Κυβερνησιμότητα και δήμαρχοι

0

Γράφει: ο Δ. Βασιλείου

Μετά τις τελευταίες δημοτικές εκλογές, που έγιναν με το σύστημα της απλής αναλογικής, επειδή προέκυψαν δήμαρχοι με παρατάξεις που δεν κατέχουν την απόλυτη πλειοψηφία στα δημοτικά τους συμβούλια, η κεντρική κυβέρνησή μας επιδόθηκε , αμέσως μετά τις αναλήψεις των καθηκόντων των νέων δημοτικών συμβουλίων, σε ένα όργιο έκδοσης αποφάσεων που σκοπό είχαν την διευκόλυνση των δημάρχων και των δημοτικών συμβουλίων να παίρνουν αποφάσεις με κάποια σχετική ευκολία, προκειμένου να διοικήσουν ευκολότερα και αποτελεσματικότερα, όπως αυτοί νομίζουν!

Πολύ καλά μέχρι εδώ. Δεν προέβλεψαν όμως κάτι σημαντικό. Το ότι οι αποφάσεις τους αυτές γελοιοποιούν τα δημοτικά συμβούλια, επειδή δίνουν τη δυνατότητα στις παρατάξεις που διοικούν να αποφασίζουν «ΟΜΟΦΩΝΑ» όπως λένε, αλλά με ελάχιστο αριθμό συμβούλων που δίνουν θετική ψήφο, όταν τα θέματα είναι οικονομικά, ενώ η καταψήφιση τέτοιων θεμάτων για τους συμβούλους που δεν θέλουν να τα ψηφίσουν να «ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ» και να έχουν δικαίωμα μόνο να απέχουν!!! Να είναι, δηλαδή, «ΩΣΕΙ ΠΑΡΟΝΤΕΣ». Οποία καταρράκωση του θεσμού του δημοτικού συμβούλου!!!

Με την τροποποίηση, τέλος, των αρμοδιοτήτων της οικονομικής επιτροπής των δήμων, φρέσκο φρούτο τούτο, η αρμοδιότητες των οικονομικών επιτροπών έγιναν πολλαπλάσιες και σοβαρότερες και πάνε να ¨καπελώσουν¨ αυτές που έχει το Δημοτικό Συμβούλιο. Γιατί; Γιατί στις επιτροπές αυτές οι διοικούσες παρατάξεις έχουν την πλειοψηφία!

Πρέπει λοιπόν να ξεχάσουμε ό,τι ίσχυε μέχρι σήμερα;

Οι δήμαρχοι, που τις περισσότερες φορές είναι και πρόεδροι των οικονομικών επιτροπών, ερμηνεύουν κατά το συμφέρον τους τις αρμοδιότητες των οικονομικών επιτροπών, τρίβουν δε τα χέρια τους ικανοποιημένοι με την ψευδαίσθηση ότι μπορούν να κάνουν ό,τι δη ποτέ θελήσουν. Τούτο όμως δεν είναι καθόλου ξεκαθαρισμένο.

Όμως μην ξεχνάμε και αυτό που λέγεται από πολλούς. Δηλαδή, «αν θες να δεις τον χαρακτήρα κάποιου, δώσε του λίγη εξουσία».

Ο ρόλος και οι αρμοδιότητες των Δημοτικών Συμβουλίων, όμως, ας μη ξεχνάμε ότι είναι συνταγματικά κατοχυρωμένες και καμία υπουργική απόφαση δεν μπορεί να τις καταργήσει, στο όνομα της όποιας Κυβερνησιμότητας.

Αυτή τη χρονική στιγμή ό δήμαρχός μας όμως δυστυχώς, ελέω ¨Κυβερνησιμότητας¨, επιδίδεται σε μια απέλπιδα προσπάθεια, αδιαφορώντας για την οποιαδήποτε συνέπεια μπορεί να έχουν οι ενέργειές του, να επιβάλλει την απαξίωση του δημοτικού συμβουλίου και να αδιαφορήσει για την ύπαρξη του και για τον θεσμικό του ρόλο, παρά τις επανειλημμένες του διαβεβαιώσεις ότι επειδή του αρέσει η διαφάνεια, όλα θα περνούν από το Δ/Σ του Δήμου.

Επειδή η οικονομική επιτροπή έχει το δικαίωμα να τον ορίσει σαν εκπρόσωπο του δήμου στην έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Τουριστικής Α.Ε ΟΤΑ¨, την οποία έχει ζητήσει η αντιπολίτευση και πρόκειται να πραγματοποιηθεί την 30/3/2022, νομίζει ότι μπορεί να πάει και να πει ό,τι αυτός θέλει, αδιαφορώντας για το γεγονός ότι δεν έχει εντολή των μετόχων της εταιρείας για τις θέσεις που θα κρατήσει, επειδή αρνείται πεισματικά να επιτρέψει στους μετόχους να του τις καθορίσουν, επιβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο την κατάργηση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Οι αυθαίρετες ερμηνείες νόμων επιφέρουν κυρώσεις όμως, πράγμα που όπως φαίνεται δεν αγγίζει τον δήμαρχο επειδή μέχρι τώρα τον προστατεύουν οι πάντες

Αλλά όπως προ είπαμε, δώσε σε κάποιον λίγη εξουσία και θα δεις τον χαρακτήρα του!!!

Δημήτρης Βασιλείου

Δημοτικός σύμβουλος

Leave a Reply