Η καυτή 6η Δεκεμβρίου της κυβέρνησης

0

SAMARAS

Τρία γεγονότα τόσο διαφορετικά μεταξύ τους, που όμως δημιουργούν πονοκέφαλο στην κυβέρνηση και θέτουν σε κόκκινο συναγερμό ολόκληρο τον κρατικό μηχανισμό και σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα την ελληνική αστυνομία.

Το 48ωρο της ερχόμενης Παρασκευής και Σαββάτου θα είναι ίσως ένα από τα πιο δύσκολα της κυβέρνησης σε επίπεδο αστυνόμευσης και συνθηκών ασφαλείας της Αθήνας με αφορμή καταρχήν την άφιξη του νέου πρωθυπουργού της Τουρκίας Αχμετ Νταβούτογλου και ολοκλήρου του υπουργικού συμβουλίου της χώρας και πλήθους Τούρκων επιχειρηματιών, τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις μνήμης για τον Αλέξη Γρηγορόπουλο, αλλά και την πιθανή άφιξη των ελεγκτών της τρόικα την ίδια ημέρα.

Ήδη το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει στηθεί ένα πλήρες επιχειρησιακό σχέδιο για την ασφαλή κάλυψη πιθανών και απίθανων στόχων, ενώ το τρίγωνο του ιστορικού «δακτυλίου» της Αθήνας θα θυμίζει απόρθητο φρούριο.

Είναι ενδεικτικό ότι ενόψει και του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας που θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Χιλτον στις 5 και 6 Δεκεμβρίου, οι εισηγήσεις για να πραγματοποιηθεί εκτός του κέντρου της Αθήνας, σε περιοχή των νοτίων προαστίων, απορρίφθηκαν προκειμένου ολόκληρη η αστυνομική δύναμη να είναι συγκεντρωμένη σε μια ακτίνα 10 χιλιομέτρων και όχι διάσπαρτη σε διαφορά σημεία του λεκανοπεδίου.

Με πιθανό το σενάριο να επανέλθουν στην Αθήνα το Σάββατο και οι εκπρόσωποι της τρόικα, η κυβέρνηση θα έχει έναν «βραχνά» λιγότερο με δεδομένο ότι οι τροϊκανοί έχουν ως έδρα διαμονής το ίδιο ξενοδοχείο και δεν θα χρειαστεί περαιτέρω αστυνομική δύναμη για τις μετακινήσεις τους.

Άλλωστε, ειδικά το προσεχές Σάββατο, το κέντρο επιχειρήσεων στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση θα βρίσκεται σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού» προκειμένου να ελέγξει τα σημεία από όπου θα περάσουν οι πορείες μνήμης για τον Αλέξη Γρηγορόπουλο και να εξασφαλίσει ότι δεν θα σημειωθούν καταστάσεις και γεγονότα του παρελθόντος, με πυρπολισμούς καταστημάτων, τραπεζών και καταλήψεις δημοσίων κτιρίων.

Ανάλογα αναμένεται να είναι και τα μετρά αστυνόμευσης στα κέντρα των πόλεων σε ολόκληρη των επικράτεια, μετά και τα όσα συνέβησαν χθες βράδυ, με καμμένα αυτοκίνητα και οδοφράγματα στα Εξάρχεια, μετά τη λήξη της πορείας αλληλεγγύης στον απεργό πείνας Νίκο Ρωμανό.

Leave a Reply