Η μη πληρωμή της δόσης σήμερα προκαλεί αναταραχή

0

ImageHandler (71)

«Αλμα» στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, πτώση στις χρηματαγορές, μετά το αίτημα ενοποίησης – Ούτε ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Euroworking Group γνώριζε τις προθέσεις της κυβέρνησης – Μέχρι τελευταία στιγμή περίμενε κανονικά την πληρωμή η Λαγκάρντ

Η αιφνιδιαστική κίνηση της κυβέρνησης να ζητήσει την ενοποίηση των δόσεων του Ιουνίου από το ΔΝΤ, φαίνεται πως έχει επιπτώσεις, όχι μόνο προς τα στελέχη του Ταμείου που δεν γνώριζαν τίποτα μέχρι την τελευταία στιγμή, αλλά και προς τις χρηματαγορές που σήμερα αντιδρούν αρνητικά, μετά τις εξελίξεις.

Σήμερα επίσης μεγάλο άλμα καταγράφουν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων: Η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου κινείται ανοδικά 42 μονάδες βάσης στο 10,946% έχοντας φτάσει νωρίτερα έως και το 11,38%. Η απόδοση του 2ετούς ομολόγου σημείωσε άνοδο 161,7 μονάδες στο 23,448% έχοντας φτασει έως και το 24,37% νωρίτερα.

Και η αντίδραση των χρηματαγορών στην κίνηση της Ελλάδας αποτυπώνει τις αρνητικές επιπτώσεις και τα «μαύρα σύννεφα» που μαζεύονται εκ νέου στις διαπραγματεύσεις. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υποχωρούν για τέταρτη μέρα, καθώς η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης «χτύπησε καμπανάκι» στους επενδυτές, οι οποίοι ανησυχούν ότι είναι κοντά το ενδεχόμενο χρεοκοπίας, εάν δεν υπάρξει συμφωνία άμεσα.

Σε αυτό το κλίμα, ο Stoxx Europe 600 υποχωρεί 0,8% στις 389,64. Ο δείκτης έχει υποχωρήσει μέχρι στιγμής κατά 2,5% αυτή την εβδομάδα, καθώς τα νέα από το μέτωπο των διαπραγματεύσεων για την Ελλάδα είναι αρνητικά. Ο δείκτης έχει υποχωρήσει κατά 5,8% από το ρεκόρ του Απριλίου.

Ο FTSE 100 υποχωρεί 0,46% στις 6.827 μονάδες, ενώ ο DAX σημειώνει πτώση 0,78% στις 11.252 μονάδες, διευρύνοντας την πτώση στο -9,3% από τα υψηλά του Απριλίου. Απώλειες 0,87% στις 4.943 μονάδες για τον CAC 40, πτώση 0,68% στις 11.070 μονάδες και ο FTSE MIB με πτώση 0,66% στις 23.182 μονάδες.

Στο πεδίο των μετοχών κινήσεις καταγράφουν η IG Group Holdings που σημειώνει πτώση 1,9% και η Vodafone Group Plc που σημειώνει άνοδο 1,3%.

Πάνω από 4,7% διαμορφώθηκε η πτώση και στην Αθήνα, με τον Γενικό Δείκτη να διαμορφώνεται στις 789 μονάδες (δείτε εδώ περισσότερα).

Την ίδια ώρα το κλίμα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι πολύ βαρύ για την Ελλάδα. Χαρακτηριστικό είναι πως η ίδια η διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, μία ώρα πριν κατατεθεί το αίτημα, δεν γνώριζε τίποτα επ’ αυτού, ενώ λίγες ώρες νωρίτερα, δήλωνε σε επίσημη συνέντευξη Τύπου πως περιμένει κανονικά την καταβολή της δόσης, βάσει των μηνυμάτων που είχε από την Ελλάδα, ακόμα και από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Την δυσαρέσκεια των στελεχών του ΔΝΤ αποτυπώνουν τα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, που σχολιάζουν πως η κίνηση αυτή της κυβέρνησης δείχνει «περιφρόνηση» της Ελλάδας προς το Ταμείο. Τελικά, γύρω στις 8 το απόγευμα, μέσω του εκπροσώπου Τύπου του Τζέρι Ράις, το ΔΝΤ δήλωνε επισήμως πως κατατέθηκε τέτοιο αίτημα και πως «υπάρχει αυτή η δυνατότητα από μια απόφαση των τελών της δεκαετίας του 1970».

Αναλυτές από την Ευρωπαϊκή Ένωση εκτιμούν πάντως πως η κίνηση αυτή της Ελλάδας μάλλον έριξε «λάδι στη φωτιά» των σχέσεων με το ΔΝΤ, που θεωρείται ο «σκληρός» παίκτης της διαπραγμάτευσης. Οι προτάσεις του Ταμείου απέχουν πολύ από εκείνες της ελληνικής κυβέρνησης και η μη καταβολή της δόσης δεν πρόκειται να βελτιώσει την κατάσταση, σημείωνε χαρακτηριστικά ο Guardian.

Παράλληλα, ο δημοσιογράφος Peter Spiegel από τους Financial Times, αποκαλύπτει πως για την κίνηση εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, δεν γνώριζε ούτε ο εκπρόσωπός της στο Euroworking Group, η συνεδρίαση του οποίου βρισκόταν σε εξέλιξη το απόγευμα της Πέμπτης – την ώρα δηλαδή που κατατέθηκε το ελληνικό αίτημα. Οι πληροφορίες αυτές, έρχονται «σε συμπλήρωμα» εκείνων από την Αθήνα, που έλεγαν πως ούτε πολλοί και κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης γνώριζαν για την κίνηση αυτή.

Leave a Reply