Ιταλία : Θάνατος παντού!

0

Rescuers work in the night at a collapsed house following an earthquake in Pescara del Tronto, central Italy, August 24, 2016. REUTERS/Remo Casilli

Ο πιο καταστροφικός σεισμός των τελευταίων ετών στην Ιταλία αφήνει πίσω του μόνο θάνατο και καταστροφή. Ο απολογισμός τραγικός: τουλάχιστον 247 οι νεκροί μέχρι στιγμής, σχεδόν 24 ώρες μετά τα 6,2 Ρίχτερ που ισοπέδωσαν ολόκληρα χωριά στην κεντρική Ιταλία. Εκατοντάδες οι αγνοούμενοι και περισσότεροι από 300 οι τραυματίες. Τον νέο απολογισμό έδωσε η πολιτική προστασία της Ιταλίας νωρίς το πρωί της Πέμπτης (25.08.2016), σχεδόν 27 ώρες μετά τη στιγμή που σημειώθηκε ο πιο καταστροφικός και φονικός σεισμός στην ιστορία της Ιταλίας μετά το 2009 και τη Λ’ Άκουιλα.

190 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επαρχία Ριέτι και 57 στην επαρχία Άσκολι Πιτσένο, ανακοίνωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του τμήματος Πολιτικής Προστασίας στη Ρώμη. Οι τραυματίες είναι μέχρι στιγμής δεκάδες με τις εκτιμήσεις να τους ανεβάζουν σε περίπου 400.  Το χειρότερο είναι πως όλα δείχνουν πως η λίστα του θανάτου δεν θα σταματήσει εδώ. Οι φόβοι πως ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί παραμένουν αφού υπάρχουν εκατοντάδες αγνοούμενοι.

Το δράμα που ζει τις τελευταίες ώρες η Ιταλία δεν έχει τέλος. Και ο απολογισμός γίνεται ακόμη πιο βαρύς από το γεγονός πως τα πολλά από τα θύματα είναι μικρά παιδάκια, όπως αναφέρει η Corriere della Sera. Μικρότερο θύμα του καταστροφικού σεισμού στο Αματρίτσε, ένα κοριτσάκι μόλις 8 μηνών, το παιχνίδι του οποίου βρέθηκε στα συντρίμμια.

Στους διασωθέντες περιλαμβάνονται δύο αδελφάκια 4 και 6 ετών ο Σαμουέλε και ο Λεόνε, που κατάφεραν να σωθούν χάρη στη γιαγιά τους που τα έβαλε κάτω από το κρεββάτι μόλις η γη άρχισε να τρέμει.

Στις περισσότερες τοποθεσίες που χτύπησε ο Εγκέλαδος, και ιδίως στην Αματρίτσε και στο Ακούμουλι, οι διασώστες συνέχισαν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας τις προσπάθειες εντοπισμού επιζώντων και συνέχισαν να σκάβουν στα συντρίμμια παρά το σκοτάδι, με την βοήθεια μεγάλων φακών και γεννητριών ηλεκτρικού ρεύματος.

Περισσότεροι από 800 Πυροσβέστες βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές και δίνουν μάχη με το χρόνο και τις αντίξοες συνθήκες για να εντοπίσουν εγκλωβισμένους και να τους ανασύρουν.

Οι έρευνες στα συντρίμμια συνεχίστηκαν όλο το βράδυ. Κανείς δεν μπορεί να σταματήσει όταν ξέρει πως υπάρχουν άνθρωποι που περιμένουν βοήθεια. Επιστρατεύτηκε κάθε δυνατό μέσο. Οι διασώστες δεν σταμάτησαν λεπτό. Ακόμη και με γυμνά χέρα σκάβουν στα ερείπια για να σώσουν όποιον είναι ακόμη ζωντανό. Την ίδια στιγμή, οι δρόμοι είναι γεμάτοι ανθρώπους που είτε έχασαν τα σπίτια τους είτε φοβούνται να επιστρέψουν σε αυτά εξαιτίας των μετασεισμών.

Leave a Reply