Ξεκινά σήμερα το 10ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ

0

ImageHandler (5)

Την πρόθεσή τους να είναι υποψήφιοι έχουν εκφράσει οι Φώφη Γεννηματά, ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και Θανάσης Χειμωνάς

Ξεκινά σήμερα το 10ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, που θα σημάνει την έναρξη των διαδικασιών για τη διαδοχή στην ηγεσία του κόμματος. Η εκλογή νέου προέδρου θα γίνει στις 14 Ιουνίου. Μέχρι στιγμής, την πρόθεσή τους να είναι υποψήφιοι έχουν εκφράσει η Φώφη Γεννηματά, ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και ο Θανάσης Χειμωνάς. Ο γραμματέας του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη τη στάση του εάν θα είναι υποψήφιος, παρότι δέχεται σχετικές πιέσεις.

Στις 2.30 το μεσημέρι θα απευθύνει χαιρετισμό ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ η κεντρική ομιλία θα είναι το μεσημέρι του Σαββάτου. Τρία είναι κυρίως τα σενάρια για το μέλλον του κόμματος, που επικρατούν αυτήν τη στιγμή: α) το ΠΑΣΟΚ να εγκαταλείψει το όνομα και το έμβλημα β) να συνεχίσει όπως είναι σε μια προσπάθεια να προσεγγίσει ξανά τους παλιούς ψηφοφόρους και γ) να δοθεί χρόνος μετά την εκλογή του νέου αρχηγού ώστε να μετρηθεί η απήχηση που θα έχει στους ψηφοφόρους.

Πάντως όπως όλα δείχνουν ο διάδοχος του Ευάγγελου Βενιζέλου την επομένη της εκλογής του θα προχωρήσει σε συνεννοήσεις με άλλους πολιτικούς χώρους, όπως για παράδειγμα το Ποτάμι, το ΚΙΔΗΣΟ και τη ΔΗΜΑΡ.

Την πρώτη ημέρα του συνεδρίου θα μιλήσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος θα ανακοινώσει και τυπικά την αποχώρησή του από την ηγεσία του κόμματος, ενώ μετά θα τοποθετηθεί στην κρίσιμη συνεδρίαση της Βουλής με θέμα την πορεία της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές. Ωστόσο, η επίσημη δήλωση του κ. Βενιζέλου θα είναι στο Σάββατο το πρωί. Στο συνέδριο οι υποψήφιοι πρόεδροι θα μιλήσουν το βράδυ του Σαββάτου, ενώ πρώτα θα πρέπει να έχουν συγκεντρώσει υπογραφές αντίστοιχες με το 10% των συνέδρων, δηλαδή 250 ατόμων. Αν δεν υπάρξει κάποια έκπληξη κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, την μεθεπόμενη Κυριακή στις 14 Ιουνίου, θα γίνει η εκλογή από τη βάση.

Μέχρι στιγμής φαίνεται να ενδιαφέρονται και να μπορούν να συγκεντρώνουν τον απαιτούμενο αριθμό υπογραφών οι Ανδρέας Λοβέρδος, Φώφη Γεννηματά και Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. Διαφανής είναι η κόντρα που προέκυψε μεταξύ των δύο πρώτων. Συγκεκριμένα ο Ανδρέας Λοβέρδος απάντησε μέσω Twitter στη Φώφη Γεννηματά, η οποία κάλεσε όποιον θέλει να πάει στη ΝΔ να το κάνει.

Συγκεκριμένα ο κ. Λοβέρδος έγραψε: «Οποιος θέλει να πάει στη ΝΔ να πάει δήλωσε η κ. Γεννηματά και συμφωνώ απόλυτα μαζί της! Αλλά δεν το ολοκλήρωσε». Και συνέχισε αφήνοντας σαφείς αιχμές για τις τοποθετήσεις της: «Συμπληρώνω: όποιος θέλει να πάει και στο ΣΥΡΙΖΑ να πάει! Το ΠΑΣΟΚ δεν θα γίνει συμπλήρωμα κανενός!».

Ο κ. Λοβέρδος κατέληξε σημειώνοντας πως «το ΠΑΣΟΚ θα παραμείνει ένα κόμμα πατριωτικό ριζοσπαστικό και ταυτόχρονα βαθιά ευρωπαϊκό που θα εκφράζει τη σοσιαλδημοκρατία στη χώρα μας».

Leave a Reply