβάντζα στη Βούλα. Για πρώτη φορά στη χώρα μας ένα κινηματογραφικό σενάριο που θυμίζει τους Σκληρούς του Μαϊάμι παίχτηκε σε πραγματικές συνθήκες και είχε εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Το protothema.gr παρουσιάζει τη δικογραφία αλλά και τις σημειώσεις που βρέθηκαν στην κατοχή των συλληφθέντων και τις οποίες προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν οι αστυνομικοί για να δουν ποιοι άλλοι εμπλέκονται στο κύκλωμα και ποιος ήταν ο προορισμός της καθαρής κόκας. Γιατί μπορεί οι πληροφορίες να λένε πως τα ναρκωτικά θα τα αγόραζαν δύο «μπατζανάκηδες» από την Καλαμάτα όμως τα 10.000.000 ευρώ δεν βρέθηκαν και το προφίλ των υποτιθέμενων αγοραστών είναι χαμηλό για μια τόσο μεγάλη δουλειά.

Οι μυστικές συναντήσεις του αρχιβαρόνου στο Χίλτον

Ήταν περίπου τέτοια εποχή πέρυσι όταν στη Δίωξη Ναρκωτικών της Ασφάλειας έφθασε μια πληροφορία που έλεγε πως τα αδέρφια Γκονζάλες από το καρτέλ της Colima Colima του Μεξικού ήθελαν άμεσα να μετατρέψουν την Ελλάδα σε κόμβο διακίνησης ναρκωτικών από την Κεντρική Αμερική στην Ευρώπη. Το πλάνο της Αστυνομίας, του Λιμενικού και του ΣΔΟΕ, μπήκε αμέσως σε εφαρμογή και ένα κλιμάκιο μυστικών αστυνομικών αποφασίστηκε να πλευρίσει τους Μεξικανούς προκειμένου να διεισδύσει στο κύκλωμα.

Στις 4 Μαρτίου του 2014, ο Έντγκαρ Γκονζάλες μαζί με τον υπαρχηγό αδερφό του Ρικάρντο, φθάνουν από το Μεξικό μέσω Παρισιού στην Αθήνα. Μαζί φθάνει και ο Τζαμίλ Φαρχάτ, ο Λιβανέζος που μένει μόνιμα στο Λος Άντζελες και ο οποίος θεωρείται εκπρόσωπος του μεξικανικού καρτέλ στην Ευρώπη. Όλοι μαζί μένουν στο Χίλτον και στις 8 ημέρες που έμειναν στην Αθήνα, δεν βγήκαν ούτε ένα λεπτό από το ξενοδοχείο. Κάνουν τις συναντήσεις στα εστιατόρια και τις σουίτες του πολυτελούς ξενοδοχείου και αποφασίζουν να δημιουργήσουν μια μεταφορική εταιρεία με έδρα τον Πειραιά στο όνομα ενός Έλληνα ο οποίος δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση και δεν γνώριζε καν το παιχνίδι που παιζόταν πίσω από την πλάτη του.

Πλέον, οι βάσεις είχαν μπει και το καρτέλ της Colima Colima, σύντομα θα έστελνε την πρώτη «καραβιά» στην Ελλάδα. Ο Έντγκαρ Γκονζάλες, είναι ένα πρόσωπο που οι αστυνομικοί δεν κατάφεραν να φωτογραφήσουν. Κινούνταν με απίστευτες προφυλάξεις και είναι χαρακτηριστικό ότι η DEA, έκανε τέσσερα χρόνια να ταυτοποιήσει το πρόσωπο του.  Η μία και μοναδική φορά που ήρθε στην Ελλάδα δεν ήταν αρκετή για να συλληφθεί καθώς στο επόμενο ταξίδι για τη μεταφορά της κοκαΐνης, επικεφαλής θα ήταν ο αδερφός του Ρικάρντο.

Το μυστήριο με τους αγοραστές και τα 10.000.000 ευρώ

Στις 13 Αυγούστου, φθάνει στον Πειραιά ένα κοντέινερ από τον Παναμά γεμάτο με 21 τόνους ανανά. Οι μυστικοί αστυνομικοί ήξεραν πως το φορτίο ήταν δοκιμαστικό για να παραπλανήσουν τις αρχές και μέσα δεν υπήρχε τίποτα περίεργο παρά μόνο φρούτα. Όταν όμως στις 27 Αυγούστου ήρθε στην Ελλάδα ο Λιβανέζος τότε κατάλαβαν ότι ήταν θέμα χρόνου να έρθει και η κοκαΐνη. Από τις παρακολουθήσεις της Αστυνομίας και του Λιμενικού προέκυψε πως πρώτο φορτίο που θα έφθανε θα ήταν  περίπου 200 κιλά. Στη συνέχεια θα μεταφερόταν σε σπίτι που θα έπρεπε να νοικιαστεί για αυτό το λόγο και ο Φαρχάτ θα ήταν αυτός που θα έψαχνε για τους αγοραστές.

Πράγματι, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο στις 25 Σεπτεμβρίου φθάνει στον Πειραιά ένα κοντέινερ με 21 τόνους ανανά. Όμως αυτή τη φορά στις παλέτες κρυβόταν και η κοκαΐνη. Το περίεργο είναι ότι μέσα στη δικογραφία αλλά και τις καταθέσεις δεν αναφέρεται πουθενά ποιος παρέλαβε το φορτίο, ποιος νοίκιασε το σπίτι ποιος παζάρευε με τους αγοραστές αφού κανένα από τα μέλη του μεξικανικού καρτέλ δεν βρισκόταν στην Ελλάδα, ούτε καν ο Λιβανέζος εκπρόσωπος τους στην Ευρώπη..

Τα μεσάνυχτα της 28ης Οκτωβρίου, φθάνει στο Ελευθέριος Βενιζέλος από το Μεξικό ο Ρικάρντο Γκονζάλες, νούμερο δύο του καρτέλ, καθώς φέρεται να είχαν βρεθεί τα πρόσωπα που θα αγόραζαν όλο ή σχεδόν όλο το φορτίο της κόκας έναντι 10.000.000. Ο 25χρονος Μεξικανός πηγαίνει στη βίλα της Βούλας, μετράει και φωτογραφίζει την κόκα, στέλνει το υλικό στον αδερφό του στο εξωτερικό και αφού παίρνει το «οκ» αποφασίζει να συναντήσει τους δύο αγοραστές. Τα ραντεβού κλείνονται σε δυο γνωστές καφετέριες της Βούλας και της Βουλιαγμένης και αστυνομικοί και λιμενικοί που παρακολουθούν το βαρόνο έκπληκτοι διαπιστώνουν ότι οι αγοραστές είναι δύο ηλικιωμένοι τύποι γύρω στα 70 που έφθασαν από τους Γαργαλιάνους Μεσσηνίας με ένα Hyundai Atos στην Αθήνα. Όπως προκύπτει οι δύο κύριοι είναι μπατζανάκηδες, ο ένας ο Έλληνας από τους Γαργαλιάνους και ο άλλος Κολομβιανός οι οποίοι γνωρίστηκαν πριν πολλές δεκαετίες στον Καναδά.

Μέχρι την περασμένη Τετάρτη που έγινε η επιχείρηση της σύλληψής τους και ενώ υποτίθεται ότι είχε κλείσει το deal, δεν βρέθηκαν πουθενά τα 10.000.000 ευρώ που θα έδιναν για την αγορά της κόκας ενώ δεν έχει διευκρινιστεί ποιες άκρες είχαν οι συγκεκριμένοι για να σπρώξουν τα ναρκωτικά σε Ελλάδα και Ευρώπη. Οι σημειώσεις που βρέθηκαν στο σπίτι του Έλληνα στους Γαργαλιάνους, έχουν μπει στο μικροσκόπιο της Ασφάλειας μήπως και βρουν τις διασυνδέσεις των δύο ηλικιωμένων για να σπρώξουν την κοκαΐνη Βέβαια, δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο αυτοί οι δύο να είναι οι λεγόμενοι «μπροστινοί» και πίσω από αυτούς να βρίσκονται μεγάλα κεφάλια της εγχώριας αγοράς.

Οι δύο αλλοδαποί οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα όπου ο συνήγορος τους δεν τους άφησε  να απολογηθούν επί της ουσίας. Ο κ. Σάκης Κεχαγιόγλου συνήγορος και του Έλληνα συλληφθέντα μιλώντας στο protothema.gr τονίζει για τους πελάτες του πως «Η εξέλιξη στο παρόν δικονομικό στάδιο ήταν προβλέψιμη και αναμενόμενη. Οι μεν δύο αλλοδαποί εντολείς μου τήρησαν το δικαίωμα της σιωπής και θα απολογηθούν, ο δε Έλληνας έδωσε τις απαραίτητες εξηγήσεις δηλώνοντας πως είναι αθώος και δεν έχει ουδεμία σχέση με τη διακίνηση των ναρκωτικών. Επιθυμώ δε να επισημάνω όπως και αρχικώς είχα προβλέψει ότι κάθε μέρα προστίθενται νέα στοιχεία και έγγραφα, γεγονός που δικαιώνει και την επιλογή της υπερασπίσεως να δοθούν εξηγήσεις από τους δύο κατηγορουμένους αργότερα.

Αξίζει να επισημανθεί ότι είναι η πρώτη φορά που υπήρξε τόσο στενή συνεργασία μεταξύ Αστυνομίας, Λιμενικού και ΣΔΟΕ σε μια τόσο μεγάλη επιχείρηση. Πληροφορίες λένε ότι η συνεργασία θα συνεχιστεί για ανάλογες υποθέσεις ναρκωτικών ενώ ο υπουργός Ναυτιλίας κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, έχει ήδη παραγγείλει δύο σύγχρονα οχήματα SUV που «φοράνε» τελευταίας τεχνολογίας θερμικές κάμερες σε μια προσπάθεια να ενισχύσει το έργο των Λιμενικών στον πόλεμο με τα καρτέλ.

Leave a Reply