Η ιστορική ομιλία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο και τα μηνύματα

0

Το σκηνικό που στήθηκε στην έδρα του Κογκρέσου στον λόφο του Καπιτωλίου στην Ουάσιγκτον για την υποδοχή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος έγινε ο πρώτος Έλληνας ηγέτης που απηύθυνε ομιλία στα δύο νομοθετικά σώματα των Ηνωμένων Πολιτειών, ήταν εντυπωσιακό τόσο μπροστά τις κάμερες, που μετέφεραν την εικόνα με τους όρθιους βουλευτές και Γερουσιαστές από τα δύο κόμματα να χειροκροτούν ζωηρά τον ομιλητή, όσο και πίσω από αυτές.Η έμπειρη Αμερικανίδα πολιτικός συνέκρινε τον λόγο του Κυριάκου Μητσοτάκη με αντίστοιχη ομιλία με θέμα τη δημοκρατία που είχε εκφωνήσει πριν από 30 χρόνια ο Τσέχος Πρόεδρος και διάσημος συγγραφέας Βάτσλαβ Χάβελ. «Η σημερινή ομιλία του πρωθυπουργού είναι αυτής της κατηγορίας», επεσήμανε η κ. Πελόζι. Ενώ πολλοί ήταν εκείνοι που την χαρακτήριζαν «ιστορική», όχι μόνον γιατί δεν είναι συνηθισμένο να μιλάει ένας ξένος ηγέτης σε κοινή συνεδρίαση των κοινών Σωμάτων, όσο, περισσότερο για τα μηνύματα που εξέπεμψε αναφορικά με τη Δημοκρατία και τη σημασία που έχει λειτουργία των θεσμών της για την κοινωνική συνοχή.

Κατά την παρουσία του στο Καπιτώλιο και στη διάρκεια των πυκνών επαφών που είχε με πολιτικούς άνδρες και γυναίκες τόσο από τους Δημοκρατικούς όσο και από τους Ρεπουμπλικάνους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε, σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα των τουρκικών προκλήσεων που δημιουργεί κλίμα αστάθειας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Όπως μεταφέρουν συνεργάτες του, ο πρωθυπουργός, σε συνέχεια της σαφήνειας με την οποία καταδίκασε από το βήμα του Κογκρέσου τις αναθεωρητικές πολιτικές και την αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων με τις υπερπτήσεις αεροπλάνων πάνω από τα ελληνικά νησιά, έδειξε σε πολλούς συνομιλητές τουρκικούς χάρτες με τα σύνορα της λεγόμενης «Γαλάζιας Πατρίδας» προκειμένου να δείξει τις απειλητικές διαθέσεις της γείτονος μας.
Στόχος του πρωθυπουργού ήταν να πείσει τους συνομιλητές του ώστε να μην άρει το Κογκρέσο το εμπάργκο που έχει θέσει στην αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16 που διαθέτει η Άγκυρα, καθώς και στην παραγγελία νέων, όπως και στη συμμετοχή της στην κατασκευή και προμήθεια αεροσκαφών 5ης γενιάς, τύπου F-35.«Είμαστε μαζί σας», ήταν, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η αντίδραση της κ. Πελόζι όταν ο κ. Μητσοτάκης της έδειξε τους τουρκικούς χάρτες, κάτι που είχε κάνει την προηγούμενη ημέρα και στο τετ α τετ του Λευκού Οίκου με τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.
Οι διαβεβαιώσεις – υποσχέσεις που έλαβε ο κ. Μητσοτάκης ήταν, σύμφωνα με συνεργάτες του, ότι το Κογκρέσο δεν πρόκειται να μεταβάλει τη στάση του που καθορίστηκε από την επιλογή της Τουρκίας να προμηθευτεί τα ρωσικής κατασκευής αντιαεροπορικά συστήματα S-400, κόντρα στη βούληση των Αμερικανών συμμάχων της.
Αντιθέτως, το κλίμα και στο Κογκρέσο, λένε οι ίδιες πηγές ήταν θετικό τόσο υπέρ της προμήθειας αεροσκαφών F-35 από την Ελλάδα όσο και από την ανάδειξη της σε ενεργειακό κόμβο που θα διασυνδέει την Αφρική και την Ασία με την Ευρώπη, έτσι ώστε η τελευταία να απεξαρτηθεί από την ανάγκη για ρωσική ενέργεια.Τι λένε στην κυβέρνηση για το ταξίδι
Συνοψίζοντας τα αποτελέσματα της διήμερης επίσκεψης του πρωθυπουργού στην αμερικανική πρωτεύουσα, κυβερνητικές πηγές την χαρακτήριζαν «απόλυτα επιτυχημένη», καθώς, όπως σημείωναν «η Ελλάδα επέστρεψε δυναμικά στο παγκόσμιο και περιφερειακό γίγνεσθαι, ως ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη». Είναι, συμπλήρωναν, «πόλος σταθερότητας, δικαίου, ασφάλειας και ανάπτυξης».
Πρόσθεταν ότι η χώρα μας «κρατάει τα κλειδιά της ειρήνης και της ενεργειακής σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, ενώ «η κληρονομιά της, σε αξίες και αρχές, αναγνωρίζεται ως η πηγή του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού» και «ηθικός θεματοφύλακας της ελευθερίας και της δημοκρατίας».
Για τις σχέσεις της Ελλάδας και των ΗΠΑ επεσήμαναν ότι, πέρα από ιστορική φιλία, σήμερα έχουν αμοιβαία συμφέροντα και κοινές καταστατικές αρχές». Πρόσθεταν ότι «η Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια δυναμώνει με την πρόοδο που εξασφαλίζει η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της και του ανθρώπινου δυναμικού της, χάρη στο σχέδιο της κυβέρνησης».
Και καταλήγοντας σημείωναν ότι «ο λαός είδε τα αποτελέσματα των μεγάλων πολιτικών μας επιλογών και της εργώδους προσπάθειάς μας. Είμαστε πια στο επίπεδο που μας αξίζει και αυτό είναι αφετηρία για να πάμε ακόμα καλύτερα».Παράσημα σε ομογενείς, με παρόντα τον ΜενέντεςΟ πρωθυπουργός έγινε επίσης δεκτός με ενθουσιασμό στον τελευταίο σταθμό της επίσκεψής του στις ΗΠΑ από εκατοντάδες παράγοντας της ελληνικής Ομογένειας που συμμετείχαν σε δεξίωση που παρέθεσαν οργανώσεις της ελληνοαμερικανικής κοινότητας.

Leave a Reply