Κρουγκμαν:Δεν περίμενα την κυβέρνηση Τσίπρα τόσο ανετοιμη

0

image

Την έκπληξή του για το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση διεκδίκησε καλύτερους όρους στο πρόγραμμά της, χωρίς να έχει καταρτίσει ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης, εξέφρασε ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν.
«Δεν μου πέρασε καν από το μυαλό ότι δεν είχαν ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης και ότι νόμιζαν ότι θα μπορούσαν απλά να απαιτήσουν καλύτερους όρους χωρίς να έχουν κάνει προηγουμένως άλλο σχεδιασμό», δήλωσε ο Κρούγκμαν σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο CNN. «Σίγουρα, αποτελεί ένα σοκ», ανέφερε ο γνωστός οικονομολόγος, προσθέτοντας: «Ίσως υπερεκτίμησα τις ικανότητες της ελληνικής κυβέρνησης».
Τόνισε ακόμη πως οι νέοι όροι της συμφωνίας είναι ακόμη χειρότεροι από τους προηγούμενους, αλλά ούτε και εκείνοι που είχαν συμφωνηθεί προηγουμένως θα είχαν κάποιο αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης. Υποστήριξε, εξάλλου, πως η συμφωνία για το νέο πρόγραμμα στήριξης δεν αποτελεί οριστική λύση και ότι η Ελλάδα θα αναγκαστεί κάποια στιγμή να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη.
Σύμφωνα με τον Κρούγκμαν, αυτό θα έχει «τεράστιες επιπτώσεις στο μέλλον του ευρωπαϊκού εγχειρήματος». Επίσης, «αν η Ελλάδα αποχωρήσει (από το ευρώ) και στη συνέχεια αρχίσει να ανακάμπτει, που κατά πάσα πιθανότητα θα συμβεί, αυτό θα αποτελούσε κίνητρο για άλλα πολιτικά κινήματα αμφισβήτησης του ευρώ», πρόσθεσε.

Leave a Reply