Κικίλιας: Στο 32% η θετικότητα στην Θεσσαλονίκη- 234 νέες ΜΕΘ μέχρι τέλος του χρόνου

0

Την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος υγείας με 234 νέες κλίνες ΜΕΘ μέχρι το τέλος του έτους ανακοίνωσε πριν από λίγο ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Υγείας στην έκτακτη ενημέρωση. Όπως σημείωσε τον Ιούλιο του 2019 υπήρχαν σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας 557 κλίνες ΜΕΘ και σήμερα έχουν αυξηθεί στις 1.082 και μέχρι το τέλος του έτους θα φτάσουν τις 1.316.

Υπογράμμισε δε ότι όλα τα προηγούμενα έτη, τέτοια εποχή, η χώρα μετρούσε 30-35 αναμονές για κρεβάτι ΜΕΘ, χωρίς μάλιστα να υπάρχει η πανδημία του κορωνοϊού και μόνο με τροχαία ατυχήματα, εγκεφαλικά ή καρδιολογικά επεισόδια κλπ., ενώ τώρα έχουμε 0 αναμονές εν μέσω πανδημίας. «Κανένας δεν περιμένει για κρεβάτι εντατικής θεραπείας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο υπουργός έκρουσε καμπανάκι κινδύνου για τη Βόρεια Ελλάδα υπογραμμίζοντας ότι στη Θεσσαλονίκη η θετικότητα, σύμφωνα με το ΑΠΘ, είναι στο 32%. «Πρόκειται για τεράστια διασπορά της νόσου και αυτό εξηγεί και το lockdown», επισήμανε ο κ. Κικίλιας, ενώ παραδέχτηκε ότι το σύστημα υγείας βρίσκεται στο κόκκινο.

Στο πλαίσιο αυτό, αυξάνει και στη Θεσσαλονίκη τις ΜΕΘ προσθέτοντας σήμερα, αύριο και μεθαύριο επιπλέον 50 κλίνες. Όπως εξήγησε στην πρώτη φάση της πανδημίας, τον Αύγουστο υπήρχαν 43 κλίνες ΜΕΘ, στα τέλη Οκτωβρίου αναπτύχθηκαν άλλες 75 κλίνες και στην τρίτη φάση, τον Νοέμβριο θα προστεθούν άλλες 50 κλίνες ΜΕΘ, μετατρέποντας νευροχειρουργικές, καρδιοχειρουργικές κλπ. κλίνες σε ΜΕΘ Covid. Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια, σήμερα στη Βόρεια Ελλάδα τα νοσοκομεία διαθέτουν 233 ΜΕΘ Covid και non Covid.

Πηγή

Απάντηση