Κουτάκι αναψυκτικού πάνω στα Μάρμαρα του Παρθενώνα!

0

ImageHandler

Τόσο ενδιαφέρονται για τα Μάρμαρα οι Βρετανοί που αφήνουν πάνω στα εκθέματα κουτάκια από αναψυκτικά… ενώ ο τεχνοκριτικός της Guardian Jonathan Jones μας αποκαλεί «εθνικιστές» που ζητάμε πίσω τα Μάρμαρα του Παρθενώνα

Για πολλά χρόνια το βασικό επιχείρημα του Βρετανικού Μουσείου ήταν ότι οι Έλληνες δεν έχουν Μουσείο και δεν μπορούν να προστατέψουν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα. Επιχειρηματολογούσαν ότι στο Λονδίνο τα Μάρμαρα είναι… ασφαλή και προσπαθούσαν να πείσουν την παγκόσμια κοινή γνώμη ότι μόνο στο Βρετανικό Μουσείο γνωρίζουν πώς να συμπεριφέρονται σε έναν από τους μεγαλύτερους θησαυρούς της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομίας.

Όταν η Ελλάδα κατάφερε να δημιουργήσει το Μουσείο της Ακρόπολης, ένα μουσείο-κόσμημα, ο διάλογος για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα αναζωπυρώθηκε. Έγιναν δεκάδες δημόσιες συζητήσεις, ακόμα και debate διοργάνωσε το BBC, ο Guardian διοργάνωσε δημόσια ψηφοφορία για την επιστροφή των Μαρμάρων, όμως παρά το γεγονός ότι η πλειονότητα των Βρετανών θέλουν να επιστραφούν, η Βρετανική κυβέρνηση και η διοίκηση του Μουσείου αρνούνται πεισματικά να εγκαταλείψουν τα Μάρμαρα που ουσιαστικά έχουν απαλλοτριώσει από την Ελλάδα.

Ενώ όμως βαυκαλίζονται ότι προσέχουν τα Μάρμαρα σαν τα… μάτια τους ένα φωτογραφικό ντοκουμέντο αφήνει τους Βρετανούς έκθετους. Σε πρόσφατη επίσκεψή της στο Βρετανικό Μουσείο, Ελληνίδα τουρίστρια διαπίστωσε με έκπληξη ότι τα Μάρμαρα απέκτησαν… στολίδια. Ένα κόκκινο κουτάκι γνωστού αναψυκτικού, ήταν παρατημένο πάνω στα Μάρμαρα του Παρθενώνα!

Θα συνέβαινε αυτό στην Ελλάδα; Ουδείς μπορεί να απαντήσει.
Το ζήτημα είναι ότι συνέβη στο Λονδίνο! Μέσα στο Βρετανικό Μουσείο που υποτίθεται ότι αποδίδει βαρύνουσα σημασία στην φροντίδα των Μαρμάρων…

Δεν είναι μόνο ότι επανέρχεται το ερώτημα εάν η πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού να εγκαταλείψει τη νομική οδό για την διεκδίκηση των Μαρμάρων (ενώ πολλοί νομικοί θεωρούν ότι τα νομικά επιχειρήματα στέκουν) είναι η πιο ασφαλής για την τύχη των Μαρμάρων.

Είναι ότι οι υπεύθυνοι του Βρετανικού Μουσείου πρέπει να εξηγήσουν πώς συνέβη κάτι τέτοιο.

Ιδού η φωτογραφία από τις 11 Μαΐου του 2015, μέσα στο Βρετανικό Μουσείο.

Leave a Reply