Λάμπρος Κωστάρας : Επιχειρησιακές και τεχνικές παρατηρήσεις επί του προτεινόμενου σχεδίου για την πλατεία Περιβολάκια

1

img_2457-2.jpg

Επειδή η πλατεία Περιβολάκια αποτελεί σημαντικό ζήτημα της πόλης και πρόκειται να δαπανηθούν πολλά χρήματα, διατυπώνω δημόσια μερικές παρατηρήσεις και είμαι στην διάθεση των ενδιαφερομένων για περαιτέρω λεπτομέρειες μόνον με την ιδιότητα του δημότη που θέλει να συμβάλλει στην διαβούλευση :

 1. Τα Περιβολάκια δεν είναι μία πλατεία τσιμέντου αλλά πάρκο το οποίο στο παρελθόν φιλοξενούσε παγώνια, λίμνη με πάπιες και πάρα πολλά είδη από πουλιά κλπ. Επιπροσθέτως αποτελεί τη μόνη πλατεία πρασίνου και πρέπει να διευκρινιστεί κατά πόσο η προτεινόμενη μελέτη διασφαλίζει την ίδια επιφάνεια σε χώμα και τα χαρακτηριστικά του πάρκου. Οι φωτογραφίες δείχνουν να επικρατεί το στοιχείο του τσιμέντου και τα Περιβολάκια να αλλάζουν από τον ιστορικό χαρακτήρα του πάρκου σε πλατεία με περισσότερες πλάκες και τραπεζοκαθίσματα.
 2. Ποια είναι τα ψυχρά υλικά που χρησιμοποιούνται και πόσο αυξάνει η επιφάνεια σε πράσινο ώστε να προσδιορίζεται μείωση της θερμοκρασίας στην περιοχή ?
 3. Η εμπειρία από την εφαρμογή φωτοβολταικού τύπου φωτισμού στον Αγιο Νικόλαο είναι αρνητική διότι τα φώτα δεν λειτουργούν. Θεωρώ πως για λόγους εξοικονόμησης λειτουργικού κόστους και μείωσης του ύψους της αρχικής επένδυσης, τα Περιβολάκια αποτελούν χρυσή ευκαιρία εφαρμογής έξυπνου φωτισμού πόλης ο οποίος γίνεται με μηδενικό κόστος και αποπληρώνεται από την εξοικονόμηση ενέργειας. Το εγχείρημα πρέπει να επεκταθεί σε όλη την πόλη και σύντομα θα αποτελεί υποχρέωση των πόλεων.
 4. Η υπάρχουσα πλατεία έχει ελλιπή συντήρηση πρασίνου και καθαριότητας. Πως διασφαλίζεται ότι η νέα πλατεία θα έχει την απαραίτητη συντήρηση, καθαρισμό κλπ ? Η παρατήρηση αφορά και άλλα έργα του δήμου όπου εμπλέκεται πράσινο και διαπιστώνεται ότι μετά την ολοκλήρωση του έργου, η συντήρηση είναι ελλιπής ? Έχει προβλεφθεί νέος σχεδιασμός της υπηρεσίας πρασίνου ?
 5. Υπάρχει πρόβλεψη για το κόστος συντήρησης της πλατείας εφόσον υλοποιηθεί η προτεινόμενη μελέτη ?
 6. Προτείνεται ο εκ των προτέρων σχεδιασμός διαχείρισης των κάδων και απορριμμάτων πέριξ της πλατείας διότι αυτή τη στιγμή υπάρχει αντιαισθητική συμβολή των κάδων. Υπάρχει κάποια πρόβλεψη ?
 7. Ιστορικά τα Περιβολάκια είχαν τραπεζοκαθίσματα μόνο εντός της πλατείας και περιφερειακές πέργκολες που φιλοξενούσαν οικογένειες, άτομα τρίτης ηλικίας κλπ. Υπάρχει διαχρονική μείωση πρασίνου και αύξηση τραπεζοκαθισμάτων. Προτείνω την μείωση των τραπεζοκαθισμάτων, αύξηση του πρασίνου με πέργκολες φιλοξενίας και δροσιάς.
 8. Υπάρχει πλάνο οικονομικής αξιοποίησης των τραπεζοκαθισμάτων ή αυτά απλώς θα αποτελέσουν πλεονέκτημα των ιδιοκτητών που νοικιάζουν καταστήματα στην περιοχή ? Προτείνω να διασφαλιστεί ο υγιής ανταγωνισμός και παράλληλα να υπάρξουν πόροι για τον δήμο οι οποίοι να αξιοποιούνται για την συντήρηση της πλατείας
 9. Προτείνω χώρο φιλοξενίας και εξυπηρέτησης για μικρά ζωάκια κατά το μοντέλο των πόλεων του εξωτερικού.
 10. Προτείνω η παιδική χαρά να σχεδιαστεί με την σύγχρονη αντίληψη των χώρων διαχείρισης αισθήσεων. Ο γράφων έχει καταθέσει σχετικές προτάσεις στο παρελθόν. Απαιτείται ο δήμος να πάει σε νέα γενιά παιδικών χαρών
 11. Προτείνω να υπάρξει μικρός χώρος πάρκινγκ ποδηλάτων με αποκλεισμό της δυνατότητας διπλοπαρκαρίσματος ειδικά επί της Ερμού.
 12. Προτείνω να υπάρξουν βρύσες με πόσιμο νερό
 13. Επειδή τα Περιβολάκια αποτελούν κεντρικό σημείο της πόλης, προτείνω να προβλεφθεί χώρος για φιλοξενία συστήματος έξυπνης πληροφόρησης των δημοτών
 14. Πως θα αντιμετωπιστεί ο χώρος προβολής με αφίσες και οι πίνακες ανακοινώσεων των σινεμά κλπ ? Προτείνω να υπάρξει πρόβλεψη από την μελέτη
 15. Τι είδους εκδηλώσεις μπορεί να φιλοξενήσει η νέα πλατεία ? Προτείνω να υπάρξουν σενάρια και σχετικές ανάγκες ώστε να προβλεφθούν οι τεχνικές λεπτομέρειες και να γίνουν τώρα οι απαραίτητες σχεδιαστικές παρεμβάσεις ή προσθήκες.
 16. Δεν γνωρίζω ποιες ήταν οι προδιαγραφές της μελέτης, τι έχει ακριβώς ζητηθεί από τον μελετητή αλλά θα ήταν χρήσιμο να δημοσιευθούν τα σχετικά στοιχεία ώστε να είναι γνωστές οι κατευθύνσεις που έδωσε η δημοτική αρχή ειδικά σε σχέση με τον χαρακτήρα και το πολιτικό, κοινωνικό, περιβαλλοντικό μήνυμα της πλατείας.

Να θυμίσω ότι πριν από μερικά χρόνια, δημιούργησα μία ομάδα ενεργών πολιτών και καταθέσαμε, αφιλοκερδώς και εθελοντικά, επιχειρησιακό σχέδιο, αρχιτεκτονική μελέτη και μακέτα για την δημοτική αγορά με σκοπό την ανάπτυξη μιας πολιτικής διαδικασίας διαβούλευσης επί αναπτυξιακού σχεδίου αλλά η πρότασή μας, αν και είχε κατατεθεί στον δήμο και τις δημοτικές παρατάξεις, αγνοήθηκε πλήρως και η δημοτική αρχή χρησιμοποίησε τη μεθοδολογία του έμμισθου συμβούλου όπως έκανε στην περίπτωση με την πλατεία Περιβολάκια δίχως να συζητήσει άλλες ιδέες ή προτάσεις, πολύ περισσότερο δεν χρησιμοποίησε καμμιά διαγωνιστική διαδικασία για το αρχιτεκτονικό μέρος ούτε συζήτησε δημόσια την επιχειρησιακή πρόταση. Προτείνω να υπάρξει ουσιαστική διαβούλευση όπως απαιτείται για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα και να υπάρξουν δημόσιες τοποθετήσεις από τους επιστημονικούς και παραγωγικούς φορείς. Εκτιμώ ότι το ανθρώπινο κεφάλαιο της πόλης δεν χωράει στην αίθουσα του ΔΣ, πρέπει και μπορεί να υπάρξουν χρήσιμες παρεμβάσεις από περισσότερους, ειδικά από νέους επιστήμονες.

Σημ : Το παρόν αποστέλλεται και στο δήμο Κορινθίων εφόσον η διαβούλευση είναι ανοιχτή.

Λάμπρος Κωστάρας

Μέλος Συμμαχίας Πολιτών

1 COMMENT

 1. ο Πνευματικός αφού ερήμωσε τα περιβολάκια και τα απαξίωσε ώς κέντρο συνάντησης των Κορίνθιων (με την ανακατασκευή του Φλοίσβου και τη δημιουργία πεζόδρομων, καφετέριες οδού κολοκοτρώνη) τώρα θέλει λέει να επαναφέρει τη ζωή της πόλης στη νέα πλατεία του Παπακυριάκου! ρε, ντομάτες ρέ!

Leave a Reply