Η Ελλάδα πήρε επενδυτική βαθμίδα από την DBRS – Στο ΒΒΒ η ελληνική οικονομία

0

Για τουλάχιστον μια δεκαετία οι ξένοι Οίκοι δεν ήθελαν να ακούσουν ξανά το όνομα «Ελλάδα», σβήνοντας τη χώρα από τον χάρτη των Επενδύσεων. Δεκατρία χρόνια παρέμειναν τα ελληνικά ομόλογα μέσα στην υποβάθμιση και στην κατηγορία “junk” (σκουπίδια). Αλλά μέσα σε ένα ζοφερό οικονομικό περιβάλλον παγκοσμίως -και με πόλεμο στην Ευρώπη- η Ιστορία τώρα γράφεται ανάποδα: ο Καναδικός Οίκος DBRS Morngingstar αποτολμά να γίνει ο πρώτος μεγάλος διεθνείς Οίκος, που αναβαθμίζει την ελληνική Οικονομία ξανά στην «Α΄Εθνική» των αγορών. Δύο… καλύτερα από έναν!

Χωρίς θριαμβολογίες, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε χθες πως «σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία για την πατρίδα μας, σε μια στιγμή που η σκέψη όλων μας είναι στα θύματα των άνευ προηγουμένου φυσικών καταστροφών και τις οικογένειές τους, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για την Ελλάδα μετά από πολλά χρόνια, είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη για τη χώρα μας…. Σημαίνει επίσης περαιτέρω βελτίωση των όρων δανεισμού, μεγαλύτερες επενδύσεις στη χώρα, ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας».

Ο άμεσος αντίκτυπος της αναβάθμισης από έναν Οίκο που είναι αναγνωρισμένος από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σημαίνει ότι η ΕΚΤ θα ανακοινώσει μικρότερο “κούρεμα” στα ελληνικά ομόλογα. Η αναβάθμιση μειώνει αυτομάτως τα haircuts της ΕΚΤ των ελληνικών ομολόγων κατά 40% κατά μέσο όρο και εξασφαλίζει τη μελλοντική συμπερίληψή τους σε όλες τις πράξεις του ευρωσυστήματος, χωρίς να εξαρτώνται πλέον από την παροχή κάποιου διακριτική «εξαίρεση» (waiver).

Ωστόσο η κυβέρνηση δεν αρκείται σε αυτό: επόμενος στόχος της είναι να μην μείνει μόνο ένας, αλλά να γίνουν δύο τουλάχιστον οι Οίκοι αξιολόγησης που «ψηφίζουν Ελλάδα» για την επενδυτική βαθμίδα. Γιατί το μήνυμα τότε γίνεται…. ισχυρό προσκλητήριο στα μεγάλα διεθνή κεφάλαια, για να επενδύσουν ξανά άφοβα όχι μόνον σε ομόλογα, αλλά και στην ελληνική οικονομία γενικότερα! Για αυτό στρέφει από τώρα την προσοχή της στις επόμενες αξιολογήσεις, από την S&P στις 20 Οκτωβρίου και την Fitch την 1η Δεκεμβρίου –καθώς η επενδυτική βαθμίδα για την Ελλάδα βρίσκεται μόλις ένα βήμα μακριά στις αξιολογήσεις και των δύο οίκων- χωρίς να παραβλέπει κανείς όμως και την αξιολόγηση της Mooody’s που έχει «ξεχάσει» την Ελλάδα τρία σκαλοπάρια κάτω από την επενδυτική κατηγορία.

Πηγή

Leave a Reply