Η απάντηση της Δόμνας Μιχαηλίδου για το 2ο Δημοτικό

0
  • Στη Βουλή συζητήθηκε ερώτηση για το Δημοτικό σχολείο στην Κόρινθο που βάφτηκε στα χρώματα του ουράνιου τόξου, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση γονέων οι οποίοι έσπευσαν να στείλουν επιστολή διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας.

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Πρόεδρε, υπάρχουν δύο τρόποι να απαντηθεί το ερώτημα σας. Ο τυπικός και ο ουσιαστικός. Ξεκινάω λοιπόν, από τον τυπικό τρόπο. Θα έπρεπε να γνωρίζετε ότι τα σχολικά κτήρια, η συντήρησή τους, ο καλλωπισμός τους, η φροντίδα τους είναι κομμάτι το οποίο αφορά στην τοπική αυτοδιοίκηση, συγκεκριμένα σε δημοτικές αρχές.

Αυτό είναι κάτι το οποίο εσείς ως κοινοβουλευτικός και δη ως Πρόεδρος μιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας όσο και οι συνεργάτες σας έπρεπε να σας έχουν ενημερώσει, έτσι ώστε να ξέρετε ποιο ακριβώς είναι το υποκείμενο στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Τώρα, κανονικά η κοινοβουλευτική διαδικασία θα έπρεπε να έχει τελειώσει εδώ, ακριβώς δηλαδή στον λόγο για τον οποίο ένα σχολείο, μια δημοτική αρχή επέλεξε να ζωγραφίσει το ουράνιο τόξο στο ταβάνι ενός δημοτικού σχολείου. Επειδή όμως, επιλέξατε να απομονώσετε όχι οποιοδήποτε άλλο γκράφιτι, αλλά αυτό το γκράφιτι, το γκράφιτι ενός ουράνιου τόξου στο ταβάνι του Β΄ Δημοτικού Σχολείου του Νομού Κορίνθου, επιτρέψτε μου να κάνω τρία σύντομα, πάρα πολύ γρήγορα σχόλια.

Πρώτο σχόλιο: Για την ουσία του ερωτήματος σας έχει απαντήσει ήδη ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Κορίνθου.

Σας διαβάζω ένα απόσπασμα μόνο όσων είπε και εξηγεί την επιλογή του χρωματισμού: «Ο χρωματισμός με τα χρώματα της Ίριδος, επτά χρώματα στα οποία περιλαμβάνεται το γαλάζιο, στον εξώστη του σχολείου επιλέχτηκε διότι τα χρώματα της Ίριδος είναι συνειρμικά δεμένα με την παιδική ηλικία, την εκπαίδευση και συνακόλουθα την αναγέννηση της προσωπικότητας μέσω της γνώσης». Αρκεί νομίζω, κύριε Πρόεδρε, μια βόλτα έξω από τα σχολεία όλης της χώρας, μια βόλτα σε μαγαζιά με σχολικά είδη, μια βόλτα σε μέρη που έχουν γενικότερα σχολικά αξεσουάρ, έτσι ώστε να αντιληφθείτε και ο ίδιος την άρρηκτη σχέση μεταξύ του ουράνιου τόξου και της παιδικότητας.

Σχόλιο δεύτερο, σχόλιο ουσίας: Για εμάς εθνικό είναι το συμπεριληπτικό και εθνική είναι η παιδεία που συμπεριλαμβάνει καθεμία και καθέναν. Εθνική είναι η παιδεία που συμπεριλαμβάνει κάθε παιδί μας.

Σχόλιο τρίτο, στο πνεύμα και στο βάθος, αν μου επιτρέπετε της συζήτησης: Αν πράγματι ενδιαφερόσασταν για την ουσία του θέματος, θα είχατε διαπιστώσει ότι το συγκεκριμένο γκράφιτι στο οποίο αναφέρεστε αναπαριστά το ουράνιο τόξο και όχι τη σημαία της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

Θα είχατε δηλαδή, προσέξει, μετρήσει να πω, ότι το γκράφιτι έχει επτά χρώματα, όπως άλλωστε έχει και το ουράνιο τόξο. Όπως θα έπρεπε να γνωρίζετε ή με τις αγωνίες που φαίνεται ότι έχετε να έχετε ψάξει, ότι η σημαία των ΛΟΑΤΚΙ έχει μόνο έξι χρώματα. Και για να σας διευκολύνω γι’ αυτό, θα ήθελα να καταθέσω τη σημαία των ΛΟΑΤΚΙ με τα έξι χρώματα και αντίστοιχα το ουράνιο τόξο στην κορυφή του σχολείου, το οποίο έχει τα επτά χρώματα.

Σας ευχαριστώ πολύ.

(Στο σημείο αυτό η Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κ. Δόμνα-Μαρία Μιχαηλίδου καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και  Πρακτικών της Βουλής) .

Leave a Reply