Ξένα ΜΜΕ: Οι Έλληνες πολίτες δεν περιμένουν θαύματα

0

Ξένα ΜΜΕ: Οι Έλληνες πολίτες δεν περιμένουν θαύματα
«Αστάθεια και αδύναμη κυβέρνηση. Αυτό φοβάται η ΕΕ», αναφέρει η ιταλική εφημερίδα La Stampa, σε εκτενές ρεπορτάζ για την αυριανή κρίσιμη εκλογική μάχη.

Με αναφορά στις δηλώσεις του επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος τόνισε πως οι Έλληνες πολίτες θα αποφασίσουν και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα σεβαστεί την απόφασή τους, το δημοσίευμα επισημαίνει πως οι Βρυξέλλες τρέμουν την πολιτική αστάθεια την επομένη των εκλογών.ανεργία οδήγησαν τους Έλληνες να στρέψουν αλλού το βλέμμα τους – Τι φοβάται η Ευρώπη – Η ύφεση εύφορο έδαφος για την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ

Λίγες ώρες πριν την κρίσιμη εκλογική μάχη όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Ελλάδα, με δεκάδες δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου να αναφέρονται εκτενώς στις πολιτικές εξελίξεις, αλλά και προσπαθώντας να δώσουν μία ερμηνεία για την άνοδο μικρότερων κομμάτων αλλά και την καθίζηση άλλοτε ισχυρών κομμάτων.

Από την La Stampa, στον Guardian μέχρι το CNBC, το Spiegel και τον Independent, ο διεθνής Τύπος παρακολουθεί με αγωνία το πολιτικό κλίμα, στρέφοντας το βλέμμα στην οικονομία της χώρας και κυρίως σε αυτήν της Ευρώπης.

 

«Αστάθεια και αδύναμη κυβέρνηση. Αυτό φοβάται η ΕΕ», αναφέρει η ιταλική εφημερίδα La Stampa, σε εκτενές ρεπορτάζ για την αυριανή κρίσιμη εκλογική μάχη.

Με αναφορά στις δηλώσεις του επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος τόνισε πως οι Έλληνες πολίτες θα αποφασίσουν και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα σεβαστεί την απόφασή τους, το δημοσίευμα επισημαίνει πως οι Βρυξέλλες τρέμουν την πολιτική αστάθεια την επομένη των εκλογών.

«Ακόμα και αν ΣΥΡΙΖΑ βγει νικητής, δε σημαίνει ότι θα έχει την αυτοδυναμία. Οι Βρυξέλλες, τρέμουν την αστάθεια, την απουσία ενός καπετάνιου, μία νέα, μακρά και έντονη προεκλογική καμπάνια για μία νέα προσφυγή στις κάλπες», αναφέρει το ιταλικό δημοσίευμα.

Την ίδια ώρα στο γερμανικό Der Spiegel, ο διευθυντής του βελγικού think tank, Ceps, Ντάνιελ Γκρος, αναφέρει πως κανείς δε θέλει να δει την Ελλάδα εκτός ευρώ, ούτε η Γερμανία, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Μπρίγκελ, Ζολτ Ντάρβας, επισημαίνει πως θα είναι δύσκολο για τον Αλέξη Τσίπρα να συμφωνήσει επί του περιεχομένου στα ζητήματα που θα θέσει η Τρόικα, ωστόσο, τονίζει πως αμφότερες οι πλευρές έχουν αρκετά καλούς λόγους για να συμφωνήσουν στις μεταρρυθμίσεις.

«Η Ευρώπη με κομμένη την ανάσα εξαιτίας του ΣΥΡΙΖΑ. Κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα ο συμβιβασμός για το χρέος», είναι ο τίτλος της ιταλικής La Repubblica.

Με αναφορά στην κοινή παρουσία του Αλέξη Τσίπρα με τον επικεφαλής του κινήματος Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας, κατά την προεκλογική συγκέντρωση στην Ομόνοια, η ιταλική εφημερίδα αναφέρει: «Ο Τσίπρας έκλεισε την ομιλία του με μία τελευταία υπόσχεση “θα διασφαλίσουμε τις τραπεζικές καταθέσεις”. Δεν θα είναι εύκολο να τηρήσει την υπόσχεσή του», επισημαίνοντας την υπαγωγή στον ELA τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Το δημοσίευμα κάνει λόγο για «αιμορραγία» των τραπεζών, καθώς τις τελευταίες ημέρες, όπως εξηγεί, όσοι έχουν καταθέσεις προτιμούν να τις αποσύρουν ή να τις μεταφέρουν στο εξωτερικό.
«Πολλοί φοβούνται ότι η Ελλάδα σύντομα θα αναγκαστεί να τυπώσει χρήμα μόνη της ώστε τα ATM να παραμείνουν γεμάτα με χαρτονομίσματα και για να αποπληρώσει τους μισθούς του Δημοσίου», αναφέρει η ιταλική εφημερίδα.

«Με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, να προειδοποιεί για οικονομική καταστροφή αν ο ΣΥΡΙΖΑ υπερισχύσει και την Ευρώπη να παρακολουθεί νευρικά, η συντομότερη προεκλογική καμπάνια της μεταπολίτευσης στην Ελλάδα, ολοκληρώθηκε», γράφει ο βρετανικός Guardian.
Στο δημοσίευμά του εξηγεί πως ο «εκρηκτικός» επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ηγήθηκε της ανόδου του κόμματος από το περιθώριο της ελληνικής πολιτικής ζωής, με την υπόσχεση για «ιστορική αλλαγή».

 

Leave a Reply