Κορωνοϊός: Πίστωση χρόνου στα νέα μέτρα και στο βάθος σούπερ μάρκετ

0
Μια εναργέστερη εικόνα για την απόδοση των μέτρων που τέθηκαν σε εφαρμογή το περασμένο Σάββατο αναμένει το κυβερνητικό επιτελείο, μολονότι οι πρώτοι οιωνοί αναφορικά με την εφαρμογή τους, που καταφθάνουν από όλη την Ελλάδα, είναι αρκούντως ενθαρρυντικοί. Τόσο η ανταπόκριση των καταναλωτών και των επιχειρήσεων, όσο και η αδιάλειπτη παρουσία των ελεγκτικών μηχανισμών ωθούν τους πολίτες προς την τήρηση του νέου πλαισίου περιορισμών, παρότι και χθες τα νέα, επιβεβαιωμένα κρούσματα κυμάνθηκαν σε υψηλά επίπεδα, φτάνοντας τα 7.105.

Ο ορίζοντας αποκλιμάκωσης του τέταρτου κύματος, ωστόσο, δεν αναμένεται να διαφανεί μέχρι τα τέλη του μήνα, γεγονός που έχουν επισημάνει αρκετοί επιστήμονες, ανοίγοντας τη συζήτηση για νέο κύκλο μέτρων το επόμενο διάστημα. «Το πού θα πάμε εξαρτάται από τη συμπεριφορά μας… Μπορεί να χρειαστεί σειρά μέτρων γενικώς. Εξαρτάται πώς θα πάνε τα πράγματα. Αν ο κορωνοϊός συνεχίσει να είναι ανεξέλεγκτος, λογικά θα λαμβάνονται και πιο αυστηρά μέτρα» ανέφερε χθες στον ΣΚΑΪ ο Καθηγητής Μικροβιολογίας της Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

«Ο καθένας να συνειδητοποιήσει την κατάσταση και να προστατέψει τον εαυτό του» τόνισε ο κ. Βατόπουλος, τη στιγμή που «δεν το περίμενα να είχαμε τόσο εκθετική αύξηση, οι θάνατοι εξακολουθούν να είναι περισσότεροι από τη Δυτική Ευρώπη. Έχουμε λιγότερους θανάτους από πέρυσι, παρόλα αυτά είναι μεγάλος αριθμός, και πιέζεται το ΕΣΥ που είναι εξουθενωμένο», πρόσθεσε.

Παρότι η πιθανότητα ενός καθολικού lockdown διαψεύδεται κατηγορηματικά από το Μέγαρο Μαξίμου, οι πιθανές εκδοχές της εξέλιξης της πανδημίας το επόμενο διάστημα, μαζί με τα επιδημιολογικά δεδομένα μελετώνται συστηματικά για παν ενδεχόμενο, αν και οι όποιες αποφάσεις δεν αναμένεται να ληφθούν άμεσα, δεδομένου ότι και τα νέα μέτρα ισχύουν μέχρι τις 22 Νοεμβρίου.

Περιθώρια, ωστόσο, διορθωτικών κινήσεων στο υφιστάμενο πλαίσιο μέτρων, αλλά και περαιτέρω περιορισμοί, εστιασμένοι στους ανεμβολίαστους, δεν αποκλείεται να υπάρξουν, αν κάτι τέτοιο εκτιμηθεί ως αναγκαίο, ιδίως λόγω της ασφυκτικής πίεσης που δέχεται ήδη το Εθνικό Σύστημα Υγείας. «Όλα αυτά είναι ενδεχόμενα ανοιχτά, θα μπορούσαν δυνητικά να γίνουν, αν η κατάσταση γίνει πολύ χειρότερη» περιέγραψε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης χθες, ερωτηθείς σχετικά με την πιθανότητα «αποκλεισμού» των ανεμβολίαστων πολιτών από την εστίαση ή ακόμα τη θέσπιση της υποχρέωσής τους σε περισσότερα τεστ σε σχέση με σήμερα.

πηγη

Leave a Reply