Δεν χάνεται τόσο εύκολα ένα μαχητικό αεροσκάφος ή μήπως κάτι άλλο συμβαίνει; Η απώλεια ενός F-35B χθες Κυριακή στην Νότια Καρολίνα των ΗΠΑ, ενώ ο πιλότος κατάφερε να διασωθεί με το αλεξίπτωτο, έχει προκαλέσει πολλά σενάρια και σχόλια στα κοινωνικά δίκτυα.
Το μεσημέρι της Κυριακής απογειώθηκαν δύο F-35B από τη Βάση Μποφόρ των αμερικανών Πεζοναυτών. Γύρω στις 14:00 (τοπική ώρα, 21:00 στην Ελλάδα) ο πιλότος ενός από τα δύο εκτοξεύτηκε από το αεροσκάφος για να διασωθεί και προσγειώθηκε στο Τσάρλεστον.
Ωστόσο το μαχητικό, που είναι «αόρατο» στα ραντάρ δεν έχει βρεθεί. Οι έρευνες εντοπίζονται σε μία από τις δύο λίμνες της περιοχής, την Μούλτρι και τη Μάριον. Οι ένοπλες δυνάμεις άνοιξαν και τηλεφωνική γραμμή για όποιον γνωρίζει κάτι.
Είναι ως τώρα άγνωστο ποιο πρόβλημα ώθησε τον πιλότο να εκτιναχθεί.
Μια λεπτομέρεια όμως από την ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας έχει κινήσει την περιέργεια: το F-35 ήταν στον αυτόματο πιλότο. Αργότερα έγινε γνωστό ότι δεν λειτουργούσε «για άγνωστους λόγους» ο μηχανισμός που δίνει το στίγμα (transponder).
Λεπτομέρειες σαν αυτές, όπως και η έκκληση της αεροπορικής βάσης να βρεθεί το χαμένο F-35, πυροδοτούν τα σενάρια και τις θεωρίες.
Η βουλευτής της Νότιας Καρολίνας, Νάνσι Μέις, ξέσπασε: «Πώς στο καλό χάνεις ένα F-35; Πώς είναι δυνατόν να μην υπάρχει συσκεύη καταγραφής και πώς ρωτάμε το κοινό να το βρει και να το παράδωσει;». Να σημειωθεί ότι η Αεροπορία αναφέρει ότι τα συντρίμμια μπορεί να έχουν τοξικές ουσίες και άρα δεν πρέπει να τα αγγίζει κανένας.
Με εναέρια μέσα η έρευνα
Στην πραγματικότητα τα μαχητικά μπορούν να πετούν για πολλή ώρα στον αυτόματο πιλότο, «σαν ζόμπι», αναφέρει το The Drive.

Το 1970 ένα αμερικανικό F-106 κατάφερε να προσγειωθεί με την «κοιλιά», αφού το είχε εγκαταλείψει ο πιλότος του. Σε ένα ακόμη πιο εντυπωσιακό περιστατικό, το 1988 ένα σοβιετικό Mig-23 πέταξε από την Πολωνία, όπου το εγκατέλειψε ο πιλότος του, σε ευθεία γραμμή ως… το Βέλγιο.
Αν μάλιστα η εγκατάλειψη γίνει μετά την απογείωση και το αεροσκάφος είναι ακόμη βαρύ από καύσιμα, η απώλεια του βάρους από τους πιλότους και τα καθίσματα αλλάζει το κέντρο βάρους του μαχητικού και μπορεί να το «σώσει» από τη συντριβή.