Κι όμως το μικρότερο όχημα του κόσμου κυκλοφορεί στην Ελλάδα!

0

Τα μικρά οχήματα πόλης θα αρχίσουμε να τα βλέπουμε αρκετά συχνά, το ερχόμενο χρονικό διάστημα, στους δρόμους. Πρόκειται κυρίως για ηλεκτρικά μοντέλα με μικρή αυτονομία και περιορισμένη τελική ταχύτητα που σκοπό έχουν να καλύψουν τις καθημερινές ανάγκες.

Εκτός όμως από τα σύγχρονα ηλεκτρικά υπάρχουν και άλλα με κινητήρες εσωτερικής καύσης που βλέπουμε, αν και σπάνια, στην Ελλάδα. Πρόσφατα ο φακός του Newsauto απαθανάτισε ένα τέτοιο όχημα το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως το μικρότερο του κόσμου.

Πρόκειται για το Canta, που κατασκευάζεται στην Ολλανδία από μία εταιρεία που ειδικεύεται σε μικρά οχήματα αλλά και μηχανοκίνητα αναπηρικά αμαξίδια. Το άγνωστο για την Ελλάδα όχημα, έχει… τέσσερις τροχούς και εφοδιάζεται με κινητήρα τοποθετημένο στο εμπρός μέρος ο οποίος προέρχεται από τη Honda και έχει χωρητικότητα 160 ή 200 κ.εκ. (ανάλογα την έκκδοση).

Εσωτερικά μπορεί να φιλοξενήσει δύο επιβάτες (που κάθονται ο ένας δίπλα στον άλλον), ωστόσο στη συγκεκριμένη περίπτωση, παρατηρούμε έναν οδηγό μπροστά και μία γυναίκα να κάθεται στα πλάγια και πίσω, στο μικροσκοπικό χώρο αποσκευών.

Το Canta στη λεωφόρο Κηφισίας λίγο πριν την αμερικάνικη Πρεσβεία

Από… 12.000 ευρώ

Το Canta κατασκευάζεται από το 1998 σε περιορισμένη παραγωγή και στην Ολλανδία δεν απαιτείται καν δίπλωμα οδήγησης. Για την Ελλάδα δεν γνωρίζουμε τι ισχύει ενώ το συγκεκριμένο όπως μπορείτε να διακρίνετε δεν έχει πινακίδες κυκλοφορίας.

Είναι διαθέσιμο σε τέσσερις εκδόσεις ενώ υπάρχει η δυνατότητα να μπορεί να το οδηγήσει κάποιος ακόμα και καθισμένος σε αναπηρικό του καροτσάκι. Οι βασικές εκδόσεις φτάνουν σε τελική ταχύτητα τα 45χλμ./ώρα, ωστόσο υπάρχει έκδοση στην Ολλανδία που αγγίζει τα 50χλμ./ωρα και στην Μεγάλη Βρετανία τα 70χλμ./ώρα.

Αν έχετε την απορία για το κόστος του Canta, από τα διαθέσιμα στοιχεία που υπάρχουν, οι τιμές ξεκινούν σχεδόν από τα 12.000 ευρώ και φτάνουν μέχρι τα… 18.500 ευρώ. Βέβαια στις ακριβές εκδόσεις ο εξοπλισμός περιλαμβάνει ενσωματωμένο υδραυλικό ανελκυστήρα που ανυψώνει το αναπηρικό καρότσι για να μπει στο αυτοκίνητο. Ένα επίσης χαρακτηριστικό του Canta είναι το πλάτος του που φτάνει μόλις το 1.1 μέτρο, ενώ από το 2017 διατίθεται και ως ηλεκτρικό.

Πηγή

Leave a Reply