Καθαρά Δευτέρα: Τι πρέπει να προσέξετε στο σαρακοστιανό τραπέζι

0

SARAKOSTI_493219432

Σύμφωνα με τα χριστιανικά έθιμα, η Καθαρά Δευτέρα είναι η πρώτη ημέρα της νηστείας, όπου δεν πρέπει να καταναλώνουμε οτιδήποτε σχετίζεται με κρέας, αβγό, ψάρι, γάλα, τυρί, βούτυρο κ.λπ., μέχρι και την ημέρα του Πάσχα.

Η νηστεία της Σαρακοστής θεωρείται η πιο υγιεινή δίαιτα, αφού η διατροφή διαφοροποιείται σημαντικά από τις υπόλοιπες ημέρες του χρόνου, ωστόσο υπάρχουν και κάποιες παγίδες.

Θαλασσινά

Ολα τα θαλασσινά περιέχουν λίγες θερμίδες και έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος, αποτελούν πηγές πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας για τον οργανισμό μας και είναι καλές πηγές βιταμίνης Β12, απαραίτητης για τη σωστή λειτουργία του νευρικού ιστού. Ωστόσο, τα οστρακοειδή και τα μαλακόστρακα περιέχουν υψηλή ποσότητα χοληστερίνης, ενώ ιδιαίτερα προσεκτικοί στην κατανάλωση θαλασσινών θα πρέπει να είναι και όσοι έχουν κάποια πάθηση του θυρεοειδούς.

Οσπρια

Τα όσπρια αποτελούν μια πολύ θρεπτική τροφή, πλούσια σε πρωτεΐνες, διαλυτές φυτικές ίνες για τη μείωση της χοληστερόλης και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Λαχανικά

Την Καθαρά Δευτέρα τα λαχανικά τρώγονται ως ωμή σαλάτα, αλλά και ως τουρσί (προσοχή στο πολύ αλάτι).

Λαγάνα

Η λαγάνα φτιάχνεται από μαλακό αλεύρι και μαγιά και κάθε φέτα έχει γύρω στις 80 θερμίδες.

Ταραμοσαλάτα

Η ταραμοσαλάτα είναι εξαιρετικά πλούσια σε φώσφορο και κάλιο. Προσοχή, όμως, γιατί περιέχει πολλές θερμίδες εξαιτίας της μεγάλης περιεκτικότητας σε λάδι.

Ελιές

Οι ελιές είναι πλούσιες σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία δρουν ευεργετικά στην καρδιά και στα αγγεία, καθώς αυξάνουν την «καλή» χοληστερόλη. Εξι ελιές είναι όσο χρειάζεστε και παρέχουν 48 θερμίδες.

Ποτό

Η ημέρα επιβάλλει ούζο, προσοχή όμως μην ξεπεράσετε τα 4-5 δάχτυλα. Πολύ καλύτερη επιλογή είναι το κρασί, που συμβάλλει στην καλή λειτουργία της καρδιάς, κυρίως λόγω της ρεσβερατρόλης, αντιοξειδωτικής ουσίας που βρίσκεται στον φλοιό των κόκκινων σταφυλιών. Ενα ποτηράκι κρασί περιέχει γύρω στις 70 θερμίδες.

Γλυκά

Το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας δεν κλείνει ποτέ χωρίς γλυκό! Ο χαλβάς προσφέρει στον οργανισμό σίδηρο, μαγγάνιο, φώσφορο και ασβέστιο. Μία μερίδα γλυκού μπορεί να καταναλωθεί χωρίς τύψεις, ακόμα κι αν ακολουθείτε κάποιο πρόγραμμα απώλειας βάρους. Μία μερίδα χαλβά περιέχει περίπου 260 θερμίδες.

Πήγη

Leave a Reply