Ηνωμένα Έθνη: Η Ελλάδα κατά λάθος απέλασε αιτούντες άσυλο

0

Το φόβο ότι απελάθηκαν κατά λάθος ορισμένα από τα πρώτα άτομα που επαναπροωθήθηκαν από την Ευρώπη στην Τουρκία βάσει των όρων της συμφωνίας ΕΕ-Άγκυρας εξέφρασε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, Βίνσεντ Κοσετέλ.

image

Η ελληνική αστυνομία, σύμφωνα με τον κ. Κοσετέλ, ενδέχεται να «ξέχασε» να εξετάσει τα αιτήματα για άσυλο 13 ανθρώπων από τους συνολικά 202 που επαναπροωθήθηκαν στην Τουρκία.

Ο βρετανικός Guardian επισημαίνει ότι αξιωματούχοι της ΕΕ απέφυγαν κατ’ επανάληψη να δηλώσουν εάν θα διερευνηθεί η καταγγελία της Ύπατης Αρμοστείας, η οποία εκτιμά ότι το περιστατικό θέτει εν αμφιβόλω τη νομιμότητα της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία κινδυνεύουν ουσιαστικά με απέλαση σχεδόν το σύνολο των αιτούντων άσυλο που έφτασαν στην Ελλάδα από τις 20 Μαρτίου και έπειτα. Και συνεχίζει ο Guardian: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε νωρίτερα υποσχεθεί ότι ‘η Ελλάδα θα εξετάζει ξεχωριστά κάθε περίπτωση για αυτούς που αιτούνται άσυλο και βρίσκονται εντός των συνόρων της’ καθώς επίσης και ότι ‘δεν θα υπάρξουν αυτόματες επιστροφές για τους αιτούντες άσυλο’».

image

Ο κ. Κοσετέλ επισήμανε ότι δεν επετράπη σε 13 Αφγανούς και Κογκολέζους, οι οποίοι έφτασαν στη Χίο μετά τις 20 Μαρτίου και οι οποίοι επέστρεψαν τη Δευτέρα στην Τουρκία, να αιτηθούν επίσημα για άσυλο, εξαιτίας του γραφειοκρατικού χάους που επικρατεί στο νησί. Ο κ. Κοσετέλ δήλωσε, μάλιστα, στον Guardian ότι «επί τέσσερις ημέρες, από τις 20 Μαρτίου και έπειτα, η ελληνική αστυνομία δεν προχώρησε σε καμία κίνηση σε ό,τι αφορά στις αιτήσεις για άσυλο, καθώς δεν ήταν προετοιμασμένη ή εξοπλισμένη για κάτι τέτοιο, οπότε ξεκινήσαμε να παρέχουμε σχετικές φόρμες σε ανθρώπους που είχαν εκφράσει την επιθυμία να ζητήσουν άσυλο. Η αστυνομία έλαβε αυτές τις φόρμες, αλλά κάποιες από αυτές τις… ξέχασε. Πρόκειται περισσότερο για λάθος, παρά για κάτι άλλο. Τουλάχιστον αυτό ελπίζουμε».

Από την πλευρά της ΕΛ.ΑΣ. διαψεύδονται οι ισχυρισμοί του Κοσετέλ. «Κανείς από τους 66 ανθρώπους που έφυγαν χθες από την Ελλάδα δεν ήθελε να παραμείνει εδώ», δήλωσε αξιωματούχος από το αστυνομικό τμήμα της Χίου υπό τον όρο της ανωνυμίας.
πηγη

Leave a Reply