Ξεκινούν οι ανασκαφές στην Κω για τον μικρό Μπεν

0

Μια εξαφάνιση γρίφος που 25 χρόνια μετά δεν έχει λυθεί ακόμα. Μία μητέρα συντετριμμένη που όμως δεν τα παράτησε ποτέ και ψάχνει μέχρι και σήμερα να βρει κάποιο στοιχείο που θα την οδηγήσει στο γιο της. Οι πιθανότητες να βρεθεί ζωντανός είναι ελάχιστες αφού το τελευταίο σενάριο που θέλει τον μικρό Μπεν να έχασε τη ζωή του σε ατύχημα φαίνεται να κερδίζει περισσότερο έδαφος.

Ο Μπεν Νιντχαμ γεννήθηκε  στις 29 Οκτώβριου του 1989 στο Σέφιλντ της Βρετανίας. Δύο χρόνια περίπου αργότερα, στις 24 Ιουλίου του 1991, όταν εκείνος ήταν 21 μηνών δηλαδή, εξαφανίζεται κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες στην Κω, όπου βρισκόταν μαζί με την οικογένειά του.

Παρά τις πολυάριθμες αναφερθείσες θεάσεις όλα αυτά τα χρόνια, κανένα ίχνος του δεν έχει βρεθεί ακόμη, με την εξαφάνισή του να είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου. Όλα αυτά τα χρόνια η μητέρα του, Κέρι, δεν έπαψε ποτέ να αναζητάει στοιχεία, που θα την οδηγήσουν στον γιο της με την ίδια να πιστεύει ακράδαντα από την πρώτη στιγμή πως ο γιος της είχε πέσει θύμα απαγωγής.

Ωστόσο η υπόθεση παίρνει άλλη τροπή καθώς όλα δείχνουν πως το χειρότερο σενάριο για την οικογένεια μπορεί να επιβεβαιωθεί.

Από αύριο, τέσσερα χρόνια μετά τις τελευταίες έρευνες,  θα μεταβεί και πάλι στο νησί κλιμάκιο της Βρετανικής αστυνομίας προκειμένου να ξεκινήσουν ανασκαφές, αναζητώντας τα λείψανα του μικρού Μπεν.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η Αστυνομία του Νοτίου Γιορκσάιρ θα ξεκινήσει την εκσκαφή ενός χώρου στο νησί  ως μέρος της συνεχιζόμενης έρευνας σχετικά με την εξαφάνιση του. Η έρευνα βασίζεται σε νέες πληροφορίες που ήρθαν στο φως και οι οποίες αξιολογήθηκαν και θεωρούνται ιδιαίτερα σοβαρές με αποτέλεσμα να προγραμματιστούν δύο εκσκαφές στο νησί, κοντά στο σημείο στο οποίο εθεάθη για τελευταία φορά ο Μπεν.

Η πρώτη εκσκαφή αναμένεται να έχει διάρκεια 10 – 12 ημέρες και όπως τονίζεται, υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να βρεθούν σε αρκετές περιπτώσεις οστά στο χώμα, καθώς ο χώρος αυτός αποτελούσε στο παρελθόν αγροτική γη. Εάν εξευρεθούν ασυνήθιστα στοιχεία, τότε θα σταλούν στο εργαστήριο για ιατροδικαστική ανάλυση.

Αφού ολοκληρωθεί η έρευνα στο πρώτο σημείο, υπάρχει το ενδεχόμενο να συνεχιστεί και σε δεύτερο χώρο. Όλες αυτές τις ημέρες θα γίνεται παράλληλα λεπτομερείς ενημέρωση των δημοσιογράφων σχετικά με την πορεία της ανασκαφής.

Δεν έφυγε ποτέ ο Μπεν από την Κω;

Όλα ξεκίνησαν όταν σύμφωνα με την βρετανική Daily Mirror, ένας φίλος του χειριστή οικοδομικών οχημάτων, Κωνσταντίνου Μπάρκα, γνωστός και ως Ντίνος, ισχυρίστηκε στην αστυνομία ότι ο κ. Μπάρκας, μάλλον ήταν υπεύθυνος για το θάνατο του Μπεν.
Ο ίδιος ο κ. Μπάρκας εμφανίσθηκε το 2012 στις αστυνομικές Αρχές δηλώνοντας ότι μπορεί να ευθύνεται για το θάνατο του παιδιού, θάβοντάς το κάτω από μπάζα κατά τη διάρκεια εργασιών εκσκαφής σε αγροικία του νησιού.

Βάσει των νέων εξελίξεων η 43χρονη μητέρα του Μπεν δήλωσε:  «Όλα είναι διαφορετικά τώρα. Έχω παγώσει. Νομίζω ότι η αστυνομία θα βρει τα οστά του Μπεν. Νομίζω ότι είναι νεκρός. Θα πεθάνω από το σοκ του πόνου αν επιβεβαιωθεί το τραγικό αυτό σενάριο. Η αστυνομία του νότιου Γιόρκσαιρ δε γνωρίζει το ακριβές σημείο αλλά θεωρούν την πληροφορία αξιόπιστη και πλέον η έρευνα δεν αφορά σε υπόθεση αναζήτησης ζωντανού προσώπου».

Ο ανώνυμος μάρτυρας θυμάται ότι είχε δει τον κ. Μπάρκα, ο οποίος δεν βρίσκεται πια στη ζωή, «ιδρωμένο και φοβισμένο» κατά την επιστροφή του από το αστυνομικό τμήμα την επόμενη ημέρα της εξαφάνισης του παιδιού, καθώς είχε ανακριθεί από Έλληνες αστυνομικούς για την πιθανότητα ενός ατυχήματος.

Οι έρευνες δεν έχουν καταλήξει ακόμη κατά πόσον ο κ. Μπάρκας γνώριζε ότι είχε σκοτώσει το παιδί και αν είχε υπάρξει προσπάθεια «κουκουλώματος» της αλήθειας μεταξύ των φίλων του προκειμένου να τον προστατεύσουν

Το χρονικό της εξαφάνισης

Την ημέρα της εξαφάνισης του, ο Μπεν, είχε αφεθεί στη φροντίδα των παππούδων του, ενώ η μητέρα του είχε πάει να εργαστεί σε τοπικό ξενοδοχείο. Στις 14:30 το μεσημέρι της 24ης Ιουλίου ο παππούδες του συνειδητοποιούν ότι το νήπιο έχει εξαφανιστεί.

Η οικογένεια έψαξε πρώτα την περιοχή πιστεύοντας πως ο μικρός Μπεν περιπλανιέται κάπου μόνος ή ότι βρίσκεται κάπου κοντά με τον έφηβο γιο τους Stephen. Κανένα ίχνος του Μπεν δεν βρέθηκε και έτσι ειδοποιείται αμέσως η αστυνομία με τις Αρχές να καθυστερούν να ενημερώσουν αεροδρόμιο και αποβάθρες καθώς θεωρούν ως κύριους ύποπτους τους ίδιους. Τελικά η αστυνομία διεξάγει κανονικά έρευνες.

Οι έρευνες της αστυνομίας

Τον Ιούνιο του 2003, λίγο πριν από τη δωδέκατη επέτειο της εξαφάνισης του Μπεν, ο ιδιωτικός ερευνητής, Ian Crosby, πρότεινε να εξεταστεί το ενδεχόμενο να δοθεί στη δημοσιότητα μία φωτογραφία που θα έδειχνε τον Μπεν σε ηλικία 13 ετών προκειμένου να βοηθηθούν οι έρευνες. Έτσι και έγινε, Τον Οκτώβριο του 2007, μία νέα φωτογραφία του Μπεν δίνεται και πάλι στη δημοσιότητα.

Τον Οκτώβριο του 2012,  κλιμάκιο της βρετανικής αστυνομίας ταξίδεψε στην Ελλάδα για να ερευνήσει χώρο στον οποίο εικάζονταν πως βρίσκονταν τα κόκαλα του Μπεν.

Στις 19 Οκτωβρίου, η Ελληνική αστυνομία, σε συνεργασία με μία ομάδα εξειδικευμένων συμβούλων αναζήτησης από την αστυνομία του Νότιου Γιορκσαιρ, ξεκίνησε μια επιχείρηση προκειμένου να ξετυλιχθεί το κουβάρι της μυστηριώδους υπόθεσης.

«Είδα τον Μπεν»

Υπήρξαν πάνω από 300 αναφερθείσες θεάσεις αγοριών που ταίριαζαν στην περιγραφή του Μπεν. Οι περισσότερες έχουν αναφερθεί λίγο μετά την εξαφάνισή του κατά τη διάρκεια του 1991 έως το 1992.

Τον Δεκέμβριο του 1995, ο ιδιωτικός ερευνητής Στράτος Μπακιρτζής βρήκε ένα ξανθό αγόρι, ηλικίας περίπου έξι ετών, να ζει με μια οικογένεια τσιγγάνων σε έναν καταυλισμό που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη. Το παιδί ισχυρίστηκε ότι είχε δοθεί στους τσιγγάνους, αφού εγκαταλείφθηκε από τους βιολογικούς γονείς του ενώ η θετή μητέρα του, ισχυρίστηκε ότι είχε αγοράσει το αγόρι από κάποιους άλλους τσιγγάνους. Ωστόσο, δεν υπήρχαν αποδεικτικά στοιχεία ώστε να γίνει η ταυτοποίηση του αγοριού με τον Μικρό Μπεν.

Τον Νοέμβριο του 1998, ο John Cookson είδε ένα ξανθό αγόρι περίπου δέκα ετών να παίζει σε σε μια παραλία στη Ρόδο. Ο Cookson είπε ότι τα χρώματά του του κίνησαν τις υποψίες αλλά η εξέταση DNA που έγινε λίγο αργότερα έδειξε πως δεν πρόκειται για τον Μπεν.

Τον Οκτώβριο του 2003 Ian Crosby επισκέπτεται την Κω μαζί με τον θείο του Μπεν προκειμένου να μιλήσει με τις ελληνικές αρχές για την υπόθεση. Παράλληλα ερεύνησε μια φωτογραφία που στάλθηκε στον ίδιο από έναν άντρα που έκανε διακοπές στην Τουρκία και πίστευε πως ο είδε τον Μπεν. Μάταια όμως.

Η οικογένεια του Μπεν όλα αυτά τα χρόνια πίστευε πως το παιδί έπεσε θύμα απαγωγής για να δοθεί στην συνέχεια και για υιοθεσία.

Τον Σεπτέμβριο του 2016 η μητέρα του Μπεν ενημερώνεται για τα όσα είπε στις Αρχές ο χειριστής του εσκαφέα.

Απάντηση