Καραβάς: Περί χωροθέτησης ΣΜΑ (Σημείο μεταφόρτωσης απορριμάτων) στο Ξυλόκαστρο

0

Συνδημότισσες και συνδημότες

Μετά από ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Ανδρέα Ζάρρου περί χωροθέτησης ΣΜΑ στο Ξυλόκαστρο, ως συνδυασμός δηλώνουμε ότι:

-Δεν γνωρίζουμε οποιαδήποτε εξέλιξη για χωροθέτηση ΣΜΑ στο δήμο μας. Μακάρι να είναι μόνο φήμες…
-Στην προ καιρού συνάντηση με τον κο Αργειτάκο (πρόεδρος ΦΟΔΣΑ) τονίσαμε σαφώς ότι οι τρεις δήμοι οφείλουν να ορίσουν ΣΜΑ εκτός των ορίων του δήμου μας,με δεδομένη την περιβαλλοντική επιβάρυνση που ήδη δέχεται η περιοχή μας από τον ΧΥΤΑ Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης και τον τρόπο λειτουργίας του.
-Είμαστε αντίθετοι στην χωροθέτηση ΣΜΑ στα όρια του δήμου μας. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι σύσσωμο το δημοτικό μας συμβούλιο θα απορρίψει τέτοιους επιζήμιους για τον δήμο μας σχεδιασμούς.
-Αναμένουμε άμεσα την εγκατάσταση μηχανήματος επεξεργασίας των στραγγιδίων στον ΧΥΤΑ Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης, όπως ρητά συμφωνήθηκε στις θεσμικές συναντήσεις που έγιναν με του αρμόδιους φορείς.

Ορίζοντες Δημιουργίας
Σπύρος καραβάς

Η ανάρτηση του Ανδρέα Ζάρρου

“Γιατί πάλι στο Ξυλόκαστρο τα σκουπίδια της μισής Κορινθίας;

Λύπη και απογοήτευση προκαλεί η πληροφορία ότι θα δημιουργηθεί στο Ξυλόκαστρο σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων για τη μισή Κορινθία, προκειμένου να μαζεύονται τα σκουπίδια και μετά να ταξιδεύουν για τα βάθη της Πελοποννήσου. Στα πλαίσια της κεντρικής διαχείρισης για τα σκουπίδια της περιφέρειάς μας που προωθείται εδώ και χρόνια (δυστυχώς!!!), μαθαίνω ότι τα σκουπίδια των δήμων Βέλου Βόχας και Σικυωνίων θα έρχονται δυτικά και μαζί με τα δικά μας θα μαζεύονται στο Ξυλόκαστρο και μετά θα ξαναφεύγουν ανατολικά (είμαστε σοβαροί;;;), για να πάνε στα εργοστάσια της ΤΕΡΝΑ που φτιάχνονται σε Αρκαδία, Λακωνία και Μεσσηνία.

Αν και ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε έναν σταθμό μεταφόρτωσης για την Κορινθία, στο Σπαθοβούνι, μαθαίνουμε ότι θα φτιαχτεί και δεύτερος για τους τρείς δήμους Βέλου Βόχας, Σικυωνίων και Ξυλοκάστρου Ευρωστίνης. Κατ’ αρχάς η λογική λέει ότι αυτό πρέπει να φτιαχτεί όσο πιο ανατολικά γίνεται για να μην ταξιδεύουν άσκοπα τα σκουπίδια πέρα δώθε. Πέρα από τη λογική όμως, δεν είναι και δίκαιο το Ξυλόκαστρο με την ανοικτή πληγή που έχει χρόνια τώρα, τον ΧΥΤΑ, και εξυπηρετεί τους δύο γειτονικούς δήμους, να φορτωθεί άλλη μία και να κληρονομήσει για δεκαετίες άλλο ένα πολύ σοβαρό περιβαλλοντικό πρόβλημα, με μοναδικό όφελος τα λιγότερα καύσιμα που θα πληρώνουμε εμείς για τη μεταφορά τους. Αστείο θα ήταν να το χρησιμοποιήσει κάποιος σαν επιχείρημα…

Δυστυχώς, επαληθεύεται αυτό που είχα πει παλιότερα για τη διαχείριση των σκουπιδιών. Όλα λάθος, έλεγα. Και μέσα στη λάθος διαχείριση βλέπουμε κι άλλα λάθη, που θα τα πληρώσει πάλι το Ξυλόκαστρο. Το θέμα είναι πολύ σοβαρό, πάρα πολύ σοβαρό κι απ’ ότι καταλαβαίνετε αποφασίζεται και δρομολογείται ερήμην της τοπικής κοινωνίας. Πρέπει λοιπόν οι δημοτικές παρατάξεις να το αναδείξουν και να καλέσουν τη δημοτική αρχή προ των ευθυνών της, πριν είναι πολύ αργά, γιατί αυτό που μαθαίνω είναι ότι συμφωνεί με αυτή την εξέλιξη.

Μια δημοτική αρχή που σαν αντιπολίτευση έλεγε πάρα πολλά για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και για την προστασία του Ξυλοκάστρου αλλά φαίνεται να τα ξέχασε. Εδώ θα είμαστε για να της τα υπενθυμίσουμε αν χρειαστεί. Αρχικά θα πω το εξής: φανταστείτε να γινόταν αυτό και να ήταν αντιπολίτευση. Αυτό μόνο για αρχή…

  • Μακάρι να μην είναι σωστή η πληροφορία και να διαψευστώ…”

Leave a Reply