Η εφορία Αρχαιοτήτων αναδεικνύει τον σταυρεπίστεγο βυζαντινό ναό της Θεοτόκου στα Αθίκια.

0
Στην εκπνοή του 2021, η Εφορεία Αρχαιοτήτων  Κορινθίας αποφάσισε να προχωρήσει σε εργασίες καθαίρεσης των εξωτερικών επιχρισμάτων ενός σημαντικού μνημείου της Κορινθίας. Πρόκειται για τον σταυρεπίστεγο βυζαντινό ναό της Θεοτόκου στα Αθίκια.
Αποκαλύφθηκε έτσι για πρώτη φορά, μετά από πολλές δεκαετίες, η αρχική τοιχοποιία, ενώ ειδικευμένος συντηρητής αφαίρεσε επιχρίσματα από τις εσωτερικές επιφάνειες του ναού, φέρνοντας στο φως άγνωστες τοιχογραφίες του 13ου αιώνα, εν μέρει καλυμμένες από νεότερες της εποχής της Τουρκοκρατίας, του ζωγράφου Ασημάκη Καπετανόπουλου από τα Καλάβρυτα.
Με τις εργασίες αυτές και όσες έχουν προγραμματιστεί για το άμεσο μέλλον, ο ναός ανακτά σταδιακά την αρχική του όψη και αναδεικνύεται ως ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα βυζαντινά εκκλησιαστικά μνημεία της Κορινθίας.
Η ομορφιά του μνημείου εξαίρεται μέσα σε ένα ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον, με τα δεκάδες δένδρα –βελανιδιές και πεύκα-, ορισμένα αιωνόβια, να δημιουργούν ένα τοπίο αυθεντικό και αλώβητο από τον χρόνο και τις ανθρώπινες επεμβάσεις, απρόσμενο για τον επισκέπτη και άξιο θαυμασμού που γαληνεύει την ψυχή….

Leave a Reply