Η αποκλειστική συνέντευξη Τζιτζικώστα στο Θύμιο Τσαρμπό και το eKorinthos.gr

0

tzitzi2

Κύριε Τζιτζικώστα να σας ευχηθούμε καλή επιτυχία και να σας ευχαριστήσουμε που αποδεχθήκατε να έχουμε αυτή τη συνέντευξη 2 μέρες πριν την επίσκεψή σας στην Κορινθία. Μάλιστα φαίνεται ότι σε αντίθεση με τις βουλευτικές εκλογές η Κορινθία έχει την τιμητική της αφού με εσας πλέον όλοι οι υποψήφιοι πρόεδροι θα την έχουν επισκεφθεί…

Πριν περάσουμε στις ερωτήσεις σας θέλω να πω πως η Κορινθία και συγκεκριμένα η Κόρινθος αποτελούσε ιστορικά ένα σημαντικό γεωγραφικό μέρος. Από τον Ισθμό που ένωνε 2 στεριές και διευκόλυνε τις εμπορικές συναλλαγές και τις μετακινήσεις ετσι και τωρα η Κόρινθος συνιστά ζωτικό κομμάτι διεύρυνσης της οικονομικής και οχι μονο δραστηριότητας της πρωτεύουσας.

Για αυτο το λόγο η περιοχή πρεπει σε καθε περιπτωση να στηριχθεί με έργα ανάπτυξης και οχι φόρους οπως αυτούς που επέβαλε βίαια ο ΣΥΡΙΖΑ σε σημαντικά κομμάτια του πλήθυσμού οπως οι αγρότες.

Ευχαριστούμε για την εισαγωγή κ. Τζιτζικωστα ας περάσουμε λοιπόν στις ερωτήσεις μας.Με αφορμή λοιπόν τη συζήτηση για το που πρέπει να απευθυνθεί η ΝΔ για να διευρύνει τα ποσοστά της και με δεδομένα τα 2 τελευταία αποτελέσματα. Εσείς τι κόμμα θέλετε, κεντρώο, δεξιό, φιλελεύθερο και πως σκοπεύετε να δώσετε “ταυτότητα”. 

Η ερώτησή σας νομιμοποιεί ακριβώς αυτό το οποίο λέω, από τη πρώτη στιγμή που κατέθεσα υποψηφιότητά μου. Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Νέας Δημοκρατίας είναι πως δεν έχει ιδεολογικό στίγμα, ακριβώς γιατί έχασε στην κοινωνία τη μάχη των ιδεών.

Η Νέα Δημοκρατία είναι η μεγάλη Κεντροδεξιά Παράταξη της χώρας και αυτό που σχεδιάζω εγώ είναι να γίνει και σύγχρονη. Αυτό σημαίνει κοινωνικός φιλελευθερισμός σε μια οικονομία που παράγει πλούτο και δεν διανέμει τη φτώχεια, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, σε μία κοινωνία που εγγυάται τα δικαιώματα όλων και χτίζει ξανά το νέο κομματικό κράτος  προστατεύοντας τα προνόμια των λίγων και εκλεκτών.

Αυτή η κοινωνία έχει λόγους να είναι περήφανη για τον εαυτό της και να υποστηρίζει την εθνική της οντότητα με έναν σύγχρονο πατριωτισμό, που δεν έχει μόνο αναμνήσεις και κληρονομιές, αλλά ζωή και σχέδια για το μέλλον.

Ο νέος πρόεδρος της ΝΔ δε θα αποφασιστεί μέσα από ένα συνέδριο κομματικών στελεχών αλλά από το λαό. Σας φοβίζει το γεγονός πως το εκλογικό σώμα που θα κληθεί να ψηφίσει δεν είναι γνωστό; Αυτό το άνοιγμα δεν κρύβει κινδύνους;

Το μόνο που πραγματικά θα με φόβιζε, θα ήταν η επιλογή, την οποία καταφέραμε να αποτρέψουμε, η Νέα Δημοκρατία να κλειστεί στο καβούκι της. Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί κάποιοι φοβούνται τον κόσμο της παράταξής μας, ενώ στην πραγματικότητα θα έπρεπε να ανησυχούν σοβαρά για το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία απομονώνεται ολοένα και περισσότερο από την κοινωνία. Από το 2004 έχουμε χάσει 2 εκατομμύρια ψηφοφόρους, στο ίδιο χρονικό διάστημα χάσαμε 600.000 νέους ψηφοφόρους, ενώ στις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου μας ψήφισαν 200.000 λιγότεροι ψηφοφόροι με τους οποίους έχουμε κοινή ιδεολογική αφετηρία. Αυτή την πορεία καλούμαστε να αντιστρέψουμε. Η Νέα Δημοκρατία μόνο να κερδίσει έχει από το άνοιγμα στην κοινωνία. Αν αυτό δεν το κάνουμε τώρα, τότε θα συνεχίσει να μικραίνει και να συρρικνώνεται η παράταξή μας. Έχουμε λοιπόν να επιλέξουμε ανάμεσα σε μια στάσιμη μεταβατικότητα και σε μία φυγή προς τα εμπρός.

Σας κατηγορούν ότι μιλάτε με τσιτάτα όπως λέει ο λαός. Τι εννοείτε π.χ με το ¨φυγή προς τα εμπρός”;

Εννοώ να αλλάξουμε εμείς τη νοοτροπία των κλειστών συστημάτων για να πείσουμε τους πολίτες πως μπορούμε και πάλι να αλλάξουμε τη χώρα. Αυτό λοιπόν που προέχει είναι η παράταξη να ξανανοίξει τις πόρτες της στην κοινωνία και να δώσει συγκεκριμένες λύσεις στα προβλήματα της χώρας. Η Νέα Δημοκρατία οφείλει και πάλι να ξαναχτίσει μια αδιαμεσολάβητη σχέση με την βάση, τους πολίτες, την κοινωνία.

Μόνο αν κάνουμε τη φυγή προς τα εμπρός, μπορούμε να πείσουμε τους πολίτες να μας εμπιστευτούν και πάλι.

Πρόσφατα παρουσιάσατε προτάσεις σας για τις θεσμικές αλλαγές στη χώρα. Αν σας έλεγα να μου πείτε δύο από αυτές που πρέπει να γίνουν άμεσα για να αλλάξει η πορεία στη χώρα; Ποιες θα βάζατε σαν προτεραιότητα; Ο κόσμος διψάει για περισσότερη δικαιοσύνη από ένα κράτος που του συμπεριφέρεται λίγο πολύ με αρνητική προκατάληψη. Ζητάει ας πούμε να πληρώσουν αυτοί που μας έχουν φέρει ως εδώ…

Οι θεσμικές αλλαγές κ. Τσαρμπέ αποτελούν βασικό πυλώνα του ρεαλιστικού σχέδιου Αναγέννησης της χώρας και για να έχουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα πρέπει να υλοποιηθούν παράλληλα, ακριβώς γιατί έχω την πεποίθηση πως τη μεγαλύτερη ευθύνη, την έχουν αυτοί που βάζουν τους κανόνες. Παρόλα αυτά θα σας ορίσω δυο ως προτεραιότητες

Στόχος των θεσμικών αλλαγών είναι ένα δίκαιο πολιτικό σύστημα

Με την άμεση κατάργηση του Νόμου Περί Ευθύνης Υπουργών,

γιατί δεν μπορεί να είναι τόσο σύντομη η αποσβεστική προθεσμία ως προς την ποινική ευθύνη που φέρουν.

Με την αναθεώρηση της διάταξης για την ασυλία των Βουλευτών,

γιατί η ασυλία πρέπει να περιορισθεί αποκλειστικά στα όρια της άσκησης των κοινοβουλευτικών καθηκόντων του κάθε βουλευτή.

Με την κατάργηση των βουλευτικών προνομίων που δεν έχουν σχέση με τα καθήκοντα του Βουλευτή.

Με τη Συνταγματική πρόβλεψη για το «πόθεν έσχες» των πολιτικών προσώπων και την ανάθεση του ελέγχου του σε ειδικό σώμα,

αποτελούμενο αποκλειστικά από ανώτατους λειτουργούς των τριών Ανώτατων Δικαστηρίων της χώρας.

Με θεσμοθέτηση αυστηρού πλαισίου για τον έλεγχο και της χρηματοδότησης και του πολιτικού χρήματος στα κόμματα.

Θεωρώ επίσης ουσιαστική για την άμεση εκλογή του Πρόεδρου της Δημοκρατίας 

Να επανέλθει η θεσμική ισορροπία και να περιοριστούν οι στρεβλώσεις που δημιουργεί το κυρίαρχο πρωθυπουργικό μοντέλο, και αυτό μπορεί να συμβεί μόνο με την ενίσχυση του ρυθμιστικού ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας, και την άμεση εκλογή του από τους Έλληνες πολίτες. Και επιπλέον κανείς δεν θα μπορεί να παίξει με τους θεσμούς και δεν θα εκβιάζει με τη διακοπή του κοινοβουλευτικού έργου.

Κύριε Τζιτζικώστα να σας ευχαριστήσω για ακόμη μια φορά για το χρόνο που μας διαθέσατε και να υπενθυμίσουμε στους αναγνώστες ότι θα βρίσκεστε στην Κορινθία αυτήν την Πέμπτη για να μιλήσετε από κοντά με τη βάση του κόμματος και θα ακολουθήσει και πολιτική ομιλία.

Ευχαριστώ και εγώ για το βήμα που μου δώσατε. Ραντεβού στην όμορφη Κορινθία.

Απάντηση