Η Τρόικα «τιμωρεί» την κυβέρνηση με πρόσθετα μέτρα 400 εκατ. ευρώ το 2015

0

Η Τρόικα «τιμωρεί» την κυβέρνηση με πρόσθετα μέτρα 400 εκατ. ευρώ το 2015

«Εκδίκηση» από τους εκπροσώπους των δανειστών για την κατάργηση του χαρατσιού, αλλά και για την απόφαση του ΣτΕ για μείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων

Με την απαίτηση να λάβει πρόσθετα μέτρα ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ το 2015, «τιμωρεί» η Τρόικα την κυβέρνηση, για το «λάθος» της να καταργήσει το «χαράτσι» μέσω της ΔΕΗ στα ακίνητα (το γνωστό ΕΕΤΗΔΕ που μετεξελίχθηκε σε ΕΕΤΑ). Από το 2013 ήδη, όταν η κυβέρνηση επέμεινε να καθιερώσει τον νέο Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, η Τρόικα γινόταν πάντα έξαλλη όταν άκουγε «έσοδα απ΄τον ΕΝΦΙΑ». «Δεν έχετε βάση δεδομένων, δεν θα μπορέσετε να τα εισπράξετε» προειδοποιούσε διαρκώς, αλλά η κυβέρνηση προχώρησε στο νέο φόρο, θέλοντας να διευρύνει την φορολογική βάση του φόρου περιουσίας, για να μη σηκώνουν τα βάρη μόνον οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων και αστικών ακινήτων.

Τώρα πλέον όμως, όπως αποκαλύπτει το email που απέστειλε χτες βράδυ στους δανειστές ο Γκίκας Χαρδούβελης, η Τρόικα «εκδικείται» την κυβέρνηση και για την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ που υποχρεώνει το υπουργειο Οικονομικών να μειώσει τις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων μέσα σε 6 μήνες.

Συγκεκριμένα από το απαντητικό email της Αθήνας, προκύπτει ότι από τα 2,5 δισ. ευρώ στα οποία η Τρόικα ανεβάζει τα δημοσιονομικό κενό για το 2015 (ενώ η κυβέρνηση αρνείται την ύπαρξή του) τα 400 συνδέονται με τον ΕΝΦΙΑ.

  •  Τα 200 εκατομμύρια αφορούν την χαμηλή είσπραξη του ΕΝΦΙΑ του 2014. Η Τρόικα θεωρεί ότι θα εισπραχθεί μόλις τα 66% των βεβαιωθέντων φόρων και όχι το 75%-80% που υπολογίζει η κυβέρνηση. Το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει ότι ήδη εισπράχτηκε το 44,3% των βεβαιωθέντων φόρων και υπολογίζει ότι με τις δόσεις που απομένουν θα επιτευχθεί η δική της πρόβλεψη και όχι της Τρόικας. Οι επόμενοι μήνες –αλλά και τα αποτελέσματα είσπραξης του Νοεμβρίου που θα δημοσιοποιηθούν την άλλη εβδομάδα- θα δείξουν ποιος έχει το δίκιο με το μέρος του και αν θα απαιτηθούν επιπρόσθετα διορθωτικά μέτρα. Πάντως το γεγονός ότι περίπου 1 εκατομμύριο ιδιοκτήτες έχουν κάνει τις τελευταίες ημέρες αναδρομικά διορθώσεις στο Ε9 για να πληρώσουν λιγότερο ΕΝΦΙΑ, κάνει την πλάστιγγα να γέρνει προς το μέρος των δανειστών.
  •  Ωστόσο η Τρόικα ισχυρίζεται ότι το ελληνικό δημόσιο θα χάσει και άλλα 200 εκατ. ευρώ το 2015 από τη μείωση των αντικειμενικών αξιωντων ακινήτων, που θα ισχύσει με βάση την απόφαση του ΣτΕ. Αντίθετα με το ΕΕΤΗΔΕ,  ο ΕΝΦΙΑ επιβάλλεται με βάση την αντικειμενική αξία και εξαρτάται άμεσα από το ύψος των αντικειμενικών. Καθώς αυτές είχαν παραμείνει στα επίπεδα προ κρίσης από το 2007, η διόρθωση αναμένεται να φτάσει ή και να ξεπεράσει σε πολλές περιπτώσεις το 50%!

Ωστόσο, στο email που έστειλε στους δανειστές ο κ.Χαρδούβελης, επιμένει πως άδικα ανησυχούν. Τονίζει μάλιστα ότι τουλάχιστον 3 φορές την περασμένη εβδομάδα, με ισάριθμα email (στις 24/11, στις 27/11 και στις 29/11) τους έχει αποδείξει ότι κάνουν λάθος και δεν θα πρέπει να επιμένουν στις απαιτήσεις τους.

Για το 2015 υπό ψήφιση ο προϋπολογισμός προβλέπει έσοδα 3,5 δισ. από φόρους περιουσίας. «Σας εξηγήσαμε τον λόγο γιατί η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ δεν αναμένεται να επηρεάσε πρακτικά τα έσοδα του2015 από τον ΕΝΦΙΑ» για αυτό και ζητά να εκλείψει το ζήτημα για τα 200 εκατομμύρια που η Τρόικα προβλέπει σαν δημοσιονομική υστέρηση.

Ποιος είναι ο λόγος; Οι αντικειμενικές τιμές μπορεί να αλλάξουν ως τον Μάιο του 2015, αλλά ο ΕΝΦΙΑ του 2015 θα επιβληθεί με βάση τις αντικειμενικές τιμές που είχαν τα ακίνητα την 1η Ιανουαρίου της χρονιάς και, πάντως, τα νέα εκκαθαριστικά θα εκδοθούν πριν ισχύσουν οι όποιες μειώσεις.

Με άλλα λόγια , η αλλαγή στις αντικειμενικές τιμές μπορεί να επηρεάσει τον ΕΝΦΙΑ του 2016, αλλά όχι τον ΕΝΦΙΑ του 2015 που θα υπολογιστεί με τις ίδιες τιμές που η εφορία «μετρούσε» την αξία των ακινήτων το ….2007!

Είναι σαφές έτσι ότι οι προσδοκίες για τυχόν ελαφρύνσεις από τη μείωση των αντικειμενικών αναβάλλονται για το 2016, ενώ η Τρόικα κακώς αρνείται να μειώσει τις αξιώσεις της κατά τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ  αφού, τουλάχιστον για το 2015, φαίνεται πως πιάστηκαν «αδιάβαστοι» και από τον ισχύοντα νόμο για τον ΕΝΦΙΑ προκύπτει πως εχουν κάνει ακομα ένα λάθος στις εκιμήσεις τους.

Leave a Reply