Τα τελευταία χρόνια, τα πολλαπλά χτυπήματα που έχει δεχτεί ο νομός Κορίνθου, όπως οι ζημιές που υπέστησαν οι αγρότες, το μόνιμο πρόβλημα της λειψυδρίας κ.ά. έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο μεγάλο μέρος αγροτών και πολιτών, πράγμα που επιβάλλει να επαναπροσδιορίσουμε το πρόβλημα και να εξετάσουμε άμεσα τις διαθέσιμες επιλογές προς επίλυση και ανακούφιση των πληγέντων.
Προσωπικά, εργάζομαι με ζήλο επί σειρά ετών, για να βρίσκομαι πάντα στην πρώτη γραμμή, κοντά στους συμπολίτες μου και στα προβλήματά τους.
Ξεκίνησα τη διαδρομή μου στον πολιτικό στίβο από το 1998. Υπήρξα 3 φορές νομαρχιακός σύμβουλος με ρεκόρ ψήφων και τομεάρχης Κορίνθου. Στην πρώτη υποψηφιότητα μου ως βουλευτής, ο κορινθιακός λαός με έστειλε στο ελληνικό κοινοβούλιο. Τόσα χρόνια παραμένω προσηλωμένος σταθερά στα καθήκοντα μου, στο έργο μου και αυτό αναγνωρίζεται από τους συμπολίτες μου. Μου το δείχνουν σε κάθε μας συνάντηση. Είμαι πάντοτε στο πλευρό τους, δίπλα σε αγρότες, κτηνοτρόφους, νέους, πυρόπληκτους και επαγγελματίες του νομού μας.
Τις ζημιές που υπέστησαν οι αγρότες και κατέγραψε ο ΕΛΓΑ, δεν τις είδα από τις εφημερίδες, αλλά ως παρευρισκόμενος μαζί με τους γεωπόνους μέσα στα κτήματα. Έχω εικόνα για το κόστος της γεωργικής παραγωγής. Έχω εικόνα από τα προβλήματα των αγροτών. Όπως όλοι οι συμπολίτες μου γνωρίζουν, είμαι ενεργός αγρότης και είμαι σε θέση να γνωρίζω από πρώτο χέρι τα προβλήματα του κλάδου. Περισσότερο από όλα γνωρίζω το άγχος και την αγωνία του Κορίνθιου αγρότη, ο οποίος αφού έχει εξαντλήσει όλες τις οικονομικές δυνατότητες προκειμένου να ολοκληρώσει την παραγωγή του, φτάνει στην πηγή και τελικά νερό δεν πίνει. Υπέστησαν μεγάλες ζημιές, μεγάλες καταστροφές τα τελευταία χρόνια. Έκανα ό,τι μπορούσα μέσω του προέδρου του ΕΛΓΑ, κ. Λυκουρέτζο, προκειμένου να υπάρξει μια γρήγορη και δίκαιη αποτίμηση των ζημιών. Να σας θυμίσω ότι πέρυσι, από τα 135 εκατομμύρια εισφορών των αγροτών, ο ΕΛΓΑ διέθεσε 250 εκατομμύρια.
Προσπαθώ όσο μπορώ να αμβλύνω αυτά τα προβλήματα, στεκόμενος στο πλευρό των αγροτών. Έχω κάνει πολλές προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση όπως για παράδειγμα το πρόγραμμα στήριξης de minimis. Καταφέραμε να τεκμηριώσουμε -σε συνεργασία με το Δήμο Κιάτου και Βέλου Βόχας- ότι για τα αχλάδια, τα μήλα, την κορινθιακή σταφίδα και την σουλτανίνα – για τα οποία υπάρχει μεγάλη απώλεια εισοδήματος- ότι θα πρέπει με οποιοδήποτε τρόπο να την καλύψουμε έστω και σε ένα ποσοστό. Τα καταφέραμε πολύ καλά, και μέχρι το τέλος των εκλογών όλοι οι αγρότες θα έχουν λάβει τις ενισχύσεις και θα ανακουφιστούν, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στα έξοδα της επόμενης περιόδου καλλιέργειας.Στο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, έρχεται να προστεθεί το πρόβλημα του νερού στην Κορινθία. Εγώ σαν βουλευτής του νομού, έχω επισκεφθεί μέσα στο χειμώνα δύο φορές το φράγμα του Ασωπού. Και τις δύο φορές δυστυχώς διαπίστωσα ότι δεν υπήρχε ούτε μία σταγόνα νερού. Είναι ένα πρόβλημα που ελπίζω να μην είναι διαχρονικό. Ελπίζουμε σε βροχές, ώστε να κατέλθει νερό στον Ασωπό και στη συνέχεια με τα δίχτυα που έχουμε μελετήσει και δημοπρατήσει το νερό να πάει εκεί που πρέπει ανακουφίζοντας τους αγρότες. Το φράγμα του Ασωπού έχει δύο σοβαρά προβλήματα που προέκυψαν έκτακτα. Το ένα αφορά κάποιες ζημιές που έγιναν στο φράγμα από τη διολίσθηση του βουνού που βρίσκεται προς την δυτική πλευρά και το άλλο αφορά στους λίθους που πρέπει να τοποθετηθούν από πάνω για να καλύψουν το φράγμα. Ήδη έχει εγκριθεί μία σύμβαση των 5,2 εκατομμυρίων προκειμένου να ολοκληρωθεί το φράγμα.
Στο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, έρχεται να προστεθεί το πρόβλημα του νερού στην Κορινθία. Εγώ σαν βουλευτής του νομού, έχω επισκεφθεί μέσα στο χειμώνα δύο φορές το φράγμα του Ασωπού. Και τις δύο φορές δυστυχώς διαπίστωσα ότι δεν υπήρχε ούτε μία σταγόνα νερού. Είναι ένα πρόβλημα που ελπίζω να μην είναι διαχρονικό. Ελπίζουμε σε βροχές, ώστε να κατέλθει νερό στον Ασωπό και στη συνέχεια με τα δίχτυα που έχουμε μελετήσει και δημοπρατήσει το νερό να πάει εκεί που πρέπει ανακουφίζοντας τους αγρότες. Το φράγμα του Ασωπού έχει δύο σοβαρά προβλήματα που προέκυψαν έκτακτα. Το ένα αφορά κάποιες ζημιές που έγιναν στο φράγμα από τη διολίσθηση του βουνού που βρίσκεται προς την δυτική πλευρά και το άλλο αφορά στους λίθους που πρέπει να τοποθετηθούν από πάνω για να καλύψουν το φράγμα. Ήδη έχει εγκριθεί μία σύμβαση των 5,2 εκατομμυρίων προκειμένου να ολοκληρωθεί το φράγμα.
Ήρθε η ώρα να επανεξετάσουμε όλες τις δυνατότητες που έχει ο νομός προκειμένου να αναζητήσουμε νέους υδάτινους πόρους. Σε επιστημονικό επίπεδο, υπάρχει μελέτη από το Ι.Γ.Μ.Ε., η οποία καταδεικνύει με καλές πιθανότητες ότι υπάρχουν τεράστιες αποθήκες – δεξαμενές νερού στον υπόγειο χώρο της Ζήρειας, όπου υπολογίζουν έως και 70 εκατομμύρια κυβικά νερού ετησίως. Είναι ένα θέμα που δεν πρέπει να αμελήσουμε αλλά να εξετάσουμε προσεκτικά. Κάτι τέτοιο θα έλυνε οριστικά το πρόβλημα του νερού. Προσωπικά δεσμεύομαι ότι αυτό το θέμα θα το εξετάσω με την αρμόζουσα προσοχή από την επόμενη μέρα.
Οι δεσμεύσεις δεν σταματούν εκεί. Υπάρχει ανάγκη για περισσότερες παρεμβάσεις για ανακούφιση αγροτών (στο πλαίσιο του προγράμματος ενίσχυσης de minimis), καθιέρωση αγροτικού πετρελαίου με ελαφρύνσεις ειδικά για αγροτική χρήση, σε συμφωνία με την πολιτική της Ιταλία, Πορτογαλία κ.ά. Ακόμη, πρέπει να δώσουμε την αρμόζουσα βαρύτητα στο θέμα της συμπερίληψης του Νοσοκομείο της Κορίνθου στις προσλήψεις ιατρικού προσωπικού που προγραμματίζονται για την επόμενη περίοδο.
Με τους κορίνθιους πολίτες καταφέραμε πολλά. Έχουμε δρόμο για περισσότερα. Με τη στήριξη και την εμπιστοσύνη τους, μπορούμε. Για να ακουστεί η φωνή της Κορινθίας δυνατή και περήφανη στη Βουλή. Σταθερά, Τολμηρά, Μπροστά!