Κορωνοϊός: Μειώνονται τα κρούσματα, αυξάνονται οι εμβολιασμοί

0

Το ανάχωμα που υψώνεται στη χώρα μας με τους εμβολιασμένους έναντι του κορωνοϊού πολίτες περιορίζει πλέον ολοένα και περισσότερο το κύμα της επιδημίας, με το αποτύπωμα να γίνεται πιο έντονο ημέρα με την ημέρα. Και είναι αυτό το ανάχωμα που επιτρέπει ουσιαστικά τη μετάβαση σε ένα άλλο πεδίο, με περιορισμούς μεν αλλά και με βαθιές ανάσες ελευθερίας, αρχής γενομένης με τον εορτασμό του Πάσχα εντός ή εκτός των τειχών, αλλά αυστηρά σε επίπεδο Περιφερειακών Ενοτήτων, τη λειτουργία των εκκλησιών, τις οικογενειακές συγκεντρώσεις έως 12 άτομα, τις ελεύθερες διαδημοτικές μετακινήσεις αλλά και το άνοιγμα της εστίασης αμέσως μετά το Πάσχα.

Η πτωτική πορεία των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού συνεχίστηκε και χθες, Μεγάλη Τετάρτη, καθώς ανακοινώθηκαν 2.781 κρούσματα έναντι 3.015 που είχαν ανακοινωθεί την αντίστοιχη ημέρα της περασμένης εβδομάδας. Τα στοιχεία της τελευταίας εβδομάδας παρουσιάζουν κατά 15% μείωση στις νέες διαγνώσεις ενώ ο δείκτης θετικότητας διαμορφώνεται στο 4,5%. Οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία είναι κατά μέσο όρο 462 την ημέρα, παρουσιάζοντας ήπια μείωση, η κάλυψη, όμως, των ΜΕΘ covid σε όλη την επικράτεια φτάνει στο 90%. Χθες έγιναν 554 εισαγωγές στα νοσοκομεία της επικράτειας και οι διασωληνωμένοι υποχώρησαν στους 805. Στα νοσοκομεία παραμένουν 5.271 ασθενείς με λοίμωξη covid, από τους οποίους οι 2.422 στην Αττική.
Η αποκλιμάκωση της επιδημίας φέρει πλέον και τη σφραγίδα των ειδικών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, αφού, χθες η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθήνας και μέλος της Επιτροπής, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση – που έγινε εκτάκτως λόγω της Μεγάλης Εβδομάδας την Τετάρτη αντί για την Παρασκευή- επισήμανε ότι τα σημάδια της πτωτικής πορείας του επιδημικού κύματος είναι ξεκάθαρα και ορατά, έπειτα από μία συλλογική, επώδυνη αλλά και συνειδητή προσπάθεια πολλών εβδομάδων στη χώρα μας.

Γιατί απαιτείται προσοχή το επόμενο διάστημα

Ωστόσο, είναι αυτονόητο ότι οι επόμενες ημέρες που θα κυριαρχεί χαλάρωση και οικογενειακές στιγμές απαιτούν πολύ μεγάλη προσοχή ώστε να μη διαταραχθεί η σημερινή κατάσταση.

«Με τη μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα, αυτές τις πρώτες μέρες χαλάρωσης και μείωσης των νέων κρουσμάτων, αν ξεχαστούμε, τότε σχεδόν αυτόματα το επιδημιολογικό φορτίο θα αυξηθεί και πάλι. Είμαστε χαρούμενοι, έχουμε αισιοδοξία αλλά η ξεγνοιασιά αργεί ακόμα» τόνισε η κυρία Παπαευαγγέλου. Μάλιστα, αναφέρθηκε στον αγώνα δρόμου που κάνουν οι επιστήμονες και οι κυβερνήσεις ώστε να προλάβουν να ελέγξουν την πανδημία μέσω του μαζικού εμβολιασμού, προτού οι μεταλλάξεις του ιού δυσκολέψουν περισσότερο την πορεία προς την ελευθερία.

Επιπλέον, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η περαιτέρω επιτάχυνση της εμβολιαστικής εκστρατείας «Ελευθερία» και η χρήση των self test θα συμβάλλουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας με ασφάλεια και μεθοδικότητα ώστε να στηριχθεί και η βαριά βιομηχανία της χώρας, δηλαδή ο τουρισμός», όπως επισήμανε ο υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας κατά τη χθεσινή ενημέρωση. Ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι οι εμβολιασμοί άγγιξαν τα 3 εκατομμύρια, με τις τρεις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας να «σπάνε» διαδοχικά νέα ρεκόρ: Μ. Δευτέρα 61.574 εμβολιασμοί, Μ. Τρίτη: 61.859 εμβολιασμοί και Μ. Τετάρτη πάνω από 62.968 εμβολιασμοί.

Η δύναμη των εμβολιασμών και οι νέοι κανόνες συμπεριφοράς

Με τους ρυθμούς που ακολουθεί η «Ελευθερία», τον Μάιο θα εμβολιάζονται όλοι οι πολίτες άνω των 30 ετών, ενώ ο αριθμός των εμβολιασμών θα αγγίζει τους 100.000 την ημέρα στα περισσότερα από τα 1.500 εμβολιαστικά κέντρα που θα είναι διαθέσιμα από τις 5 Μαΐου. Ενδεικτικό της ζήτησης που υπήρξε χθες είναι ότι το υπουργείο Υγείας αργά το βράδυ ανακοίνωσε πως θα ανοίξουν και νέες εμβολιαστικές γραμμές. Από τη Μεγάλη Τρίτη που άνοιξε η πλατφόρμα για τους πολίτες ηλικίας 30-39 χρόνων, περισσότεροι από 106.000 έχουν κλείσει τα ραντεβού τους για εμβολιασμό με το σκεύασμα της AstraZeneca κι έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 9.142 εμβολιασμοί.

πηγη

Leave a Reply