Καλογεροπούλειο Ίδρυμα: Γνωριμία με το Πρότυπο Πολιτιστικό Κέντρο της Κορινθίας

0

Σε περίοπτη θέση στο κέντρο της Κορίνθου, πλησίον της Μητρόπολης του Πολιούχου της πόλης Αποστόλου Παύλου, δεσπόζει το Καλογεροπούλειο Ίδρυμα, ένας πολιτιστικός φάρος ελπίδας, αισιοδοξίας, δράσης και οράματος! Ένας Οργανισμός πνευματικών επιτευγμάτων και επιδόσεων, ως αποτέλεσμα των δημιουργικών δυνάμεων και των ικανοτήτων ανθρώπων που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στις πνευματικές αξίες και στην κοινωνική προσφορά!
«Έργο ζωής του αείμνηστου Νικόλαου Καλογερόπουλου, μιας διακεκριμένης προσωπικότητας στο χώρο των επιστημών και της φιλοσοφίας, επιχειρεί δια του Διοικητικού του Συμβουλίου με συνέπεια και άκρα υπευθυνότητα, να πραγματώνει τους σκοπούς του Ιδρυτού του. Σκοποί σπουδαίοι για τον πολιτισμό και τα πολιτιστικά δρώμενα της Κορινθίας ειδικότερα…»

Ø Στόχοι του Καλογεροπούλειου Ιδρύματος

Ø Η καθιέρωσή του ως Πρότυπου Πολιτιστικού Κέντρου με την παροχή υψηλού επιπέδου καλλιτεχνικής παιδείας.

Ø Η εξασφάλιση των προϋποθέσεων για τη δημιουργία της Συμφωνικής Ορχήστρας Κορινθίας. Ενός μουσικού συνόλου που θα αποτελέσει σημαντικό κεφάλαιο για την Ελληνική επαρχία.

Ø Η δημιουργία και καθιέρωση και άλλων μουσικών συνόλων όπως η ορχήστρα πνευστών, η παιδική χορωδία, το κουιντέτο ξύλινων και χάλκινων πνευστών.

Ø Η προσέλκυση των σπουδαιότερων Ελλήνων μουσικών και καλλιτεχνών ως εκπαιδευτικό προσωπικό.

Ø Η παροχή υψηλού επιπέδου εκδηλώσεων στο φιλοθεάμον κοινό της Κορινθίας.

Ø Η διοργάνωση και θεσμοθέτηση υψηλού κύρους διοργανώσεων όπως συναυλίες, φεστιβάλ κ.τ.λ.

Ø Η προβολή και διάδοση των επιστημών, της φιλοσοφίας και των παραστατικών τεχνών μέσω της διοργάνωσης σεμιναρίων, διαλέξεων, συνεδρίων, συνεντεύξεων και ημερίδων.

Ø Η δημιουργική συναναστροφή με πολιτιστικούς φορείς αλλά και καλλιτέχνες από το διεθνές στερέωμα.

Ø Η διάδοση του φιλοσοφικού και συγγραφικού έργου του Νικόλαου Καλογερόπουλου.

Ø Η επιβοήθηση της έκδοσης βιβλίων και συγγραμμάτων σχετικών με το έργο του Ιδρυτή του.


Ο Νικόλαος Αθ. Καλογερόπουλος (Nicolas Kaloy) γεννήθηκε στην Κόρινθο το 1924. Σπούδασε οικονομικά στην ΑΣΟΕΕ και πήρε μεταπτυχιακό σε Business Administration στην London School of Economics και στο Woolich Polytechnic. Ακολούθως έλαβε Πτυχίο Φιλοσοφίας με Άριστα στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης όπου και ανακηρύχθηκε Διδάκτωρ Φιλοσοφίας (Ph.D.) με τη διδακτορική διατριβή «La théorie de l’espace chez Kant et chez Platon». Εργάσθηκε ως Στέλεχος Διεθνών Οργανισμών στην Γενεύη (όπου εγκαταστάθηκε το 1953, με αποστολές στην Γερμανία, Βραζιλία, ΗΠΑ κ.α). Διετέλεσε Πρόεδρος της Φιλοσοφικής Εταιρίας της Γαλλοφώνου Ελβετίας. Είναι γνωστός στο εξωτερικό ως Nicolas Kaloy (κατά την ελβετική του υπηκοότητα).

Ασχολήθηκε ως Σύμβουλος ιδιωτικών επιχειρήσεων σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, της Αφρικής, της Αμερικής και της Ασίας. Mετά τη συνταξιοδότησή του, εξακολούθησε να διαμένει στη Γενεύη και να ασχολείται αποκλειστικά με την φιλοσοφία και τη συγγραφή. Έχει συγγράψει περισσότερα από 20 βιβλία στην Ελληνική, Γαλλική και Αγγλική γλώσσα φιλοσοφικού, ιστορικού ή πολιτικού περιεχομένου. Για το βιβλίο του «Η Διαμόρφωσις του Ευρωπαϊκού Πνεύματος 4ος-20ός αιών. μ.Χ.», το οποίο εκδόθηκε σε τρεις τόμους με περισσότερες από 2.000 σελίδες βραβεύθηκε με Έπαινο από την Ακαδημία Αθηνών το 2002. Υπήρξε συνεργάτης με άρθρα στον Ελληνικό Τύπο και όταν βρισκόταν στην Ελλάδα διατηρούσε επί 10ετίας εβδομαδιαίες τακτικές εκπομπές στο κανάλι HighTV. Οι εκπομπές αυτές συνεχίστηκαν, μετά τη διακοπή τους στην Ελλάδα, από την Ελεύθερη Φωνή της Γενεύης (μέσω του Γαλλικού dailymotion.fr/Nicolas Kaloy).

Διετέλεσε Πρόεδρος του Διεθνούς Think Tank με έδρα την Γενεύη (The European League of Geneva) του οποίου κύριος σκοπός είναι η δημοκρατική διαμόρφωση και οργάνωση της Ευρωπαϊκής Ενώσεως για την βελτίωση των υπηρεσιών που οφείλει να προσφέρει στους πολίτες της Ευρώπης. Ήταν ισόβιος Πρόεδρος του Καλογεροπουλείου Ιδρύματος – Fondation Kaloy μέχρι και θάνατο του. Το ίδρυμα απονέμει Διεθνές Βραβείο (Kaloy Prize) επί της «Πειραματικής Φιλοσοφίας» ειδικά για έρευνες επί της λειτουργίας του εγκεφάλου (brain function) που «επιβεβαιώνουν, διαψεύδουν ή διασαφηνίζουν φιλοσοφικές θεωρίες της Γνώσεως» Το Βραβείο (International Kaloy Prize) χορηγείται ανά διετία υπό την αιγίδα του Πολυτεχνείου της Λοζάνης. Το International Κaloy Prize έχει ήδη απονεμηθεί στον Διευθυντή του Max Ρlanck Institut für Hirnforschung της Φρανκφούρτης και σε δύο ερευνητές του Αμερικανικού Πανεπιστημίου Bloomington, Indiana, USA. Ως hobby ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με την ζωγραφική (πολυάριθμα έργα του κοσμούν σήμερα το ίδρυμα) και το σοβαρό θέατρο (Όπερα, Μπαλέτο).Διοίκηση Καλογεροπούλειου Ιδρύματος

Πρόεδρος: Μαρία Χρισταρά

Γραμματέας: Αγγελική – Ευγενία Πιέρρου

Ταμίας: Ασημίνα Οικονόμου Τσίγκα

Τμήματα

Καλογεροπούλειο Ωδείο

Το Καλογεροπούλειο Ωδείο ιδρύθηκε το Σεπτέμβριο του 2016 και είναι αναγνωρισμένο από το Υπουργείο Πολιτισμού. Με κορυφαίο εκπαιδευτικό προσωπικό, πρότυπες εγκαταστάσεις και πλούσιο υλικοτεχνικό εξοπλισμό ευελπιστεί να αποτελέσει ένα σημαντικό κεφάλαιο για τα Κορινθιακά πολιτιστικά δρώμενα, παρέχοντας υψηλού επιπέδου μουσικές σπουδές στη νεολαία της Κορινθίας. Οι τομείς σπουδών του καλύπτουν ευρεία γκάμα διδασκαλίας για όλα σχεδόν τα μουσικά όργανα και είδη της μουσικής. Με εκσυγχρονισμένα προγράμματα εκμάθησης, πλούσιες παροχές σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό και σπουδαίο εκπαιδευτικό προσωπικό στοχεύει στην καθιέρωση του ως πρότυπο εκπαιδευτικό κέντρο αποτελώντας σημείο αναφοράς για την ελληνική επαρχία.
Kaloy’s Chamber Ensemble

Το Kaloy’s Chamber Ensemble είναι ένα ευέλικτο σύνολο μουσικής δωματίου που αποτελείται εναλλακτικά από τα κυριότερα όργανα της Συμφωνικής Ορχήστρας (Πνευστά – Έγχορδα – Κρουστά). Η δυνατότητα διαφοροποίησης του συνδυασμού των οργάνων σε κάθε του εμφάνιση συνιστά και την ευελιξία του. Γνώμονας, πάντα ο ξεχωριστός του ρόλος (αυτόνομη συναυλία, συνοδεία θεατρικής, αλλά και κάθε είδους σκηνικής δράσης κ.λ.π.) σε κάθε εκδήλωση.

«Η έννοια της Μουσικής Δωματίου προέρχεται από την εποχή της βασιλείας του Λουδοβίκου 14ου κατά τον 17ο αιώνα.. Ο ίδιος, ένθερμος υποστηρικτής των τεχνών, συνήθιζε να διοργανώνει απογευματινές μικρές συναυλίες στις αίθουσες (Chambres – Δωμάτια) του παλατιού των Βερσαλλιών με ολιγάριθμα σύνολα τριών, τεσσάρων ή πέντε μουσικών προς τέρψη του ιδίου, αλλά και των αυλικών. Από τότε η μουσική που είναι γραμμένη για λίγα όργανα ονομάζεται Μουσική Δωματίου»

Σκοπός του Τμήματος είναι η προβολή έργων Μουσικής Δωματίου, η εκπαιδευτική δράση αλλά και η μύηση των ακροατών στην μουσική μέσω μεταγραφών έργων από το παγκόσμιο ρεπερτόριο. Αποτελείται από διακεκριμένους μουσικούς με πλούσια καλλιτεχνική δράση στον εκπαιδευτικό και καλλιτεχνικό τομέα αλλά και σημαντική σταδιοδρομία ως μουσικοί εκτελεστές.

Ζωγραφική

Σκοπός των Τμημάτων Ζωγραφικής είναι να γνωρίσουν και να απολαύσουν όχι μόνον οι μαθητές/τριες αλλά και οι ενήλικοι τις εικαστικές τέχνες, μέσα από ισόρροπες δραστηριότητες έρευνας και δημιουργίας έργων, αλλά και να αποκτήσουν γνώσεις, να κατανοήσουν το φαινόμενο της τέχνης, για να καλλιεργηθούν ως δημιουργοί και φιλότεχνοι θεατές.

Θεατρικό Εργαστήρι
Το παιχνίδι είναι ο πιο διασκεδαστικός και αποτελεσματικός τρόπος να μάθει κανείς τον κόσμο και αυτό είναι κάτι που τα παιδιά γνωρίζουν πολύ καλά. Αυτός είναι και ο λόγος που δε σταματούν να παίζουν και που όσο μεγαλώνουν επινοούν όλο και πιο δύσκολα και περίπλοκα παιχνίδια. Το θεατρικό παιχνίδι τα φέρνει σε επαφή με την πιο δημιουργική τους πλευρά, τα βοηθάει να εμπιστεύονται τον εαυτό τους, να λειτουργούν ομαδικά, να ακούνε και να ακούγονται. Τα ερεθίσματα που παίρνει το παιδί από τις μουσικές και τις ιστορίες που συναντάει στο θεατρικό παιχνίδι, γίνονται ένα πλούσιο υλικό, αρχικά για να αυτοσχεδιάσει χτίζοντας ρόλους στα παιχνίδια έκφρασης, κι έπειτα ακολουθώντας τα στη ζωή του ώστε να χτίσει τη δική του μοναδική προσωπικότητα.
Παραδοσιακοί Χοροί

Tο Καλογεροπούλειο Ίδρυμα, υπηρετώντας τη διατήρηση και τη διάδοση της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς, οργανώνει μαθήματα ελληνικού παραδοσιακού χορού για όλες τις ηλικίες, ευελπιστώντας να αποτελέσει ένα σημαντικό κεφάλαιο στα Κορινθιακά πολιτιστικά δρώμενα!

Τελευταία Νέα……

Τα Ομαδικά Τμήματα του Καλογεροπούλειου Ιδρύματος:

Μουσική Προπαιδεία από τις μουσικοπαιδαγωγούς Fani Gevetzi και Afroditi St (Αφροδίτη Στοϊνίτση).
Μουσική Προπαιδεία Πνευστών και Κρουστών από την Αρχιμουσικό της Φιλαρμονικής Κορίνθου Γλυκερία Μωραιτάκη. Ορχήστρα και Χορωδία από τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή Panagiotis Theodossiou.Μουσική Προπαιδεία Πνευστών και Κρουστών από την Αρχιμουσικό της Φιλαρμονικής Κορίνθου

Η μικρή Ορχήστρα μεγαλώνει …μαζί με την αγάπη και την προσφορά του Καλογεροπούλειου Ιδρύματος! To περίφημο waltz από τη «Νυχτερίδα» του J. Strauss υιού είναι σχεδόν έτοιμο. Επόμενο έργο, ένας Ελληνικός Χορός του επετειακού φέτος Νίκου Σκαλκώτα.

Για να ακούσετε ένα μικρό, μουσικό δείγμα πατήστε εδώ .

Λειτουργία Τάξης Προπαιδείας της Ορχήστρας για τα πνευστά και κρουστά της όργανα με την Αρχιμουσικό της Φιλαρμονικής Κορίνθου κ. Γλυκερία Μωραϊτάκη. Με αφορμή τη δημιουργία της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων το μάθημα Μουσικής Προπαιδείας για την Συμφωνική Ορχήστρα, που υλοποιείται κάθε Σάββατο 11.15π.μ. – 12.00μ.μ., παραδίδεται, εντελώς, ΔΩΡΕΑΝ! Η Αρχιμουσικός μυεί μικρούς και μεγάλους ενδιαφερόμενους στα μυστικά των πνευστών και κρουστών οργάνων!

Το Τμήμα Κρουστών επεκτείνεται με τον Καθηγητή drums του Καλογεροπούλειου Ιδρύματος κ.Πάνο Παπαθανασίου.

Θερμά συγχαρητήρια στην Πρόεδρο κ. Μαρία Χρισταρά, στα Μέλη του Δ.Σ. και στουςΑνθρώπους του Καλογεροπούλειου Ιδρύματος για την πολυδιάστατη, ποικιλόμορφη, πολιτιστική τους συνεισφορά σε θέματα καλλιτεχνικής παιδείας, συμβάλλοντας στην αυτόνομη αλλά συγχρόνως σύνθετη και πολυεπίπεδη ατομική, πολιτισμική προοπτική και πρακτική κάθε στοχαζόμενου πολίτη! Η προσφορά τους στην Κορινθιακή Κοινωνία παραμένει ανεκτίμητη!

Για περισσότερες πληροφορίες για την προσφορά, τους στόχους, τις δράσεις, καθώς και πλούσιο φωτογραφικό υλικό του Καλογεροπούλειου Ίδρυματος ανατρέξτε στην επίσημηΙστοσελίδα του, από όπου αντλήσαμε το ενημερωτικό υλικό, πατώντας εδώ .

Απάντηση