Η Ζωή πρωταγωνίστρια και στην Επίδαυρο! «Τι είπατε;»

0

ImageHandler (58)

Ο Γιάννης Μπέζος κατεβάζει την Ζωή από το προεδρικό έδρανο της Βουλής για να την ανεβάσει στο αργολικό θέατρο

Μπορεί να μην είναι η πρώτη φορά που η «σιδηρά» κυρία του Ελληνικού Κοινοβουλίου γίνεται αντικείμενο σάτιρας από το ευρηματικό χιούμορ ανώνυμων και επώνυμων δημιουργών, είναι ωστόσο η μοναδική που θα της αποδώσει το status, την αίγλη και το ρόλο που η ίδια επιθυμεί διακαώς.

Μετά τους Ράδιο Αρβύλα, τον Τάκη Ζαχαράτο και τον Μάρκο Σεφερλή που την υποδύθηκαν σε κωμικά σκετσάκια, ο Γιάννης Μπέζος κατεβάζει την Ζωή από το προεδρικό έδρανο της Βουλής για να την ανεβάσει στο αργολικό θέατρο, πρωταγωνίστρια στην αριστοφανική κωμωδία «Εκκλησιάζουσες».

Ο δημοφιλής ηθοποιός, στην πρώτη του κάθοδο στα Επιδαύρια ως σκηνοθέτης, δανείζεται από το πρόσωπο της κυρίας Προέδρου, το πολυσυζητημένο συνολάκι της, (βλέπε: την φαρδιά φούξια παντελόνα, την ροζ τσάντα και το μακρύ κίτρινο παλτό) και τα συνήθη χαρακτηριστικά της (βλέπε: απολυτότητα, εμμονή, δυναμισμός και πάθος για εξουσία) μεταφέροντας τα στο πρόσωπο της δυναμικής και πανούργας Πραξαγόρας, της ηρωίδας που μετά την ήττα της Αθήνας στον Πελοποννησιακό πόλεμο αναλαμβάνει τα ηνία μιας γυναικείας επανάστασης με μοναδικό στόχο την αλλαγή ολόκληρης της Αθηναϊκής Δημοκρατίας.

Οι Αθηναίες, με πρωτοβουλία της Πραξαγόρας μεταμφιέζονται σε άνδρες, πηγαίνουν κρυφά στην εκκλησία του Δήμου και περνούν ένα ψήφισμα που τους δίνει την εξουσία μετά της επακόλουθης δυνατότητας να επιβάλλουν τις πολιτικές τους μεταρρυθμίσεις εφαρμόζοντας περιουσιακή και ερωτική κοινοκτημοσύνη.

Ωστόσο, η υλοποίηση του προγράμματός τους θα αποδειχθεί ουτοπική και θα υπονομευθεί από διαδοχικές κωμικές καταστάσεις. Μέσα από τους χιουμοριστικούς διαλόγους και τα σπαρταριστά επεισόδια της πολιτικής αυτής κωμωδίας, ο ποιητής, εκφράζει την πικρία του για την αδιέξοδη κατάσταση της Αθήνας, μία κατάσταση που δεν απέχει και πολύ από την σημερινή πραγματικότητα με τις ομοιότητες να είναι κάτι παραπάνω από σαφείς και την σύγχρονη “διάδοχο” της Πραξαγόρας κάτι παραπάνω από “Παρούσα” στην πληγωμένη Ελλάδα του 2015…

Info: Οι παραστάσεις έχουν προγραμματιστεί για τις 31 Ιουλίουκαι την 1η Αυγούστου ενώ το Εθνικό διαθέτει 11.000 εισιτήρια στην τιμή των 8 ευρώ. Η προπώληση των εισιτηρίων για τις παραστάσεις της Επιδαύρου πραγματοποιείται από το Ελληνικό Φεστιβάλ (Πανεπιστημίου 39, στοά Πεσμαζόγλου 39).

Leave a Reply