Η ισπανική κυβέρνηση δεν θα εφαρμόσει το άρθρο 155 αν ο Πουτζντεμόν προκηρύξει εκλογές

0

Η κυβέρνηση της Ισπανίας είναι έτοιμη να αναστείλει την εφαρμογή του άρθρου 155 του συντάγματος, δηλαδή να μην θέσει υπό κηδεμονία την Καταλονία καταργώντας την αυτονομία της, εφόσον ο Κάρλες Πουτζντεμόν προκηρύξει πρόωρες εκλογές, αναφέρει στη διαδικτυακή της έκδοση η καταλανική εφημερίδα La Vanguardia, επικαλούμενη πηγές του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος.

Ο Πουτζντεμόν εξετάζει το ενδεχόμενο να προκηρύξει εκλογές, σύμφωνα με τους πολιτικούς συμμάχους του, σε μια προσπάθεια να τερματιστεί το αδιέξοδο μεταξύ Μαδρίτης και Βαρκελώνης. Ωστόσο, το καταλανικό, αυτονομιστικό κόμμα ERC (Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας) απειλεί να αποχωρήσει από την περιφερειακή κυβέρνηση στην περίπτωση που προκηρυχθούν εκλογές.

«Δεν δικαιολογείται. Πρόκειται για ρητή αποκήρυξη της εντολής που δόθηκε την 1η Οκτωβρίου (σ.σ. το δημοψήφισμα που η Μαδρίτη θεωρεί αντισυνταγματικό) χωρίς κανενός είδους αντιστάθμισμα», είπε μια πηγή του κόμματος, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Καταλονίας θα εκφωνήσει τελικά μία ομιλία σήμερα στις 17.00 τοπική ώρα (18.00 ώρα Ελλάδας), όπως ανακοίνωσε η τοπική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τους πολιτικούς συμμάχους του ο Πουτζντεμόν πρόκειται να ανακοινώσει την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Leave a Reply