Η απάντηση για το bitcoin που δεν δημοσιεύτηκε στο «Πρώτο Θέμα»

0

Το παρακάτω κείμενο εστάλη από τον Κωνσταντίνο Μουρατίδη στη διεύθυνση της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» έπειτα από ρεπορτάζ της για το bitcoin και τον ρόλο του σημερινού υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, τον οποίο χαρακτηρίζει «γκουρού της “εικονικής” οικονομίας και του ψηφιακού νομίσματος».

 

 

Σύμφωνα με τον καταγγέλλοντα, το κείμενο δεν δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της εφημερίδας. Δημοσιεύουμε, λοιπόν, κατά παράκλησή του, το μεγαλύτερο μέρος του:

«Ονομάζομαι Κωνσταντίνος Μουρατίδης και είμαι ο δημιουργός του ντοκιμαντέρ “Bitcoin and Digital Economy”.

Καταγγέλλω ότι στο άρθρο σας «Δείτε τον Βαρουφάκη να “διαφημίζει” τη χρήση του bitcoin!» χρησιμοποιήσατε ψευδή στοιχεία για το πρόσωπό μου, αλλά και το πρόσωπο του κ. Βαρουφάκη.

Καταρχάς δεν είμαι Λέκτορας Οικονομικών του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ(!) αλλά πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η εργασία μου σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί «διαφήμιση» του Bitcoin, άλλωστε αυτό το κατάλαβε κάθε νοήμων άνθρωπος που είδε το ντοκιμαντέρ από την αρχή ώς το τέλος, χωρίς αποκομμένες ατάκες.

Κατ’ επανάληψη στο άρθρο σας αποκόψατε κομμάτια του βίντεο και τα χρησιμοποιήσατε μεμονωμένα με σκοπό να εξαγάγετε ψευδή συμπεράσματα, έτσι ώστε το τελικό νόημα να εμφανίζεται σοβαρά παραποιημένο.

Γράφετε ότι ο κ. Βαρουφάκης “προπαγανδίζει το Bitcoin” και ότι μετατρέπεται σε θιασώτη και κήρυκα της “γκρίζας” οικονομίας που αποτελεί το γόνιμο έδαφος για την άνθηση της φοροδιαφυγής» τη στιγμή που αναφέρει ότι το μοντέλο του Bitcoin δεν είναι βιώσιμο και το κράτος δεν θα μπορεί να επιβάλει τη φορολόγησή του.

Γράφετε επίσης ότι στο βίντεο «προπαγανδίζεται η ανάγκη επικράτησης των bitcoins ως “απάντηση” στις τράπεζες και στους τραπεζίτες», ενώ το ντοκιμαντέρ κλείνει με το συμπέρασμα ότι ουδέποτε θα μπορέσει να αντικαταστήσει τη λειτουργία των τραπεζών.

Ακόμη αναφέρετε, “σε κάθε περίπτωση, προκαλεί σοβαρές απορίες πώς ο υπουργός Οικονομικών μιας ευρωπαϊκής χώρας που περνά δύσκολες ώρες και βρίσκεται στα όρια της χρεοκοπίας διαθέτει χρόνο για να συμμετάσχει στην παραγωγή ενός προπαγανδιστικού βίντεο μαζί με… κουκουλοφόρους που “ονειρεύονται” μέσα από το αμφιλεγόμενο σύστημα των διαβόητων bitcoins να ανατρέψουν το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα”. Η συνέντευξη με τον κ. Βαρουφάκη για το ντοκιμαντέρ έγινε ένα χρόνο πριν γίνει υπουργός, όταν ήταν ακόμα καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Austin, στο Τέξας. Ακόμη, στο ντοκιμαντέρ συμμετέχουν έγκριτοι οικονομολόγοι και επιστήμονες της πληροφορικής».

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

Leave a Reply