Καταναλωτής και Περιβάλλον Γίνομαι υπεύθυνος καταναλωτής – Αποκτώ οικολογική συνείδηση

0

image

Το πρόβλημα των απορριμμάτων υπήρχε – επανήλθε και θα επανέλθει εκ νέου εάν δεν βοηθήσουμε όλοι σε αυτό. Καμία πολιτική μείωσης ή κανένα πρόγραμμα ανακύκλωσης δεν μπορεί να επιτύχει εάν ο καταναλωτής δεν ενημερωθεί σωστά , σταματήσει να είναι παθητικός αποδέκτης των αποφάσεων που λαμβάνονται για λογαριασμό του.

Πως αποκτώ οικολογική συνείδηση?
Πως γίνομαι υπεύθυνος καταναλωτής?
Ακολουθώ τα εξής απλά βήματα:
Επιλέγω συσκευασίες που μπορούν να επιστραφούν ή να επαναχρησιμοποιηθούν. Ό,τι δεν ξανά χρησιμοποιείται και ανακυκλώνεται το δίνω για ανακύκλωση.
Αποφεύγω τα προϊόντα με υπερβολική συσκευασία. Επιλέγω το μεγαλύτερο δυνατό μέγεθος ενός προϊόντος γιατί έχει αναλογικά τη μικρότερη συσκευασία.
Χρησιμοποιώ πάνινες τσάντες ή δίχτυ ή κάποια τσάντα που να μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί για τις αγορές μας.
Προτιμώ απορρυπαντικά σε συμπυκνωμένη μορφή, γιατί έχουν μικρότερη συσκευασία και εκείνα που έχουν χάρτινη συσκευασία ( ιδιαίτερα αν είναι ανακυκλωμένη).
Αποφεύγω τη χρήση πλαστικών ειδών μιας χρήσης που τόσο επιβαρύνουν το περιβάλλον, π.χ πλαστικά κυπελάκια ή πιάτα, πλαστικές ξυριστικές μηχανές μιας χρήσης κ.λ.π..
Αποφεύγω προϊόντα που περιέχουν συστατικά, τα οποία προκαλούν αρνητικές επιπτώσεις, τόσο στην υγεία όσο και στο περιβάλλον.
Χρησιμοποιώ μπαταρίες που δεν έχουν κάδμιο ή υδράργυρο ή ακόμη καλύτερα, τις επαναφορτιζόμενες.

Αγοράζω λάμπες φωτισμού μεγαλύτερης διάρκειας ζωής και χαμηλών αναγκών όπως : φθορισμού, ατμών υδραργύρου/ νατρίου, ηλεκτρονικές ανάλογα με την περίπτωση.

Συμμετέχω ενεργά σε προγράμματα ανακύκλωσης.

Τελικός στόχος δεν είναι να μειωθούν απλώς τα απορρίμματα, αλλά να ενεργοποιηθούν οι ίδιοι οι πολίτες ώστε να συμμετέχουν σε κάθε προσπάθεια αποκατάστασης του περιβάλλοντος και της ισορροπίας στη φύση.

Καπώλη Μαργιάνα
Executive Assistant
Rapgroup

Leave a Reply