Κορυφαίος ογκολόγος: «Φάτε τηγανητές πατάτες, πιείτε κρασί και κάντε σεξ»

0

Ο 63χρονος επιστήμονας, τις τελευταίες εβδομάδες έχει φιλοξενηθεί από μια πληθώρα γαλλικών ΜΜΕ, προτρέποντας τους πολίτες να παύσουν να αντιστέκονται στις απολαύσεις της ζωής και να αρχίσουν να «τρώνε τηγανητές πατάτες, να πίνουν κρασί και να κάνουν σεξ».

Η ανωτέρω προτροπή είναι ενδεικτική της πεποίθησής του πως η επιτηδευμένη επιδίωξη ενός τρόπου ζωής χωρίς απολαύσεις, στο βωμό της διαμόρφωσης μιας υγιούς κοινωνίας απαρτιζόμενης από ανθρώπους με καλλίγραμμα σώματα, ενδέχεται να καταδυναστεύσει την ανθρώπινη ύπαρξη, βλάπτοντας την αυτοεκτίμηση των ανθρώπων και οδηγώντας τους στην… τρέλα.

Μάλιστα, δεν διστάζει να καταφύγει σε ένα δίδαγμα ενός γνωστού φιλοσόφου της αρχαίας Ελλάδας, του Επίκουρου, ο οποίος πίστευε πως εχέγγυο για τη διατήρηση της γαλήνης του νου είναι να επιδιώκουμε τις ήπιες απολαύσεις της ζωής.

Στο στόχαστρο του David Khayat, ο οποίος σε ηλικία 33 ετών είχε απορρίψει πρόταση για ανάληψη των ηνίων του υπουργού Υγείας – έγινε όμως σύμβουλος του πρώην προέδρου Ζακ Σιράκ (1995-2007)-, «μπαίνει» και ο ΠΟΥ, έρευνες του οποίου εκτιμούν πως κάθε μερίδα 50 γραμμαρίων επεξεργασμένου κρέατος που καταναλώνονται καθημερινά αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου κατά περίπου 18%.

«Σου λένε πως η αύξηση του ρίσκου μπορεί να φτάσει στο 18%, αλλά δεν αναφέρουν ποιο είναι το ρίσκο στο αρχικό στάδιο. Στην πραγματικότητα είναι μόλις 2%. Επομένως αν καταναλώσεις αρκετή ποσότητα ζαμπόν, το ρίσκο εμφάνισης καρκίνου μόλις που θα ξεπεράσει το 2%. Αξίζει, επομένως, να καταπιέσεις τον εαυτό σου και να μην τρως ζαμπόν;», διερωτάται ο Γάλλος ογκολόγος, μιλώντας στην εφημερίδα “The Times”.

Μεταξύ άλλων, αμφισβήτηση άσκησε και στην πρώην επικεφαλής Ιατρική Διευθύντρια του Ηνωμένου Βασιλείου, Dame Sally Davies, η οποία είχε συμβουλέψει τις γυναίκες να μην πίνουν κρασί, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος πρόκλησης καρκίνου του μαστού.

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με την εφημερίδα “The Times”, οι πρόσφατες δηλώσεις του David Khayat προκάλεσαν ένα πρωτοφανείς εντάσεις στο δημόσιο διάλογο, την ίδια ώρα που το γαλλικό περιοδικό “Le Figaro” χαρακτηρίζει το μήνυμά του «θετικό και απελευθερωτικό».

Οι σκέψεις του ογκολόγου, παράλληλα, ξετυλίγονται στο βιβλίο του με τίτλο «Σταματήστε να καταπιέζετε τους εαυτούς σας» (Arrêtez de Vous Priver).

Η λύση, λοιπόν, σύμφωνα με τον David Khayat είναι να σταματήσουμε να καταπιεζόμαστε και να στραφούμε… στις τηγανιτές πατάτες, το κρασί, και το σεξ.

πηγη

Leave a Reply