“Κλωστές και κόμποι” στο Λαογραφικό Μουσείο Κορινθου

0

image

Το Ιστορικό – Λαογραφικό Μουσείο Κορίνθου, στις 13 Δεκεμβρίου 2015, το απόγευμα, φιλοξένησε την εικαστικό Ρωξάνη Γιάννου και όσα άτομα θέλησαν να παρακολουθήσουν τη διάλεξή της: ”Κλωστές και κόμποι: μια μαγική πορεία”.

image

Η κ. Μαρία Μέξια, Διευθύντρια του Μουσείου, καλωσόρισε τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση και παρουσίασε την άμεση σχέση της συγκεκριμένης διάλεξης με το θέμα της Ύφανσης, που αυτή τη χρονιά πραγματεύεται το Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Κορίνθου.
Στη συνέχεια, η κ.Μαρία Πετρακάκη, Αρχαιολόγος και Υπεύθυνη των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου μίλησε για την τέχνη της Υφαντικής στα νεότερα χρόνια.

Η πορεία, με την εικαστικό κ. Ρωξάνη Γιάννου, ήταν πράγματι μαγική! Ένα ταξίδι στο χώρο και στο χρόνο μέσω των κλωστών, των κόμπων και της τελικής ύφανσής τους από ανθρώπους που, ενώ ανήκουν σε διαφορετικές φυλές, χώρες και θρησκείες εκφράζουν και αποτυπώνουν με τα ίδια μέσα τις αγωνίες τους, τους φόβους τους, την προσπάθειά τους να προστατευτούν απ’ το κακό. Υλικά καθαρά, χρώματα μαγικά, σχέδια περίτεχνα, σύμβολα και οι συμβολισμοί τους, έθιμα, ιστορίες, εικόνες και λόγια μάγεψαν τους συμμετέχοντες.
Κόμποι υπάρχουν παντού… Άλλοι είναι ορατοί, φτιαγμένοι από κλωστές κι άλλοι αόρατοι δημιουργημένοι από υλικά εντελώς διαφορετικά, κρυμμένοι πίσω από συμπεριφορές, αντιδράσεις, επιλογές…

image

Η διάλεξη τελείωσε με την προσφορά ενός δώρου…Το δώρο ήταν… ένα όμορφο γούρι!!!

Απάντηση