Γιατί η επένδυση της Microsoft μπορεί να κάνει τη διαφορά

0

Προστιθέμενη αξία που σε βάθος χρόνου μπορεί να φθάσει σε αξία το 1 δισ. ευρώ αλλά και μία ισχυρή ώθηση στην προσπάθεια της χώρας για την ψηφιακή μετάβαση φέρνει η επένδυση που ανακοίνωσε χθες η Microsoft σε ειδική εκδήλωση παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Μία επένδυση που αφορά τη δημιουργία ενός συμπλέγματος από τρεις μονάδες αποθήκευσης δεδομένων (data centers) στην περιφέρεια Αττικής, με τις τοποθεσίες των ακινήτων να παραμένουν επτασφράγιστο μυστικό.

Τα Data Centers είναι οι εγκαταστάσεις όπου αποθηκεύεται τεράστιος όγκος δεδομένων και υποστηρίζουν την τεχνολογία του cloud. Πρόκειται για ένα έργο που για τις υποδομές του, όπως είπε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, εκτιμάται ότι θα χρειασθεί περί τα 500 εκατ. ευρώ συν 50 εκατ. ευρώ ετησίως. Ο ίδιος ο πρόεδρος της αμερικάνικης εταιρείας κ. Brad Smith μίλησε στη χθεσινή εκδήλωση για επένδυση εκατοντάδων εκατομμυρίων αποφεύγοντας να αναφέρει ακριβή νούμερα.

microsoft-mitsotakis534

Όπως επεσήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της χθεσινής παρουσίασης που έγινε στο Μουσείο της Ακρόπολης, η επένδυση αυτή καθιστά την Ελλάδα παγκόσμιο κόμβο όσον αφορά τις υποδομές cloud. «Η Ελλάδα έχει τον ήλιο της, τώρα απέκτησε και το cloud της» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πως με αυτό τον τρόπο αναβαθμίζεται η Ελλάδα ως επενδυτικός προορισμός.

Σημειώνεται πως η Ελλάδα είναι μόλις η 8η χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση όπου η Microsoft έχει δημιουργήσει ή πρόκειται σύντομα να λειτουργήσει ένα data center region, όπως αποκαλεί τα συμπλέγματα κέντρων δεδομένων που χρησιμοποιούνται για την παροχή υπηρεσιών μέσω του αποκαλούμενου cloud computing, το οποίο και αποτελεί την κυρίαρχη τάση όσον αφορά στις πληροφοριακές υποδομές τα τελευταία χρόνια σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η Microsoft λειτουργεί σήμερα Data Centers στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία και την Ιρλανδία και έχει υπό κατασκευή σε άλλες τρεις, την Πολωνία, την Ιταλία και την Ισπανία. Αυτό που θα κατασκευαστεί στην Αττική δεν αφορά μόνο τους εν Ελλάδι πελάτες του αμερικανικού κολοσσού αλλά και αυτούς που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή.

Οφέλη
Εκτός από τα κεφάλαια που θα επενδυθούν για την κατασκευή και τη λειτουργία των Data Centers, η επένδυση αναμένεται να λειτουργήσει ως καταλύτης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας και ως προπομπός για περαιτέρω επενδύσεις με πολλαπλασιαστικά οφέλη για την ελληνική οικονομία. Το οικονομικό αποτύπωμα ανάλογων επενδύσεων στην Πολωνία και την Ιταλία προσεγγίζει και υπερβαίνει, αντίστοιχα, το 1 δισ. ευρώ και το ίδιο ποσό αναφέρεται αντίστοιχα ως εκτίμηση και για την Ελλάδα.

Ως εκ τούτου η διακηρυγμένη αυτή επένδυση δημιουργεί μεγάλες προσδοκίες για τη χώρα μας. Κι αυτό διότι η επένδυση αυτή, όχι μόνον είναι η μεγαλύτερη από αμερικανικής πλευράς, αλλά αναμένεται να αποτελέσει «κράχτη» και για άλλες επενδύσεις εταιρειών υψηλής τεχνολογίας και όχι απαραίτητα αμερικανικών εταιρειών. Η κυβέρνηση μάλιστα προσδοκά επενδύσεις τόσο από τις ΗΠΑ, όσο και από άλλες τεχνολογικά προηγμένες χώρες, όπως το Ισραήλ και την Κίνα.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η ίδια η αμερικανική εταιρεία μεγάλες εταιρίες στην Ελλάδα χρησιμοποιούν ήδη το cloudτης Microsoft για διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας τους, βελτιστοποίηση των διαδικασιών τους και αύξηση της ικανοποίησης των πελατών μέσα από ενισχυμένη συνεργασία και υπηρεσίες ανάπτυξης cloud. Οι Alpha Bank, ΔΕΗ, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, Eurobank, ΟΤΕ, Τράπεζα Πειραιώς, εξέφρασαν την πρόθεσή τους να χρησιμοποιούν υπηρεσίες Microsoft Cloud όταν θα είναι διαθέσιμες από το νέο Data Center.

Πάντως, δεν υπήρξε κάποια αναφορά στο πότε θα ξεκινήσει η κατασκευή των data centers ούτε ο αριθμός των εργαζομένων που θα απασχοληθεί.

Ο πρόεδρος της Microsoft, Brad Smith επεσήμανε ότι η δημιουργία του data center θα βοηθήσει τους πολίτες και τις επιχειρήσεις όσον αφορά στην αύξηση της ταχύτητας πρόσβασης στα δεδομένα και στις εφαρμογής, το χαμηλότερο κόστος αλλά και την ασφάλεια. Τόνισε δε ότι τα δεδομένα θα βρίσκονται σε ελληνικό έδαφος και θα διέπονται από την ελληνική νομοθεσία.

Το βίντεο της παρουσίασης

GR for GRowth

Στρατηγική συμφωνία
Η εγκατάσταση του συμπλέγματος των data centers εντάσσεται στη στρατηγική συμφωνία #GrforGrowth η οποία περιλαμβάνει πολλές ακόμη δράσεις. Η πιο σημαντική είναι η κατάρτιση και πιστοποίηση δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, όπως επίσης φοιτητών και ανέργων. Συγκεκριμένα, η εταιρεία σχεδιάζει να εκπαιδεύσει συνολικά 100 χιλιάδες άτομα

Ακόμη, υπό εξέλιξη βρίσκεται συνεργασία μεταξύ της Microsoft και του Υπουργείου Πολιτισμού με στόχο την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς μέσω ψηφιακών εφαρμογών που αξιοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη και την επαυξημένη πραγματικότητα (augmented reality) στην Αρχαία Ολυμπία.

Πώς πείσθηκε η Microsoft

microsoft

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και Microsoft για τη συγκεκριμένη επένδυση κράτησαν εννέα μήνες. Οι πρώτες επαφές, ως γνωστόν έγιναν στο Νταβός τον περασμένο Ιανουάριο, κατά την συνάντηση του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη με τον επικεφαλής της Microsoft, Brad Smith.

Ωστόσο χρειάστηκαν πολλές διαπραγματεύσεις προτού φτάσουμε στις χθεσινές ανακοινώσεις. Κατ’ αρχάς έπρεπε να πεισθεί η Microsoft να αλλάξει το σχεδιασμό δημιουργίας των data centers στη χώρα μας.
Όπως «ομολόγησε» χθες ο πρόεδρος της Microsoft, ο τεχνολογικός κολοσσός δεν είχε συμπεριλάβει στον αρχικό σχεδιασμό του την Ελλάδα για τη κατασκευή και λειτουργία Data Centers. Μάλιστα εκτιμάται ότι το αρχικό σχέδιο ήταν η επένδυση να γίνει σε κάποια άλλη βαλκανική χώρα μέλος της ΕΕ.

Στη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό τον περασμένο Ιανουάριο στο Νταβός ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τον πρόεδρο της Microsoft, κάτι παραπάνω σε επενδύσεις, προτείνοντας συγκεκριμένα την κατασκευή Data Centers. «Και ήταν πειστικός», σημείωσε ο κ. Smith, ο οποίος στη συνέχεια ήρθε στην Αθήνα τον Φεβρουάριο και η επένδυση δρομολογήθηκε.

Βέβαια για να εγκαταστήσει στην Ελλάδα μια τέτοια υποδομή η Microsoft χρειαζόταν διασφαλίσεις. Το αναγκαίο θεσμικό πλαίσιο, γρήγορη – απρόσκοπτη αδειοδότηση και υποδομές, μεταξύ άλλων, στις τηλεπικοινωνίες και την ενέργεια. Επίσης, είναι προφανές ότι η επένδυση αυτή δεν θα ερχόταν ποτέ στην χώρα αν οι σχέσεις με τις ΗΠΑ δεν ήταν σε ικανοποιητικό επίπεδο. Ενδεικτικό επίσης της σοβαρότητας με την οποία αντιμετώπισε το θέμα η κυβέρνηση είναι ότι έχουν δρομολογηθεί με τρόπο fast track κάθε αδειοδοτική διαδικασία αλλά και η διασύνδεση των ακινήτων που έχουν ήδη βρεθεί για να φιλοξενήσουν την επένδυση.

Επίσης η επιλογή της Ελλάδας από τη Microsoft εκτιμάται πως συνδέεται και με την πρόσφατη ψήφιση του νέου νόμου για την ψηφιακή διακυβέρνηση. Το νέο πλαίσιο προβλέπει ότι το cloud θα είναι η προτιμητέα υποδομή για να «τρέχουν» οι εφαρμογές των φορέων του ευρύτερου Δημοσίου και να αποθηκεύονται τα δεδομένα τους (cloud first policy).

Πέραν όμως του ευρύτερου δημόσιου τομέα που πλέον ετοιμάζεται για την μεγάλη αλλαγή το cloud κερδίζει διαρκώς έδαφος μεταξύ των επιχειρήσεων. Είναι δε χαρακτηριστικό πως ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής της Microsoft, η Amazon Web Services (AWS), έχει επενδύσει ήδη στη δημιουργία εξειδικευμένου κόμβου (Amazon CloudFront Edge) στην Αθήνα και ετοιμάζεται να ανοίξει γραφείο στην Ελλάδα.

Οι συντελεστές
Σε κάθε περίπτωση για να επιτευχθεί αυτό το σημαντικό αποτέλεσμα συντέλεσαν πολλοί. Από το Μαξίμου κεντρικό συντονιστικό ρόλο είχε ο Προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου Αλέξης Πατέλης, ο οποίος ήταν και στην αρχική συνάντηση στο Νταβός αλλά και σε όλες τις επόμενες. Καίριος ήταν ακόμη ο ρόλος του Διευθυντή του Πρωθυπουργικού Γραφείου Γρηγόρη Δημητριάδη στις εμπιστευτικές επαφές. Από την πλευρά της Microsoft, κλειδί στην υποστήριξη της χώρας μας στον πολυεθνικό κολοσσό είχε ο CEO της Microsoft Ελλάδος, Θεοδόσης Μιχαλόπουλος και η ομάδα πέριξ του, που στήριξαν με κάθε τρόπο την προσπάθεια να έρθει η επένδυση στην Ελλάδα. Ενώ ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης και ο αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης ανέλαβαν διαπραγματεύσεις με τις ομάδες της Microsoft ώστε να πειστούν και για την τεχνολογική και επιχειρησιακή ετοιμότητα της χώρας.

Η επένδυση που προηγήθηκε
Σημειώνεται πως τον περασμένο Μάιο η Microsoft είχε προβεί και στην εξαγορά της Softomotive, μίας ελληνικών συμφερόντων εταιρείας, με σημαντική παρουσία στην Αθήνα. Το τίμημα δεν είχε ανακοινωθεί με τις πληροφορίες, όμως, να κάνουν λόγο για 150 εκατ. δολάρια. Η Softomotive διατηρεί στην Αθήνα ένα τμήμα έρευνας και ανάπτυξης για τον τομέα του robotics process automation (RPA) με 100 εργαζόμενους περίπου, το οποίο η Microsoft είχε δηλώσει ότι θα αναπτύξει ώστε να το καταστήσει κέντρο ανάπτυξης RPA.

Πηγή

Leave a Reply