Η νίκη Ερντογάν «βύθισε» την τουρκική λίρα σε νέο ιστορικό χαμηλό

0

Η τουρκική λίρα καταβαραθρώθηκε σε νέο ιστορικό χαμηλό τη Δευτέρα καθώς ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επικράτησε στις προεδρικές εκλογές του 2023, παραμένοντας κυρίαρχος για μια ακόμη πενταετή θητεία.

Ειδικότερα, το τουρκικό νόμισμα διαπραγματεύθηκε στα 20,0608 έναντι του δολαρίου τη Δευτέρα, αγγίζοντας ιστορικό χαμηλό, με την Morgan Stanley να προειδοποιεί ότι η ισοτιμία μπορεί να φτάσει τις 26 λίρες ανά δολάριο.

«Υπάρχει μια αρκετά απαισιόδοξη προοπτική για την τουρκική λίρα ως αποτέλεσμα της νίκης του Ερντογάν μετά τις εκλογές», επεσήμανε ο οικονομολόγος της Wells Fargo και στρατηγικός αναλυτής του FX, Μπρένταν ΜακΚένα μιλώντας στο CNBC. Παράλληλα, προέβλεψε πως η λίρα θα φτάσει σε νέο ιστορικό χαμηλό, στις 23 έναντι του αμερικανικού δολαρίου μέχρι το τέλος του δεύτερου τριμήνου και στη συνέχεια στις 25 ανά δολάρια το 2024. Το νόμισμα της γειτονικής μας χώρας έχει απωλέσει περίπου το 77% της αξίας του έναντι του δολαρίου τα τελευταία πέντε χρόνια. Μάλιστα, ο ΜακΚένα αναμένει πως η δυσοίωνη κατάσταση θα επιδεινωθεί όσο οι ανορθόδοξες νομισματικές και οικονομικές πολιτικές της Τουρκίας συνεχίζονται.

«Είναι πολύ ζοφερή η οικονομική πραγματικότητα και οι προοπτικές για την αγορά της Τουρκίας» έσπευσε να συμπληρώσει.

«Μια νίκη Ερντογάν δεν προσφέρει άνεση σε κανέναν ξένο επενδυτή», τονίζει ο Χασνάν Μαλίκ, υπεύθυνος στρατηγικής στην Tellimer στο Ντουμπάι. «Με πολύ υψηλό πληθωρισμό, πολύ χαμηλά επιτόκια και χωρίς καθαρά συναλλαγματικά αποθέματα, μια οδυνηρή κρίση που θα επηρεάσει όλα τα περιουσιακά στοιχεία θα μπορούσε να έρχεται» υποστήριξε.

«Η τρέχουσα κατάσταση, απλώς, δεν είναι βιώσιμη», διεμήνυσε ο Τίμοθι Ας, στρατηγικός αναλυτής της BlueBay Asset Management. «Με περιορισμένα αποθέματα συναλλάγματος και αρνητικά πραγματικά επιτόκια, η πίεση στη λίρα είναι βαριά» πρόσθεσε.

Πηγή

Leave a Reply