Ίδια δικαιώματα συμβασιούχοι, αορίστου χρόνου στο Δημόσιο

0

Tη βούληση της κυβέρνησης να εφαρμοστεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που εξομοιώνει τα δικαιώματα των αορίστου χρόνου με αυτά των συμβασιούχων, στο ελληνικό Δημόσιο, εκφράζει στο Β΄μέρος της συνέντευξής του ο υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Χριστόφορος Βερναρδάκης: «Πρέπει να αντιμετωπιστεί το θέμα. Κομβικό σημείο είναι η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων στο Δημόσιο, οι οποίες θα πρέπει να έχουν αναλογική εφαρμογή και στους ορισμένου χρόνου. Είναι προφανές αυτό», λέει χαρακτηριστικά.

Παράλληλα ο κ. Βερναρδάκης τονίζει ότι με το νόμο για την κινητικότητα στην ουσία λύνεται το πρόβλημα τη διαφοροποίηση που υπήρχε στο Δημόσιο μεταξύ των μόνιμων και των περίπου 45-50.000 εργαζόμενων αορίστου χρόνου και οδηγούμαστε σε δύο σχέσεις εργασίας, των αορίστου χρόνου που καλύπτουν οργανική θέση και των συμβασιούχων που, όπως είχε τονίσει στο Α΄μέρος της συνέντευξης, στόχος είναι να μειωθούν. «Εκ των πραγμάτων (σ.σ. το πρόβλημα με τις πολλές σχέσεις εργασίας στο Δημόσιο) έχει λυθεί δια μέσου του νόμου για την κινητικότητα, καθώς ορίζει ότι κάθε Οργανισμός του Δημοσίου έχει ένα Οργανόγραμμα που αποτυπώνει τις οργανικες θέσεις. Δηλαδή, έχουμε μία οργανική θέση και έναν υπάλληλο με συγκεκριμένη σχέση εργασίας που πατάει πάνω στη θέση εργασίας. Με αυτό τον τρόπο δεν χρειάζεται να μετονομάσουμε μία σχέση εργασίας αορίστου χρόνου που ήταν 40-50.000 με το μόνιμο τακτικο προσωπικό. Αυτό το πράγμα λύνεται. Με τα νέα οργανογράμματα κάθε οργανική θέση θα έχει μία σχέση εργασίας είτε καύπτεται από τους αοριστου χρόνου είτε καλύπτεται από το παλίο μόνιμο τακτικό προσωπικό. Επομένως δεν χρειάζεται κάποια αλλαγή και δεν θα τεθεί θέμα αλλαγής του Συντάγματος στο ζήτημα αυτό», λέει χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, ο υπουργός Επικρατείας προαναγγέλει άμεση λύση στο θέμα που έχει δημιουργηθεί με την απόλυση εργαζόμενων από τους προσωρινούς πίνακες του ΑΣΕΠ, λόγω του διορισμού στη θέση τους συναδέλφων τους από τους οριστικούς πίνακες: «Θα δοθεί λύση αυτή την εβδομάδα. Καθυστέρησε για κάποιο λόγο νομοτεχνικό αλλά θα λυθεί. Θα δημιουργηθούν προσωποπαγείς θέσεις», λέει χαρακτηιστικά.

   «Όσοι μιλουν για 27.000 προσλήψεις στο Δημόσιο είναι άσχετοι»

Τέλος, ο κ. Βερναρδάκης απαντά στις καταγγελίες της ΝΔ περί 27.000 προσλήψεων στο Δημόσιο το 2016 χαρακτηρίζοντας «άσχετους» όσους ισχυρίζονται κάτι τέτοιο με βάση μια δειγματολητπική έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ: «Είναι εξοργιστικό ότι αναφέρονται σε 27.000. Αναφερόμενοι πού; Αναφερόμενοι σε μία δειγματοληπτική έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ. Όταν κάνεις μία δειγματοληπτική έρευνα και έχεις μια εκτίμηση ποσοστού έχει ένα συν-πλην. Αυτό το συν-πλην λέει ότι είναι συν 27.000 θεσεις εργασίας και θα μπορούσε να είναι και πλην. Δηλαδή έχει ένα συν και ένα πλην το ποσοστό που προκύπτει από τη δειγματοληπτική έρευνα. Εδώ μιλαμε οι άνθρωποι είναι άσχετοι. Δεν καταλαβαίνουμε γιατί συζητάμε.  Αλλά το βασικότερο είναι το εξής. Υπάρχει το εργαλείο της απογραφής, ανοιχτό σε όλους τους ανθρώπους. Παρακολουθούμε από το 2013 τον αριθμό των εργαζομένων στο ελληνικό Δημόσιο. Τι λέει αυτό. Ότι από τον Οκτώβριο του 2015 στον Οκτώβριο του 2016 είχαμε μείωση 2.000 υπαλλήλων στο τακτικό προσωπικό. Λιγότεροι κατά 2.000 είναι και οι υπάλληλοι στο έκτακτο προσωπικό», τονίζει ο υπουργός Επικρατείας.

Παράλληλα ο κ. Βερναρδάκης υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση πρέπει να προχώρησε σε προσλήψεις  γιατί «όταν ένα Δημόσιο έχει χάσει γύρω στις 400.000 ανθρώπους από το 2010 όλες οι δομές του είναι υποστελεχωμένες. Τι είπε ο Μητσοτάκης όταν πήγε στον Ευαγγελισμό; Ότι οι άνθρωποι δουλεύουν ηρωϊκά. Επομένως; Υπάρχει κανείς Έλληνας η Ελληνίδα που λέει ότι δεν πρέπει να κάνεις προσλήψεις στην Υγεία; Αυτός που το πιστεύει να σηκωθεί να το πει ευθεως. Και για ποιο λόγο το πιστευει αυτό το πράγμα. Μήπως το πιστέυει γιατί εξυπηρετεί συμφέροντα ιδιωτικής υγείας; Είναι δυνατόν ο πρόεδρος της ΝΔ στον Ευαγγελισμό να βλέπει με τα μάτια του τις ελλείψεις και προς τιμην του να απονέμει τα εύσημα στους εργααζόμενους αλλά η πολιτική της ΝΔ να είναι μην κάνετε προσλήψεις στην Υγεία την ώρα που προσπαθούμε να την σηκώσουμε στα πόδια της;», καταλήγει ο υπουργός Επικρατείας.

πηγη

Απάντηση