Γιατί το EQ είναι πιο σημαντικό από το IQ?

0

Οi περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε τι είναι το IQ.Το IQ λοιπόν είναι ο δείκτης υψηλής διανοητικής νοημοσύνης .Το EQ τι είναι άραγε ?
Σύμφωνα με τον Daniel Goleman (ψυχολόγος στο πανεπιστήμιο του Harvart) το EQ είναι ένα είδος ευφυΐας που ονομάζετε συναισθηματική νοημοσύνη. Με λίγα λόγια ο ορισμός της συναισθηματικής νοημοσύνης είναι η ικανότητα να αναγνωρίζει κανείς τα συναισθήματα του αλλά και των ανθρώπων γύρω του και να μπορεί να τα χειρίζεται αποτελεσματικά. Καταλήγουμε λοιπόν πως η διανοητική νοημοσύνη (IQ) και η συναισθηματική νοημοσύνη (EQ) είναι δύο διαφορετικές ικανότητες του ανθρώπινου εγκεφάλου. Ωστόσο συνδέονται μεταξύ τους και αλληλεπιδρούν η μία με την άλλη.
Οι άνθρωποι λοιπόν με υψηλό IQ θεωρούμε ότι είναι αρκετά έξυπνοι και μπορούν πιο εύκολα να καταξιωθούν στον επαγγελματικό τομέα η στην προσωπική τους ζωή. Αυτό όμως δεν ισχύει απόλυτα. Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που συμβάλουν σημαντικά και οφείλονται στην συναισθηματική νοημοσύνη (EQ).
Το πόσο υψηλό EQ έχει ο κάθε ένας εξαρτάτε από πολλούς παράγοντες . Αυτές είναι βιολογικές δυνάμεις ,κληρονομικές δυνάμεις, περιβαλλοντικές δυνάμεις ,εμπειρίες ζωής κ.τ.λ. Η συναισθηματική νοημοσύνη χωρίζετε σε εννέα η και παραπάνω είδη νοημοσύνης που βρίσκονται σε διαφορετικά σημεία του εγκέφαλου μας. Δεν είναι το ίδιο αναπτυγμένοι σε όλους τους ανθρώπους αλλά είναι εξίσου σημαντικοί .Κάθε άνθρωπος λοιπόν έχει ένα μοναδικό συνδυασμό των ειδών αυτών και για αυτόν ακριβώς το λόγο διαφέρει ο ένας από τον άλλον.
Πως θα καταλάβουμε αν έχουμε υψηλό δείκτη EQ?
Η αλήθεια είναι πως δεν είναι εύκολο να το καταλάβουμε. Ωστόσο θα αναφέρω κάποια ενδεικτικά στοιχεία. Αν είστε άνθρωποι που γνωρίζετε τις ικανότητες σας αλλά και της αδυναμίες σας ,τα πάτε καλά με τον κόσμο ,όταν συγχύζεστε γνωρίζετε ακριβώς το λόγο, διαβάζετε εύκολα της εκφράζεις στο πρόσωπο του άλλου, εμπιστεύεστε το ένστικτο σας, τότε αυτά είναι μερικά από τα στοιχεία που μπορεί να σας επιβεβαιώσουν ότι έχετε ένα υψηλό EQ.
Τελειώνοντας θα ήθελα να τονίσω πως το EQ του καθενός μπορεί να αναπτυχτεί αρκεί ο κάθε ένας από εμάς να ψάξει τον εσωτερικό του κόσμο και να βρει πιο είδος συναισθηματικής νοημοσύνης έχει ανεπτυγμένο και πιο όχι. Ο άνθρωπος δεν κρίνετε από το τι έχει διαβάσει αλλά από το τι έχει κάνει στη ζωή του. Μην μένεις μόνο στο να διαβάσεις αυτό το άρθρο αλλά σκέψου και τι θα κάνεις μετά.

Κατερίνα Ντάση.

Leave a Reply