Ξημερώματα Πέμπτης «πιάνει» Ιεράπετρα το πλοίο με τους 700 μετανάστες

0

Ξημερώματα Πέμπτης «πιάνει» Ιεράπετρα το πλοίο με τους 700 μετανάστες

Σε εξέλιξη η διαδικασία ρυμούλκησης από τη φρεγάτα «Ύδρα» – Θα μεταφερθούν στο κλειστό γυμναστήριο της Ιεράπετρας – Κινητοποίηση και για το ενδεχόμενο οι επιβαίνοντες να έχουν τον ιό Έμπολα

Το κλειστό γυμναστήριο της Ιεράπετρας είναι τελικά το μέρος όπου θα φιλοξενηθούν αρχικά οι 700 μετανάστες, που από χθες τα ξημερώματα βρίσκονταν στο φορτηγό πλοίο με σημαία Κιριμπάτι που έπλεε για ώρες ακυβέρνητο.

Έπειτα από συνεχείς συσκέψεις όλων των εμπλεκόμενων φορέων αποφασίστηκε πού θα μεταφερθεί αρχικά ο μεγάλος αυτός αριθμός μεταναστών, αλλά και ποιες θα είναι οι ενέργειες που θα γίνουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το φορτηγό πλοίο, που ρυμουλκείται από τη φρεγάτα «Ύδρα», θα φτάσει στην Ιεράπετρα περί τις 3 τα ξημερώματα της Πέμπτης

Το χρονικό

Χθες τα ξημερώματα το φορτηγό πλοίο με σημαία Κιριμπάτι εξέπεμψε σήμα sos καθώς υπέστη μηχανική βλάβη την ώρα που βρισκόταν 30 μίλια νοτιοανατολικά της Ιεράπετρας.

Αμέσως σήμανε συναγερμός στις αρχές του νησιού με το λιμενικό να σπεύδει στο σημείο και να ακολουθεί το πολεμικό ναυτικό.

Στο πλοίο, που έχει μήκος 77 μέτρων, επέβαιναν 700 μετανάστες, οι 200 εκ των οποίων να είναι γυναίκες και παιδιά.

Στο σημείο έπνεαν ισχυροί άνεμοι έντασης έως και 8 μποφόρ.

Η ρυμούλκηση

Εκτός από δυνάμεις του πολεμικού ναυτικού και του λιμενικού σώματος,  στο σημείο, βρίσκονται και παραπλέοντα εμπορικά πλοία, ιδιωτικά σκάφη αλλά και ο Ερυθρός Σταυρός.

Ο κυβερνήτης της φρεγάτας «Ύδρα» του πολεμικού ναυτικού αποφάσισε την ρυμούλκηση του πλοίου στην πιο κοντινή ακτή και ξεκίνησε η επιχείρηση διάσωσης.

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, μεταξύ των επιβαινόντων βρίσκονται και ένοπλοι πέραν των παράνομων  μεταναστών.

Συσκέψεις φορέων

Την ίδια ώρα στην Ιεράπετρα πραγματοποιήθηκε  σύσκεψη με τους αρμόδιους φορείς για το τι ακριβώς θα γίνει μόλις οι μετανάστες πατήσουν το πόδι τους στην… στεριά.

Σε επιφυλακή τέθηκαν γιατροί και νοσοκομεία καθώς θα έπρεπε να δοθούν οι πρώτες βοήθειες σε όσους μετανάστες την χρειάζονται αλλά και να εξεταστούν για τυχόν μολυσματικές ασθένειες, όπως ο ιός Έμπολα.


Ο Τσόκας στη Κρήτη

Εξαιτίας της σπουδαιότητας τους θέματος, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δημοσίας Τάξης, Σεραφείμ Τσόκας έφτασε στις 8.30 το βράδυ στην Κρήτη προκειμένου να συντονίσει την προσπάθεια της διάσωσης των μεταναστών αλλά και της μετέπειτα φιλοξενίας τους.

Σε μία σύσκεψη που κράτησε περίπου δύο ώρες αποφασίστηκε ότι οι μετανάστες, που θα φτάσουν το μεσημέρι της Τετάρτης στο λιμάνι της Ιεράπετρας, θα μεταφερθούν στο κλειστό γυμναστήριο της περιοχής όπου θα εξεταστούν από τους γιατρούς, θα τους παραχθούν οι πρώτες βοήθειες ενώ θα τους προσφερθεί για αρχή ένα ζεστό ρόφημα και κολατσιό.

Leave a Reply