Η Κυβέρνηση θα έπεφτε για αυτό πήγαμε σε δημοψήφισμα

0

Η κυβέρνηση κατέφυγε στο δημοψήφισμα γιατί δε μπορούσε να περάσει τη συμφωνία από τη Βουλή. “Θα την καταψήφιζαν οι βουλευτές μας”, είπε στο CNN ο Ε. Τσακαλώτος.

image

“Η συμφωνία που μας πρότειναν οι θεσμοί δεν ανταποκρινόταν σε αυτά που υποσχεθήκαμε να κάνουμε. Επομένως δε μπορούσαμε να την περάσουμε από τη Βουλή, γιατί θα την καταψήφιζαν οι βουλευτές μας και θα έπεφτε η κυβέρνηση. Γι’ αυτό πήγαμε σε δημοψήφισμα”, τόνισε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης στο CNN και τη δημοσιογράφο Κριστιάν Αμανπούρ.

Στη συνέχεια επεσήμανε ότι πρέπει να “αποφασίσει ο λαός αν είναι ένας δίκαιος συμβιβασμός. Αν απαντήσουν ”Ναι”, θα το σεβαστούμε. Αν πούνε ”Οχι”, θα συνεχίσουμε τη διαπραγμάτευση, για μία συμφωνία βιώσιμη».

Στην περίπτωση που επικρατήσει το «Ναι» στο δημοψήφισμα, τότε τα επιχειρήματα και οι θέσεις της κυβέρνησης θα έχουν ηττηθεί, παραδέχθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών. «Δεν θα κάνω υποθέσεις για τις πολιτικές διαδικασίες. Θα πρέπει να εφαρμοστεί η συμφωνία, αλλά αυτή η κυβέρνηση με την τωρινή της μορφή δεν θα μπορεί να την περάσει. Εκείνοι που την πιστεύουν θα πρέπει να έχουν μεγαλύτερο λόγο από εκείνους που δεν την πιστεύουμε και είναι κάτι που πρέπει να δούμε πώς θα γίνει», τόνισε.

“Πάντα υπάρχει λόγος για δημοκρατία”
Υποστήριξε πάντως ότι “μπορούμε να έχουμε μία λίγο πιο βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη συμφωνία. Είναι ώρα να φύγει το Grexit από το τραπέζι».

Οταν η Κριστίν Αμανπούρ επέμεινε στο γιατί γίνεται το δημοψήφισμα, από τη στιγμή που έχει αποσυρθεί η πρόταση των δανειστών, ο αναπληρωτής υπουργός απάντησε: «Πάντα υπάρχει λόγος για δημοκρατία. Αν η Ευρώπη αποφασίσει ότι δεν μπορεί να ζήσει με μία κυβέρνηση με ελαφρώς διαφορετικές προτεραιότητες, κοινωνικές και οικονομικές, τότε κλείνει την πόρτα στη δημοκρατία και ανοίγει την πόρτα σε επικίνδυνες ακροδεξιές πολιτικές. Αν δεν υπάρχει τίποτα στο τραπέζι μετά από την εντολή του λαού, τότε όλος ο κόσμος θα βγάλει το συμπέρασμα ότι στην Ευρώπη μπορείς να ψηφίσεις ό,τι θέλεις, αλλά πάντα θα έχεις τις ίδιες πολιτικές. Αυτό δεν είναι καλό για τη δημοκρατία».

Πηγή: thetoc.gr

Leave a Reply