Γράφει ο Αριστοτέλης Παπαμετζελόπουλος
Στο προηγούμενο άρθρο μου περί ψηφιοποίησης είχα αναφερθεί στην ανάγκη να μετασχηματιστεί το εμπόριο καθώς και το είδος και η ποιότητα των εργαζομένων.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που είναι στα σκαριά μεταξύ του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, του Υπουργείου Μετανάστευσης καθώς των Εξωτερικών η νέα γενιά εργαζομένων ακούει στους ψηφιακούς νομάδες.
Ως ψηφιακός νομάς ορίζεται ο εργαζόμενος που δουλεύει όχι απλά από το σπίτι του αλλά από το εξωτερικό, σε εταιρεία που εδρεύει σε άλλη χώρα. Έχει μεγάλη εξειδίκευση καθώς και εισοδηματικά κριτήρια.
Το συγκεκριμένο μοντέλο έχει εφαρμοστεί στην Εσθονία προ εξαμήνου με τίτλο «Digital Nomad Visa».
Πρόκειται για μια επαναστατική πολιτική εργασίας που θα εφαρμοσθεί και στην Ελλάδα και αναμένεται να αποτελέσει τη νέα γενιά εργαζομένων στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.
Η συγκεκριμένη ρύθμιση έρχεται σε μια περίοδο που η Ελλάδα μαστίζεται από την πανδημία όπως όλες οι ευρωπαΪκές χώρες με αποτέλεσμα τέτοιου είδους επανασταικές μορφές και πολιτικές εργασίας να είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητες.
Σε ό,τι αφορά την Κορινθία και τον ψηφιακό μετασχηματισμό του εμπορίου, αυτή η ρύθμιση μόνο καλό μπορεί να κάνει σε αυτήν την κατεύθυνση.
Σε συνδυασμό και με την έλευση του 5G στην Ελλάδα η ψηφιακή εποχή περνάει σε άλλο επίπεδο με συνέπεια η ελληνική αγορά των startup εταιρειών, της πληροφορικής και του ψηφιακού μάρκετινγκ να περνάει σταδιακά σε άλλο επίπεδο.
Δεν είναι λίγοι οι εργαζόμενοι ούτε όμως και οι νεοφυείς επιχειρήσεις που έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν την αναπτυσσόμενη αγορά των «ψηφιακών νομάδων» στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.
Η εισροή «ανθρώπινου κεφαλαίου» στην Ελλάδα με αυτό το σχέδιο νόμου θα γίνει ευκολότερη και έτσι όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι στον τομέα της «έντασης γνώσης» θα βγάλουν την «ψηφιακή βίζα» αναβαθμίζοντας έτσι επιχειρήσεις και ψηφιακές δημόσιες υποδομές στην Ελλάδα.
Αναμένεται το Ακαθάριστο Εγχώριο ΠροΪόν να αυξηθεί αλλά και το status της Ελλάδας ως χώρας μεταρρυθμιστικής να τονισθεί στο εξωτερικό. Σημειώνεται ότι στην Εσθονία το κατώτατο όριο μισθού για την ψηφιακή βίζα ορίστηκε στα 3.500€.
Σύμφωνα με το διεθνές περιοδικό FORBES πολλές ευρωπαΪκές πρωτεύουσες μεταξύ αυτών και η Αθήνα ετοιμάζονται να υποδεχθούν αυτήν την ειδική κατηγορία εργαζομένων με αποτέλεσμα να ανταγωνίζονται μεταξύ τους ευνοΪκότερες ρυθμίσεις για τους ψηφιακούς νομάδες.
Σίγουρα δεν θα παίξει ρόλο η εθνικότητα αλλά η δεξιότητα για την αποτελεσματικότερη απορρόφηση τέτοιου είδους εργαζομένων.
Μέχρις ότου, νομοθετηθεί το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, εύλογο θα ήταν οι νέοι αλλά και όσοι πιο μεγάλοι εργαζόμενοι έχουν εξοικείωση με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, να ρίξουν μια ματιά σε εκαπιδευτικά προγράμματα ψηφιακού μάρκετινγκ και social media.