Κυβέρνηση: Δεν έχουμε καλύψει όλο το δρόμο ως τη συμφωνία – Πού υπάρχει απόσταση

0

Κυβέρνηση: Δεν έχουμε καλύψει όλο το δρόμο ως τη συμφωνία - Πού υπάρχει απόσταση

Η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι ήταν ορθή επιλογή, η απόφαση να μην υπογραφεί η κοινή ανακοίνωση στο Eurogroup της περασμένης Τετάρτης – «Κόκκινες γραμμές» τα εργασιακά, το πρωτογενές πλεόνασμα και οι ιδιωτικοποιήσεις

Την πλήρη ικανοποίησή της εκφράζει η κυβέρνηση από τις διαπραγματεύσεις που διεξήχθησαν το προηγούμενο διάστημα στις Βρυξέλλες, τόσο στο Eurogroup όσο και στη Σύνοδο Κορυφής.

Μάλιστα, σημειώνεται από το Μέγαρο Μαξίμου ότι “μέσα σε 20 μέρες η νέα ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να πετύχει στο ευρωπαϊκό επίπεδο ότι δεν μπόρεσαν να κάνουν μαζί τρεις κυβερνήσεις σε πέντε χρόνια”.

Ωστόσο, υπογραμμίζεται πως “κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι υπάρχουν σημεία όπου δεν υπάρχει κοινή αντίληψη” και ως παράδειγμα φέρνουν τις μνημονιακές μεταρρυθμίσεις στην υγεία, τις απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων, το συνταξιοδοτικό σύστημα, κ.ά.

“Δεν έχουμε καλύψει όλο το δρόμο μέχρι τη συμφωνία, αλλά έχουν γίνει σοβαρά βήματα”, αναφέρουν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα σημειώνουν, δε, ότι οι επαφές της ελληνικής κυβέρνησης έφεραν αποτέλεσμα και είχαν πολιτική ουσία.

Παρά το γεγονός, επισημαίνεται, ότι η ελληνική πλευρά κατηγορήθηκε για πρόκληση ρήξης με τους εταίρους, το αποτέλεσμα ήταν να έχουν ήδη ξεκινήσει οι συζητήσεις για τη μετάβαση από το μνημόνιο στο ελληνικό πρόγραμμα.

Σε σχέση με το ρόλο των τεχνικών κλιμακίων αναφέρονται τα εξής:

“Τη Δευτέρα, δηλαδή, στο Eurogroup, θα υπάρχουν δύο, ισάξια και ισότιμα, κείμενα -ένα της ελληνικής πλευράς και ένα της Κομισιόν. Κείμενα, μέσα από τα οποία οι δύο πλευρές θα μπορούν άμεσα να βλέπουν σε ποια σημεία υπάρχει διαφωνία”.

Για μια ακόμη φορά γίνεται λόγος για την επιμονή της ελληνικής πλευράς στην αντιμετώπιση της διαφθοράς, ενώ τονίζεται πως τα εργασιακά, το πρωτογενές πλεόνασμα και οι ιδιωτικοποιήσεις δεν τίθενται υπό διαπραγμάτευση.

Τέλος, επαναλαμβάνεται πως η ύπαρξη πρωτογενούς πλεονάσματος κατά πολύ χαμηλότερου του 3% έχει ως στόχο την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Αναλυτικά, τα συμπεράσματα της κυβέρνησης έχουν ως εξής:

  1. Η ελληνική κυβέρνηση είναι απολύτως ικανοποιημένη και αισιόδοξη από τις εργασίες σε Eurogroup και Σύνοδο Κορυφής. Συνεχίζουμε με νηφαλιότητα και αποφασιστικότητα. Μέσα σε 20 μέρες η νέα ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να πετύχει στο ευρωπαϊκό επίπεδο ότι δεν μπόρεσαν να κάνουν μαζί τρεις κυβερνήσεις σε 5 χρόνια.

  1. Ένα βασικό συμπέρασμα που προκύπτει, είναι ότι οι επαφές που έκανε όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα η ελληνική κυβέρνηση σε επίπεδο Αρχηγών Κρατών, αλλά και Υπουργών Οικονομικών, όπως αποδείχτηκε στην πράξη, έφεραν αποτελέσματα. Αυτή αποδεικνύεται από το γεγονός ότι η στάση που κρατήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής από τις χώρες που επισκέφθηκε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, ήταν υποστηρικτική της ελληνικής κυβέρνησης. Πιο συγκεκριμένα, οι ηγέτες της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Αυστρίας, της Κύπρου και του Βελγίου κράτησαν θετική στάση. Επομένως οι διπλωματικές επαφές που προηγήθηκαν των Βρυξελλών δεν ήταν επικοινωνιακού χαρακτήρα αλλά είχαν πολιτική ουσία.

  1. Στο Eurogroup της Τετάρτης υπήρξαν απειλές ότι εάν δεν υπογράφαμε τη συνέχιση/παράταση του Μνημονίου δεν θα υπήρχε συνέχεια των διαβουλεύσεων. Πολλοί μας κατηγόρησαν ότι επιλέξαμε τη ρήξη, επειδή δεν δεχτήκαμε να υπογράψουμε το σχέδιο κοινής ανακοίνωσης. Από το επόμενο πρωί η κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης αποδείχτηκε ορθή. Ο ίδιος ο Ντάισελμπλουμ επεδίωξε επαφή με τον Έλληνα Πρωθυπουργό και δήλωσε ότι ξεκινούν οι συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο για να βρεθεί κοινό έδαφος με τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Δεν υπογράψαμε και ήδη έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις για μετάβαση από το μνημόνιο στο πρόγραμμά μας. Τη Δευτέρα, φυσικά, θα συνέλθει και το Eurogroup, ενώ τα τεχνικά κλιμάκια Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν ήδη ξεκινήσει τη συνεργασία από την Παρασκευή το πρωί, με την επεξεργασία των θέσεων και των δύο μερών.

  1. Τα τεχνικά κλιμάκια δεν κάνουν διαπραγμάτευση ή κριτική σε θέσεις. Καταγράφουν τα σημεία σύγκλισης, διαπιστώνουν/εντοπίζουν τις αποκλίσεις. Τη Δευτέρα, δηλαδή, στο Eurogroup θα υπάρχουν δύο, ισάξια και ισότιμα, κείμενα -ένα της ελληνικής πλευράς και ένα της Κομισιόν. Κείμενα, μέσα από τα οποία οι δύο πλευρές θα μπορούν άμεσα να βλέπουν σε ποια σημεία υπάρχει διαφωνία και σε ποια συμφωνία.

  1. Η τρόικα έχει τελειώσει ως μοντέλο εποπτείας, επιτήρησης και επιβολής πολιτικών. Το ρολόι για την τρόικα σταμάτησε στις 25 Ιανουαρίου. Ο χρόνος δεν γυρνάει πίσω.

  1. Η ελληνική κυβέρνηση θα επιμείνει, και όπως διαφαίνεται συμφωνούν απόλυτα και οι εταίροι μας, σε θέματα καταπολέμησης της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής και της μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης.

  2. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι πολιτικές που απέτυχαν πρέπει να εγκαταλειφθούν. Γι’ αυτό το λόγο υπάρχουν κατηγορίες/δράσεις, όπως τα εργασιακά, το πρωτογενές πλεόνασμα και οι ιδιωτικοποιήσεις, οι οποίες δεν τίθενται υπό διαπραγμάτευση. Η περιουσία του ελληνικού κράτους δεν μπορεί να ξεπουληθεί. Αντιθέτως, μπορεί να αξιοποιηθεί προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, για παράδειγμα, του ασφαλιστικού συστήματος.

  3. Προτεραιότητα για τη νέα ελληνική κυβέρνηση είναι η ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης και η επανεκκίνηση της οικονομίας. Η ύπαρξη πλεονασμάτων κατά πολύ χαμηλότερων του 3% του ΑΕΠ που είναι ο στόχος του 2015, αυτόν ακριβώς τον σκοπό θα εξυπηρετήσουν.

  4. Η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι υπάρχουν σημεία, όπου δεν υπάρχει κοινή αντίληψη. Όπως για παράδειγμα η «μεταρρύθμιση» στην υγεία, οι απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων, το συνταξιοδοτικό σύστημα κ.ά.

  5. Δεν έχουμε καλύψει όλο το δρόμο μέχρι τη συμφωνία, αλλά έχουν γίνει σοβαρά βήματα.

Απάντηση